22-09-14

NOTEER IN JE AGENDA: ZATERDAG 18 OKTOBER, SAF-MOMENT

Over een maand, zaterdag 18 oktober om precies te zijn, richt de Stichting AntiFascisme (SAF) in Antwerpen een avond in waarvoor we graag een warme oproep doen (foto, grotere versie).

 

Het SAF werd op 28 november 1983 opgericht als de vzw ‘Stichting Anti-Fascisme’, bij gelegenheid van een nieuwe wetgeving voor vzw’s aangepast tot ‘Steunpunt AntiFascisme’. Het initiatief ging uit van Gaston Steurs. De mensen die hij verzamelde voor de eerste beheerraad van het SAF kwamen voor 1/3 uit de georganiseerde vrijzinnigheid (Juliette Van Espen en anderen), voor 1/3 uit de socialistische partij (Lode Hancké e.a.) en vakbond (Marcel Schoeters e.a.), en voor 1/3 uit de antifascistische beweging (Ed Steffens e.a.). Ook de dit jaar overleden Regine Beer zetelde in de eerste beheerraad van het SAF. De bedoeling van het SAF was niet om een nieuwe antifascistische beweging op te starten, maar om nieuwe en bestaande antifascistische initiatieven te ondersteunen.

 

Enerzijds was en is er financiële steun van het SAF voor diverse initiatieven: van manifestaties van het AFF en Hand-in-Hand over initiatieven als Blokwatch en de prijs Jeugd en Civisme, tot en met het mee mogelijk maken van video’s als met Regine Beer, Herinnering aan de toekomst en de helaas ook al overleden weerstander Jan Van Calsteren, Een laatste getuige. Anderzijds werden SAF-prijzen uitgereikt. De eerste ging in 1997 naar Patrick Rentmeester voor zijn licentiaatsverhandeling Nieuw Rechts in Vlaanderen. De volgende SAF-prijzen gingen naar Luc Van de Weyer (2002), Mimount Bousakla (2004), Open Huis van het Protestants Sociaal Centrum (2006), Children of the Street (2008) en de Confederatie van Politieke Gevangenen en Rechthebbenden (2010). Toen het SAF in 1988 een belangrijke financiële gift kreeg met vermelding dat die uitsluitend in Antwerpen besteed moest worden, plaatste het SAF krantenadvertenties naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen datzelfde jaar, met een oproep om uitsluitend voor democratische partijen te stemmen.

 

Desondanks kreeg het Vlaams Blok bij die gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen 17,7 % van de stemmen en kon het haar aantal gemeenteraadsleden op ’t Schoon Verdiep verhogen van 2 naar 10. Het was het jaar waarin Panorama de beruchte Seefhoek-reportage toonde. Intussen heeft extreemrechts een ander gezicht gekregen: het Vlaams Blok/Belang is over haar hoogtepunt heen (van 24,2 % van de stemmen bij de Vlaamse parlementsverkiezingen in 2004 naar 5,9 % op 25 mei 2014), maar een opflakkering is best mogelijk (ontgoochelde N-VA-kiezers, angst voor Islamitische Staat…). De N-VA is dezer dagen de grootste partij van het land en al maakt die niet de wildste dromen van de VB’ers waar, vrolijk kunnen we er niet van worden. Er wordt alsmaar geknabbeld aan onze democratische rechten en actie blijft nodig. Die drie assen vinden we ook terug in het programma dat het SAF biedt op 18 oktober.

 

Plaats van het gebeuren is het Bondsgebouw in Antwerpen, Ommeganckstraat 47/49 – in de buurt van het Centraal Station. De deuren openen om 18.00 uur, om 18u30 spreekt Koen Hostyn over Het Vlaanderen van De Wever; om 19u15 is het de beurt aan Jos Vander Velpen, voorzitter van de Liga voor Mensenrechten; en om 19u50 volgt Blokbuster Geert Cool die onder andere zal spreken over de voor 9 november aangekondigde antifascistische betoging. Tussendoor is er telkens een muzikaal intermezzo van Jesse Ashfield; de groep Left Hand Drive besluit de avond met Back to the roots-muziek.

 

Het SAF-bestuur is gezien de gevorderde leeftijd van de initiatiefnemers onlangs vernieuwd, maar er blijft plaats en noodzaak om nieuwe dynamiek in de werking te brengen. Het SAF-moment van 18 oktober biedt de kans om gelijkgestemden te ontmoeten en de basis te leggen voor nieuwe acties.

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: actie, antwerpen |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.