19-02-14

VLAAMS BELANG VERSLIKT ZICH IN EIGEN CAMPAGNES

Met al het nieuws over de gezondheidstoestand van Bart De Wever en de blote rug van Elio Di Rupo zou het nog uit de aandacht verdwijnen, maar het voorbije weekend geraakten enkele interessante peilingen en onderzoeken bekend.

 

Natuurlijk zijn peilingen slechts peilingen, en is de enige peiling die echt telt die van de verkiezingen op 25 mei als we zowel Vlaams, federaal als Europees gaan stemmen. Peilingen geven wel trends aan. Bij de jongste peiling van VTM, De Morgen, RTL-TVI en Le Soir haalt de N-VA 32,3 procent van de stemmen. Bij de laatste verkiezingen voor het Vlaams Parlement, in 2009, behaalde de N-VA nog maar 13,3 %. Bij de federale verkiezingen in 2010 kreeg de N-VA reeds 28,4 procent van de stemmen. De vooruitgang in de Kamer van Volksvertegenwoordigers is dus niet zo groot, in het Vlaams Parlement zullen velen plaats moeten maken voor de Nationale Volksarmee van Bart De Wever.

 

Het Vlaams Blok krijgt 7,6 % in de peiling. Bij de verkiezingen voor het Vlaams Parlement in 2009 behaalde het Vlaams Belang nog 15,3 % van de stemmen, en bij de federale verkiezingen in 2010 nog 12,6 % van de stemmen. In sommige provincies, met voorop West-Vlaanderen, komt de kiesdrempel in zicht. In die provincie(s) zou het Vlaams Belang geen enkele verkozene meer hebben. Geen erg natuurlijk, want het Vlaams Belang stemde in met de invoering van kiesdrempels. Als de peiling de uitslag van de verkiezingen wordt, zou een Europese zetel voor lijsttrekker Gerolf Annemans er ook niet in zitten (in 2009 nog twee zetels), en in de Kamer van Volksvertegenwoordigers zou het Vlaams Belang van 12 naar 6 volksvertegenwoordigers terugvallen.

 

Dat de N-VA graag de lakens wil uitdelen in alle regeringen is bekend. Als het echter aan de kiezers van de mogelijke coalitiegenoten afhangt, dan blijft de N-VA na 25 mei in de oppositie. Uit de peiling blijkt dat 58 % van de kiezers van de CD&V en Open VLD een Vlaamse regering zonder de N-VA wil. Federaal is er ook een voorkeur om het zonder de N-VA te doen. Uit IPSO-onderzoek naar de stemmotivatie in 2010 blijkt dat de staatshervorming slechts op de 9de plaats staat bij de bekommernis van mensen (op 1. stond werk, op 2. pensioenen, op 3. gezondheidszorg, op 4. justitie en politie, op 5. sociale zekerheid, op 6. migratie en integratie, op 7. belastingen en begroting, op 8. economie). Voor een staatshervorming moet men de N-VA dus ook niet aan de macht brengen.

 

Peilingen zijn slechts peilingen, maar bij ’t Pallieterke maakt men zich toch ongerust over de resultaten van het Vlaams Belang. “Als u het ons vraagt, schort er iets aan de strategie en de communicatie van de partij. De ene week lanceert ze een nationale pre-electorale campagne (een stok achter de deur), om twee weken later al te starten met een nieuwe campagne om illegalen naar huis te krijgen. Ergens tussenin trekt Anke Van dermeersch nog wat aandacht naar zich met provocerende affiches rond vrouwenbesnijdenis. Over het nogal bloederige beeldmateriaal hoorden we in onze onmiddellijke omgeving geen enkel positief woord. Nochtans, al die mensen zijn ook tegen islamitische vrouwenverminking.” ’t Pallieterke vergeet dan nog de Vlaams Belang bijt terug-campagne die begin januari gelanceerd werd (foto).

 

In paniek doet men wel eens aan overacting.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: 25 mei |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.