18-03-14

GEERT WILDERS IN ANTWERPEN

Geert Wilders is wel eens meer in Antwerpen. Om er te winkelen. In de Huidevettersstraat bijvoorbeeld. Met een budget hoger dan het onze. Aanstaande zondag is hij in de Antwerpse Stadsschouwburg voor een Vlaams Belang-meeting.

 

Een paar jaren geleden distantieerde Geert Wilders zich nog van partijen als het Vlaams Belang. Wilders wilde er ab-so-luut niet mee geassocieerd worden. Met de Europese verkiezingen in het vooruitzicht, en de financiële en andere baten bij het kunnen vormen van een fractie in het Europees parlement, omarmt hij plots partijen als het Vlaams Belang wél. “Daarmee heeft het Nederlandse populisme definitief zijn onschuld verloren, zo daar al iets van over was”, noteerde men in Nederland. De Nederlandse actiegroep Doorbraak maakte daarom posters over Wilders’ Best Friends Forever: het Vlaams Belang, het Franse Front national, het Oostenrijkse FPÖ en het Italiaanse Lega Nord.

 

De uitspraak op de poster met Filip Dewinter (foto 1) heeft Dewinter niet echt gedaan, maar hij voegde wel de daad bij het onuitgesproken woord. Vier dagen nadat Dewinter bij een discussie in Antwerpen nog tegen Kris Merckx zei niets met het nationaal-socialisme te maken hebben, ging hij op 6 november 1988 bloemen neerleggen aan het militair kerkhof in Lommel waar naast Duitse soldaten ook 38 Vlaamse SS-collaborateurs begraven liggen (video). Zijn dit ‘oude koeien’? Niet helemaal. Nog maar vorige maand verdedigde Filip Dewinter in een interview op de Nederlandse televisie dat Roeland Raes – hoewel tot in beroep veroordeeld voor negationisme – Vlaams Belang-lid mocht blijven.

 

Aanvankelijk was het in de antifascistische beweging een beproefde methode om opkomende extreemrechtse organisaties en individuen te linken aan de banden die ze onderhouden met oud-nazi’s en neonazi’s. Later stopte men ermee. In Nederland ontstond een sterke rechtse stroming met figuren als Frits Bolkestein, Pim Fortuyn, Rita Verdonk en Geert Wilders die niet uit het nazisme maar uit de liberale partij VVD voortkomen. Intussen is deze rechts-populistische stroming echter zover naar rechts opgeschoven dat neonazi’s zwaar aanwezig zijn bij steunbetuigingen voor Wilders, zoals bij een manifestatie op 23 september vorig jaar in Den Haag.

 

En ook Wilders’ nieuwe vrienden zijn niet vies van contacten met neofascisten. Om het enkel bij Filip Dewinter te houden: de Vlaamse pers heeft er niet over gerept, maar in januari nog poseerde Filip Dewinter in Italië met Francesco Storace, met op de achtergrond een foto van de legendarische Italiaanse fascistenleider Giorgio Almirante. Als dat voor Wilders geen probleem is, zegt dat veel over Wilders.

 

Voor de Vlaams Belang-meeting zondag in Antwerpen, met als sprekers achtereenvolgens Anke Van dermeersch, Filip Dewinter, Barbara Pas, Geert Wilders en Gerolf Annemans, zijn gratis bussen ingelegd vanuit heel Vlaanderen. Van Oostende tot Bilzen, met in totaal vijfendertig opstapplaatsen. In Antwerpen gaan de Vlaams Belangers een moment van collectieve zelfbevrediging tegemoet, maar buiten de muren van de Stadsschouwburg gaat het leven haar gewone gang verder.

 

Je ziet aan de vensterramen in Antwerpen bijna geen Vlaams Belang-affiches Wilders komt. De verdeling is nog maar pas begonnen, maar de volgende weken ga je in het Antwerps straatbeeld de affiches Nee aan het BAM-tracé wél zien (foto 2). Dát beroert de Antwerpenaren veel meer.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: wilders, dewinter, antwerpen, actie |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.