28-06-14

JONG GELEERD, IS OUD GEDAAN

Deze week zijn in de Griekse pers foto’s opgedoken van hoe Chrysi Avgi (‘Gouden Dageraad’)-leiders  enkele jaren geleden nog volledig onbekommerd zichzelf waren.

 

Op foto 1: partijvoorzitter Nikos Michaloliakos die tegen de achtergrond van een swastikavlag, in gezelschap van anderen, de Hitlergroet uitbrengt. Intussen hebben zijn jongere medestanders geleerd hoe de Hitlergroet uit te brengen (foto 2). Het is niet bekend van wanneer de eerste foto dateert. Van een andere foto weten we het wel: tweede in bevel Christos Pappas die een groet uitbrengt aan het graf van de Italiaanse fascistische dictator Benito Mussolini in Predappio (Italië). Die foto is van april 2009, amper vijf jaar geleden.

 

Op een derde foto is Gouden Dageraad-partijwoordvoerder en pas nog kandidaat-burgemeester in Athene Ilias Kasidiaris te zien die de Hitlergroet uitbrengt, samen met anderen geschaard rond een swastikavlag. Eén van die anderen is Lambros Fountoulis, einde vorig jaar vermoord bij een raid voor een Gouden Dageraad-partijlokaal. Dat Ilias Kasidiaris de Hitlergroet bij een swastikavlag uitbrengt verbaast niet: hij heeft zelfs een swastika op één van zijn armen getatoeëerd.  

 

Partijvoorzitter Nikos Michaloliakos zit al sinds einde september vorig jaar in voorlopige hechtenis in de gevangenis van Korydallos. Tweede in bevel Christos Papas zit sinds begin oktober vorig jaar in dezelfde gevangenis. Ilias Kasidiaris is voorlopig terug op vrije voeten. Het onderzoek naar de criminele activiteiten van Gouden Dageraad wordt intussen verder gezet. Nikos Michaloliakos probeerde de twee magistraten die het onderzoek leiden, Ionna Klapa en Maria Dimitripoulou, van het onderzoek te halen. Maar een rechtbank in Athene verwierp dinsdag dit verzoek.

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: griekenland, chrysi avgi |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.