20-04-14

20 APRIL

Pasen, feest voor iedereen die graag paaseieren raapt en/of zich graag op zijn paasbest kleedt, valt dit jaar op 20 april. Een datum die dit jaar daarom een dubbele betekenis heeft.

 

Vandaag vieren de christenen de verrijzenis van Christus, het opstaan uit de dood van Christus drie dagen na zijn kruisiging. De datum waarop dit gevierd wordt, wisselt omdat Pasen gevierd wordt op de eerste zondag na de eerste volle maan van de lente. De lente begint langs deze kant van de aardbol officieel op 20 maart, en de eerste volle maan sindsdien was dit jaar pas voorbije dinsdag te zien. Vandaar dat we dit jaar Pasen op 20 april vieren.

 

Vandaag is het echter ook de geboortedag van Adolf Hitler. De man die miljoenen mensen de dood injaagde om zijn racistische ideeën, is immers op 20 april 1889 geboren. Een gebeurtenis die neonazi’s steevast herdenken. De eerste activiteit van de Blood and Honour-groep BBET (Bloed - Bodem - Eer - Trouw) bijvoorbeeld was een Adolf Hitler-herdenking op 20 april 2001. Er waren toen een dertigtal aanwezigen. Drie jaar later waren er al honderdtachtig mensen bij de Adolf Hitler-herdenking.

 

Het is vandaag daarenboven precies 125 jaar geleden dat Hitler geboren is. Dat wordt ongetwijfeld gevierd, al wordt de locatie niet ruim publiek gemaakt. In het Nederlandse blad Nieuwe Revue vertelt deze week ene Paul: “We gaan dansen, drinken en vooral veel praten over het nationaalsocialisme en de rommel die onze democratische regering veroorzaakt.” Seb bestelt ieder jaar een “stukkie taart”, al wekt dat wenkbrauwgefrons. “De bakker keek nogal vreemd op toen ik vertelde dat ik er een hakenkruis op wilde.”

 

In de jaren veertig werden wel meer dergelijke taarten gebakken (foto 2), maar om daar nu nog om te vragen moet je wel een pure neonazi zijn. Maar niet iedereen is zo gestoord. In de geboorteplaats van Hitler, in Braunau am Inn (Oostenrijk), werd gisteren betoogd onder het motto Schöner leben ohne Nazis!. Prettiger leven zonder nazi’s!. Zo is het.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: neonazi's |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.