22-02-14

NSU: PROCESDAG 85. HET AANGEPAST MONOPOLYSPEL

Met de Duitse gründlichkeit die ontbrak om de neonazi’s van Nationalsozialistischer Untergrund (NSU) op te sporen, wordt nu blijkbaar de NSU-rechtszaak gevoerd. Op procesdag 85 werd deze week het Monopolyspel getoond (foto 1) dat bij een huiszoeking in 1998 ten huize twee NSU’ers gevonden werd.

 

Tussen 9 september 2000 en 6 april 2006 werden in Duitsland negen, voornamelijk Turkse, migranten vermoord met telkens hetzelfde wapen. De Duitse politie ging er vanuit dat de moorden gepleegd werden door de Turkse maffia die geld vroeg voor de bescherming van de winkeliers, of dat de moordenaars behoren tot nationalistische splintergroepen uit Turkije of elders. Aan rechts-extremistische groeperingen werd niet gedacht. Toch waren het leden van een van die groeperingen die de moorden pleegden, en ook nog eens veertien bankovervallen om in hun levensonderhoud te voorzien. In 2007 werd daarbij een politieagente neergeschoten, met een gericht schot in het hoofd. Een collega politieagente overleefde een schot in het hoofd, maar is nu levenslang gehandicapt. De NSU is ook verantwoordelijk voor twee, mogelijk drie, bomaanslagen.

 

Na een misgelopen bankoverval op 4 november 2011 schieten de NSU’ers Uwe Bönhardt (34 j.) en Uwe Mundlos (38 j.) elkaar een kogel door het hoofd na eerst de caravan waarin ze verblijven in brand te steken. Hierover gealarmeerd geeft het derde NSU-lid, Beate Zschäpe (foto 2, 36 j.), zich een paar dagen later aan bij de Duitse politie. Niet echter zonder eerst het huis waar de drie NSU’ers laatst leefden in Zwickau met een bom te vernielen. Tussen het puin van de woning vindt de politie dvd’s waarin te zien is hoe de NSU’ers de buitenlanders vermoord hebben, een spijkerbom maakten die in 2004 in een vooral door Turken bewoonde straat in Keulen tweeëntwintig gewonden maakte, enzomeer. En dat allemaal op Pink Panther-muziek, met het roze stripfiguurtje ook nog eens gemonteerd tussen de walgelijke beelden door.

 

De politie wist dat ze met Bönhardt, Mundlos en Zschäpe niet met gewone burgers te doen had. In 1996 werd Bönhardt betrapt bij een anti-Joodse actie, en werden bij hem wapens gevonden. In 1998 werden bij een huiszoeking bij Mundlos en Zschäpe onder andere wapens gevonden, een verboden Duitse oorlogsvlag en het Monopolyspel dat deze week in de rechtszaal ter sprake kwam. In een garage in de buurt, die door Zschäpe gehuurd werd, vond de politie ook nog eens rechts-extremistisch propaganda en materiaal om bommen te maken. Hierna verdwijnen Bönhardt, Mundlos en Zschäpe van de politieradar. Alhoewel ze in de jaren nadien financieel en materieel geholpen werden door het rechts-extremistisch en neonazistisch milieu, en in dit milieu in Duitsland véél infiltranten van politiediensten rondlopen.

 

Op 6 mei  2013 startte in München de rechtszaak tegen Beate Zschäpe en vier van haar handlangers. Het Monopolyspel dat deze week getoond werd, werd Pogromly genoemd. Naar de pogroms, gewelddadige klopjachten op Joden in Rusland en Oost-Europa. SS-tekens en hakenkruizen vrolijken het spelbord op. De vier treinstations die je op elk Monopolyspel vindt, zijn vervangen door de namen van vier concentratie- en vernietigingskampen: Auschwitz, Dachau, Ravensbrück en Buchenwald. Ook de Kans- en Algemene Fonds-kaarten zijn aangepast. Met een van de kaarten bijvoorbeeld word je beloond met 2.000 Reichsmark omdat je met een machinepistool vocht tegen “een horde rode luizen”. Winnaar wordt wie zoveel mogelijk steden Jodenvrij krijgt. Het spel werd verkocht voor 100 Duitse Mark (51,13 euro).

 

Volgens de openbare aanklager hielp Beate Zschäpe bij het bedenken van het spel waarmee mensen "op een verraderlijke wijze zich identificeren met de genocide op de Joden in het Derde Rijk”. Het spel is in 1997 ontworpen. De opbrengst van de verkoop ging, volgens de openbare aanklager, naar de NSU'ers. Beate Zschäpe woont de rechtbankzittingen wel bij, maar weigert één woord te zeggen.

00:02 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: duitsland, nsu |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.