09-09-14

OEKRAÏNE: NEONAZI’S TEGEN ANDERE NEONAZI’S

Er is terecht veel aandacht voor Islamitische Staat (IS), maar de oorlog die in Oekraïne wordt uitgevochten is evenmin fraai. Het Nieuwsblad schetste gisteren wie daar tegen wie vecht, maar kwam er niet aan toe om de neonazi’s te vermelden die langs de kant van de Oekraïense rebellen vechten.

 

Niet dat het langs de, door het Westen gesteunde, Oekraïense regeringszijde er beter aan toe gaat. Zowel de Oekraïense strijdkrachten als de Oekraïense rebellen maken zich schuldig aan oorlogsmisdaden zeggen mensenrechtenorganisaties als Amnesty International en Human Rights Watch. En langs Oekraïense kant vechten evengoed neonazi’s mee. Het Nieuwsblad ziet drie componenten langs de officiële zijde. Vooreerst het Oekraïense leger, 130.000 manschappen groot, versterkt met de reservetroepen van de Nationale Garde. Ten tweede is er het Donbas-bataljon. Een duizendkoppige afdeling waarin voornamelijk Russische vrijwilligers zitten die zich afzetten tegen het beleid van Vladimir Poetin. Ten derde zijn er wat Het Nieuwsblad omschrijft als huurlingen.

 

“Vaak erg omstreden, privaat gefinancierde paramilitaire organisaties. Het Azov-bataljon (foto 1), een groep neonazi’s onder leiding van Andriy Biletsky, is daar het beruchtste voorbeeld van. De extreemrechtse groepering heeft tal van buitenlanders in de rangen, onder wie ook een Zweedse sluipschutter. De Oekraïense regering maakt echter geen probleem met de omstreden ideologie van de paramilitairen. ‘Hun politieke overtuiging is niet belangrijk. Het belangrijkste is hun inzet en hun verlangen om van Oekraïene een vrij en onafhankelijk land te maken.’”, rapporteert Het Nieuwsblad. Het embleem van Azov is gebaseerd op door de nazi’s gebruikte symbolen.  

 

Langs de kant van de rebellen ziet Het Nieuwsblad vier componenten. Vooreerst het Vostok-bataljon van Alexander Khodakovsky, een overgelopen lid van de Oekraïense Dienst Veiligheid. Honderden Tsjetsjenen, Russen en Oekraïeners die in 1999 meevochten in de Tweede Tsjetsjeense Oorlog worden nu met het Vostok-bataljon ingeschakeld in de strijd tegen het Oekraïense leger. Ten tweede zijn er Russische troepen, minstens een duizendtal soldaten. Al wordt dit langs Russische kant nog altijd ontkend. De separatisten kregen langs deze weg ook wapens en tanks ter beschikking. Ten derde zijn er terreurbrigades die dienst doen als een soort politie die erop toeziet dat het nieuwe bewind strikt gehoorzaamd wordt. Wie in het openbaar alcohol drinkt of de avondklok negeert, wordt meteen opgepakt.

 

Ten vierde ziet Het Nieuwsblad huurlingen “die vaak al even omstreden zijn als hun tegenstanders aan Oekraïense kant”. Maar wie zijn zij? Vooreerst is er de ‘Russische Nationale Eenheid’-beweging die geleid wordt door de ultranationalistische Aleksandr Barkashov (foto 2). Een paramilitaire organisatie opgericht in 1990 die de uitwijzing van niet-Russen bepleit. Haar rood-wit embleem lijkt sterk op de van de nazi’s bekende swastika. Aleksandr Barkashov verblijft momenteel in Donetsk. Wie ook in de streek gesignaleerd is, is ‘Zwarte Honderd’-leider Anton Raevskii. Naar eigen zeggen is hij geen neonazi en komt hij enkel op voor zaken als de monarchie en de Oost-Orthodoxe Kerk. Foto’s tonen Raevskii evenwel met een Blut und Boden-tatoeage aan de onderkant van zijn linkerarm (foto) en een Hitler-portret aan de bovenkant van zijn linkerarm (foto).

 

Neonazi’s die met het Oekraïense leger meevechten, en neonazi’s die met de Oekraïense rebellen meestrijden. Dan is het begrijpelijk dat het er niet proper aan toe gaat. En het zijn dus niet alleen moslims die elkaar uitmoorden.

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: oekraine |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.