21-09-14

ALLEEN GRATIS VOOR VLAAMSE (EX-)PARLEMENTSLEDEN

“Gratis bestaat niet”, riepen de N-VA- en CD&V-onderhandelaars voor de regering-Bourgeois in koor, en toen Gwendolyn Rutten dit herhaalde op een Open VLD-congres kreeg ze er een stormachtig applaus voor van de congresgangers. En dus werd het gratis gebruik van De Lijn voor 65+ers afgeschaft. Maar hola als het gaat om het gratis openbaar vervoer voor de Vlaamse volksvertegenwoordigers en de ereleden van het Vlaams Parlement (= ex-parlementsleden).

 

Nadat bekend geraakte dat de regering-Bourgeois het gratis vervoer bij De Lijn voor 65+ers afschafte stuurde gewezen parlementslid Freddy Willockx (67 j., SP.A) zijn gratis bus- en treinabonnement terug naar afzender, met daarbij een verzoek aan de Vlaams Parlement-voorzitter Jan Peumans (N-VA) en zijn collega in het federale parlement Patrick Dewael (Open VLD) om dan ook maar het gratis openbaar vervoer voor (ex-)parlementsleden af te schaffen.

 

Voorbije maandag werd het verzoek van Freddy Willockx besproken in het Uitgebreid Bureau van het Vlaams Parlement. Volgens een Belga-bericht viel het verzoek van Willockx daar “op een koude steen”. Volgens een niet met naam genoemd “lid uit de meerderheid” staat in de grondwet dat parlementsleden voor hun ambt vrije toegang moeten hebben op het hele grondgebied en daarbij vrij gebruik moeten kunnen maken van het openbaar vervoer. Bijgevolg kan het Vlaams Parlement het gratis vervoer voor haar parlementsleden niet afschaffen. Voor de ereleden zou het Vlaams parlement wel een bijsturing kunnen doen, “maar het gaat maar om enkele tientallen mensen. Dan is de vraag of het echt nodig is om die mensen hun gratis openbaar vervoer af te nemen.”

 

“Bovendien heeft de SP.A zelf lang genoeg in de meerderheid gezeten om daar iets aan te doen. Het is dus vooral een symbolische kwestie”, luidt het nog. Als het maar een symbolische kwestie is, waarom zich dan niet solidair verklaren met de 65+ers die nu wel geld moeten ophoesten voor een busritje naar het ziekenhuis of waar dan ook? De SP.A verwijten niet vroeger het gratis vervoer voor (ex-)parlementsleden in vraag te hebben gesteld, is een plat argument. De SP.A heeft het gratis vervoer voor 65+ers, en zo goedkoop mogelijk openbaar vervoer voor iedereen, altijd verdedigd. Het is pas als dat gratis en goedkoop openbaar vervoer voor de bijl gaat dat het gratis openbaar vervoer voor (ex-)parlementsleden echt aanstoot wekt.

 

Wij zijn niet van het slag volk dat steevast roept dat politici “zakkenvullers” zijn, maar met het ‘gratis vervoer’ voor zichzelf te handhaven terwijl de gewone burgers wél en méér zullen moeten betalen, ondergraven de Vlaamse parlementsleden hun eigen geloofwaardigheid totaal. "Politici worden al vaak genoeg uitgenodigd", voegt Freddy Willockx er aan toe in een interview dit weekend in Het Laatste Nieuws. "Op het voetbal. Op concerten. Op feestjes." Het 'gratis vervoer' voor de Vlaamse parlementsleden zou er best van af kunnen. Maar niet dus.

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: mobiliteit |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.