24-02-14

ANTIFASCISTISCHE AGENDA

AFF-actie 1989.jpgIn het buitenland (Frankrijk, Nederland, Griekenland…) is het anders, maar in eigen land verliest extreemrechts aan belang. Dat blijkt uit de resultaten van het Vlaams Belang (24,2 % van de stemmen bij de verkiezingen in 2004, 12,6 % bij de verkiezingen in 2010, 7 à 8 % bij de jongste kiespeilingen). Dat blijkt uit het uitblijven van Blood and Honour-concerten (het laatste concert in ons land dateert van 1 oktober 2011). Dat blijkt uit de meest op Facebook gedeelde AFF-artikels (zie hieronder).

 

Maar onderschat nooit je tegenstander. Het Vlaams Belang scoort bij verkiezingen altijd beter dan bij peilingen, en als de N-VA pluimen gaat verliezen is het niet zeker dat de stemmen dan naar democratische politieke partijen zullen gaan. Voorbije zaterdag was er nog een Blood and Honour-concert in Engeland, en gisteren was er nog een internationale bijeenkomst van Racial Volunteer Force (een afsplitsing van Blood and Honour / Combat 18) in Vlaanderen.

 

Het is dus goed dat er nog actie gevoerd wordt tegen racisme, rechtsextremisme en fascisme. Hier de agenda voor de volgende dagen:

-       Van vandaag, 24 februari, tot en met aanstaande zaterdag: Week tegen racisme en fascisme, Gent.

-       Woensdag 26 en donderdag 27 februari: Tentoonstelling De Laarzen van de Leeuw, Gent.

-       Woensdag 26 februari: Lezing De actualiteit van het fascisme, Antwerpen.

-       Donderdag 20 maart: Anti-NSV betoging, Antwerpen.

 

Foto: Aankondiging van een AFF-actie tegen de intrede van tien Vlaams Blok-gemeenteraadsleden in de Antwerpse gemeenteraad op 3 januari 1989. Het aantal Vlaams Blok-gemeenteraadsleden steeg toen in Antwerpen van twee naar tien, later werden het er zelfs nog twintig. Intussen zijn het er in Antwerpen nog maar vijf. De AFF-actie op 3 januari 1989 bracht een drieduizend betogers op de been.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: actie, rvf |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.