24-03-14

WILDERS DOET HET DESNOODS MET DRIEËN

Het waren niet veiligheidsproblemen, zoals Filip Dewinter zaterdag bleef herhalen, maar “de problemen waarin de PVV zich nu bevindt” die Geert Wilders weerhielden gisteren naar Antwerpen af te zakken (zie vanaf 22’50” Wilders’ persconferentie zaterdag).

 

De vraag van Geert Wilders op een live op televisie uitgezonden partijmeeting in Den Haag voorbije woensdag “Willen jullie meer of minder Marokkanen?”, waarna zestien keer “Minder” gescandeerd werd door de opgehitste PVV-aanhangers, en Wilders besloot met: “Dan gaan we dat regelen”, ontlokte een storm aan reacties. Niet in het minst binnen Wilders’ eigen partij. De PVV nam voorbije woensdag in slechts 2 van de 403 Nederlandse gemeenten deel aan de gemeenteraadsverkiezingen. In Den Haag en in Almere. Vrijdag besloten acht van de negen PVV-verkozenen in Almere om op te stappen bij de PVV. En in Den Haag is ook al een gemeenteraadslid opgestapt. Meerdere PVV’ers in de Provinciale Staten (bij ons: de provincieraden) stapten eveneens op. In de Tweede Kamer (bij ons: de Kamer van Volksvertegenwoordigers) stappen Roland Van Vliet en Joram Van Klaveren op. En in het Europees Parlement is de PVV-aanvoerster Laurence Stassen ermee weg. Vóór hen ging nog een hele reeks PVV'ers weg bij Wilders, één van hen sloot zich van de weeromstuit zelfs aan bij een conservatieve islamitische partij.

 

“Nog even”, schreef zaterdag De Volkskrant, “en de PVV-fractie bestaat alleen nog uit Geert Wilders, diens denkende deel Martin Bosma en de trouwe Barry Madlener – precies de drie PVV-Kamerleden die woensdagavond aanwezig waren in het Haagse Grand Café De Tijd. (…) Drie Kamerleden is ook ruim voldoende, meer zorgt maar voor ellende. Het kabinet-Wilders I vormde het politieke hoogtepunt, mooier gaat het niet meer worden. Zijn voormalige bondgenoten Rutte en Buma hebben zich aangesloten bij het cordon sanitaire. Wat rest, is de vlucht naar voren: verdere radicalisering en Europa.” Vooral het vertrek van Joram Van Klaveren (foto 1) wordt door de krant hoog ingeschat. De Volkskrant omschrijft hem als “invloedrijk en mogelijk opvolger van Wilders”. Van Klaveren was bezig met het samenstellen van Wilders’ kandidatenlijst voor de Europese Verkiezingen. In Nederland op 22 mei. Dat werk ligt nu dus ook stil. Overigens is Van Klaveren geen linkse jongen. Naar verluidt stoort hij zich niet alleen aan het standpunt ‘minder Marokkanen’, maar ook aan de ‘SP-achtige’ sociaal-economische koers van Wilders.

 

Wilders heeft intussen laten weten geen woord terug te nemen van zijn uitspraken. Dat zou trouwens maar “een zwakteaanbod zijn”, vindt men bij het Vlaams Belang. Wilders betaalt het wel met een verlies van vijf parlementszetels bij de jongste kiespeiling. Driekwart van de PVV-stemmers vindt de uitspraken van Wilders aanvaardbaar, maar driekwart van alle ondervraagde Nederlanders vindt de uitspraken onaanvaardbaar. De traditionele betogingen in Nederland naar aanleiding van de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie trokken vorige zaterdag meer volk dan ooit (foto 2), en natuurlijk is er al een parodie op Wilders’ vragen in omloop. De tweet van CDA-parlementslid Pieter Omtzigt vorige vrijdag “De roep om minder Marokkanen leidt tot nu toe tot: Marokkanen: - 0 %, PVV-Kamerleden: - 14 %” werd meer dan 500 keer geretweet. Als grootste oppositiepartij mocht Wilders tot kort geleden als eerste aan de beurt om de regering-Rutte te bekritiseren. Met de jongste en de vorige PVV-Kamerleden die weg zijn, mag Wilders voortaan slechts als vijfde partij het woord voeren.

00:13 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: wilders, nederland |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.