19-06-14

MARIJKE DILLEN STOPT ERMEE

Vandaag komt de Kamer van Volksvertegenwoordigers voor het eerst in bijeen in haar nieuwe samenstelling. Alhoewel verkozen als een van de nog maar drie federale parlementsleden van het Vlaams Belang, zal Marijke Dillen (foto) niet zetelen. Ze laat haar plaats in het parlementair halfrond over aan eerste opvolger Jan Penris.

 

Marijke Dillen (53 j.) is de oudste dochter van Vlaams Blok-stichter Karel Dillen. Begin jaren tachtig werd ze politiek actief als vice-praeses van het NSV. Ze bevolkte samen met onder andere Filip Dewinter de redactie van het NSV-blad Signaal. In 1991 is Marijke Dillen de eerste vrouwelijke congresspreker in de geschiedenis van het Vlaams Blok. In haar toespraak vraagt ze een ‘opvoedersloon’ voor de thuiswerkende vrouw. In die tijd wonend en kantoorhoudend als advocaat in Borgerhout wordt ze op 9 oktober 1988 verkozen als Antwerps gemeenteraadslid. Vanaf 1990 leidt ze op het Antwerps stadhuis de tienkoppige Vlaams Blok-fractie nadat haar voorganger als fractieleider, Eric Deleu, opstapte bij het Vlaams Blok uit onvrede met de harde lijn van Filip Dewinter. Eric Deleu keerde later nog terug naar zijn partij, maar dat is een ander verhaal.

 

Met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen van 1994 verhuist Filip Dewinter van Brasschaat naar Antwerpen. In de aanloop naar die gemeenteraadsverkiezingen voert hij samen met Marijke Dillen campagne met de slogan Antwerpen aan de Antwerpenaren. Er is wel één probleempje. Officieel woont Marijke Dillen boven het bedrijfspand van haar toenmalige echtgenoot in Deurne, in werkelijkheid woont ze in een riante villa in ’s Gravenwezel, deelgemeente van het groene en rijke Schilde. Maar op De Morgen na stoort niemand in de media zich daaraan. Alhoewel opnieuw verkozen voor de Antwerpse gemeenteraad zal Marijke Dillen geen tweede bestuursperiode nog doorbrengen op ’t Schoon Verdiep van het Antwerps stadhuis. Intussen is ze met de Zwarte Zondag van 24 november 1991 verkozen als parlementslid. Voor de Kamer van Volksvertegenwoordigers, een Vlaams Parlement was er toen nog niet. Vanaf 1995 worden verkiezingen ingericht voor het Vlaams Parlement en Marijke Dillen is er van meet af aan bij als Vlaams parlementslid.

 

De Wetstraatpers klasseert Marijke Dillen bij de betere onder de Vlaams Belang-parlementsleden. “Dillen is een actieve en aanwezige politica, vooral op het vlak van welzijn laat ze zich horen. Maar al dat werk blijft zonder enig resultaat”, noteerden we in de aanloop naar de verkiezingen op 25 mei. Haar moment de gloire was toen ze eenmaal Jan Peumans – op reis in het buitenland – als voorzitter van de plenaire vergadering in het Vlaams Parlement mocht vervangen. Marijke Dillen is de enige zaakvoerder van de bvba Vlaams Blok, in het leven geroepen om te beletten dat anderen gaan lopen met de historische naam ‘Vlaams Blok’. Om de continuïteit tussen het Vlaams Blok en het Vlaams Belang te symboliseren mocht Marijke Dillen prominent mee op het podium toen het Vlaams Blok in 2004 van naam veranderde. Toen Marie-Rose Morel in 2009 zich opwierp als kandidaat-ondervoorzitter van het Vlaams Belang was Marijke Dillen nog eens ‘meid voor alle werk’. Filip Dewinter sommeerde haar om zich ook kandidaat te stellen als ondervoorzitter. Met het prestige verbonden aan haar familienaam zou Marijke Dillen het natuurlijk halen. 

 

Vanop de tweede plaats op de Antwerpse lijst voor de Kamer van Volksvertegenwoordigers werd Marijke Dillen op 25 mei opnieuw verkozen als parlementslid. Samen met Antwerps lijsttrekker Filip Dewinter en Oost-Vlaams lijsttrekster Barbara Pas. Wel had ze het laagste aantal voorkeurstemmen van alle verkozen Nederlandstalige Kamerleden. Het niet opnemen van haar nieuw mandaat liet Marijke Dillen communiceren door haar opvolger Jan Penris die zoals Filip Dewinter en Marijke Dillen tot 25 mei zetelde in het Vlaams Parlement. “Marijke Dillen wil het rustiger aan doen en vond dat ik toch nog een parlementaire stek verdiende”, vertelde een gloriërende Jan Penris.

 

Zeer tegen de zin van voorzitter Gerolf Annemans trok Jan Penris in maart nog, samen met Frank Creyelman en Christian Verougstrate, naar de Krim om het democratisch verloop van een referendum over de onafhankelijkheid van de Krim (versta: het losrukken van Oekraïne en aansluiten bij Rusland) te bevestigen (1, 2). Tot aan de gemeenteraadsverkiezingen in 2012 zetelde Jan Penris ook in de Antwerpse gemeenteraad waar hij aan zijn collega’s in de gemeenteraad omstandig uitlegde wie de stripfiguur Jommeke is. Zijn allereerste tussenkomst in de Antwerpse gemeenteraad viel ook op. Toenmalig De Nieuwe Gazet-journalist Bert Verhoye omschreef Jan Penris na zijn eerste tussenkomst als iemand met het stemgeluid van een kaketoe.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dillen, penris |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.