30-09-14

ZATERDAG: MEETING IN BELGIË MET 'GOUDEN DAGERAAD'

Zaterdag wordt in ons land een ‘‘conferentie’ georganiseerd met twee sprekers van het Griekse neonazistische Gouden Dageraad en een Italiaanse spreker die een al even grote aanhanger is van het fascisme. Samen met onze collega’s van RésistanceS beantwoorden we tien vragen over deze bijeenkomst.

 

1. Waarom komt Gouden Dageraad naar België? Gouden Dageraad komt niet naar België, Gouden Dageraad is er al. Bij de jongste verkiezingen voor het Europees Parlement behaalde Gouden Dageraad (voor de Grieken: Chrysi Avgi) 9,4 % van de stemmen, wat haar drie europarlementsleden opleverde. Met de vergaderingen van het Europees Parlement die voor driekwart in Brussel plaatsvinden heeft Gouden Dageraad nu in Brussel een politieke cel met een tiental militanten. Dit vergemakkelijkt de contacten met Belgische geestesgenoten.

 

2. Wanneer komt men bijeen? Volgens een al sinds begin augustus verspreide affiche (foto 1) komt men zaterdag 4 oktober, om 20.00 uur, bijeen.

 

3. Waar komt men samen? Volgens een aantal extreemrechtse websites zou de conferentie plaatsvinden in Brussel. Volgens onze informatie zijn er echter plannen om in de buurt van Mons – de stad van Elio Di Rupo – bijeen te komen. Het is natuurlijk niet uitgesloten dat te elfder ure de plaats van de bijeenkomst nog gewijzigd wordt.

 

4. Waarover zal er gepraat worden? De titel van de conferentie is “Aube dorée: Lutte politique et strategie de la tension”, Gouden Dageraad: Politieke strijd en strategie van de spanning. Die “strategie van de spanning” verwijst naar de “loden jaren” toen in meerdere landen blinde aanslagen gepleegd werden (de Bende van Nijvel, de bomaanslag van Bologna…) om het installeren van een autoritair regime uit te lokken.

 

5. Wie zijn de aangekondigde sprekers? Vooreerst Kostantinos Boviatsos, een medewerker van het Griekse europarlementslid Georgios Epitideios, de man die de Gouden Dageraad-vlag vasthield bij de steunactie voor Gouden Dageraad vorige donderdag in Brussel (zie foto 2 bij dit artikel). November vorig jaar was hij nog spreker op een conferentie van Casapound in Rome, Casapound dat zegt “de erfgenamen van het fascisme” te willen zijn. Tweede spreker is Alexandros Lyris, een medewerker van het Griekse europarlementslid Lampros Fountoulis en een van de leiders van de jongerenorganisatie van Gouden Dageraad. In Griekenland loopt tegen hem een onderzoek voor gewelddaden tegen de Griekse politie (foto 2). Hij spreekt vloeiend Frans, Engels en Russisch. Derde spreker is de Italiaan Gabrielle Adinolfi (foto 3) die op een KVHV-bijeenkomst in Gent in 2011 zei dat het fascisme alle antwoorden biedt.

 

6. Wie organiseert de conferentie? De bijeenkomst wordt georganiseerd door Zenit Belgique, de Belgische tak van de Italiaanse ‘culturele vereniging’ Zenit die de interesse voor de historische fascistische ideologie wil warm houden. Vorig jaar opgericht onder Italiaanse migranten in ons land, hebben ze ook wel een Belg als goed voorbeeld: Léon Degrelle.

 

7. Wie steunt de conferentie? De eerste die – buiten de organisatoren zelf – reclame maakte voor de bijeenkomst was het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA) van Eddy Hermy. Sinds hun afgang op 1 mei vorig jaar in Antwerpen nog verder uitgedund, maar snel op de hoogte van de komst van twee sprekers van Gouden Dageraad. Ook de cliniclowns van extreemrechts, de Autonome Nationalisten, steunen Gouden Dageraad. Het Franstalige Nation zal met een aantal mensen aanwezig zijn, en verder hebben ook een aantal mensen die tussen voornoemde groupuscules en restanten van Blood and Honour zwalpen interesse getoond voor de bijeenkomst zaterdag.

 

8. Is Gouden Dageraad een neonazistische partij? Zelf noemen de Gouden Dageraad’ers zich Griekse nationalisten, maar met voorbeelden als het kinderen aanleren van de Hitlergroet en dat stiekem filmen, de partijvoorzitter die tegen de achtergrond van een swastikavlag de Hitlergroet uitbrengt, de partijwoordvoerder die zich een swastika heeft laten tatoeëren op de linkerarm en andere nazi-tatoeages bij Gouden Dageraad-parlementsleden is duidelijk waar de leiding van Gouden Dageraad naar opkijkt. De raids op migranten en antifascisten, en de organisatiestructuur van Gouden Dageraad, sluiten aan bij de nazimethodes. Volgende maand zou in Griekenland een rechtszaak tegen 68 Gouden Dageraad-militanten beginnen op beschuldiging niet zozeer een politieke partij maar een criminele organisatie te zijn.

 

9. Zijn inbreuken op de antiracismewetgeving te verwachten? Om dat te weten, moet je aanwezig (kunnen) zijn. Op een vorige week verspreide video zei Kostantinos Boviatsos dat “als wie van zijn ras houdt, beschouwd wordt als een racist… Ja, dan zijn wij racisten.” Tevoren haalde hij uit naar de islam, het zionisme en… Marine Le Pen.

 

10. Wat doen tegen deze ‘conferentie’? Het Interfederaal Gelijkekansencentrum is op de hoogte van de bijeenkomst en zal allicht politie en parket aansporen tot waakzaamheid. De Jeunes Organisés et Combatifs (JOC, de nieuwe naam van de Franstalige versie van de KAJ) organiseert samen met Blokbuster een actie en verzamelt hiervoor zaterdag om 18.00 uur aan het Centraal Station van Brussel.

29-09-14

FILIP DEWINTER GEBOEID

Filip Dewinter heeft een apart gevoel voor humor. We kennen zijn belegen Marokkanenmop, en we herinneren ons ook in de jaren tachtig de autonummerplaat van een dubbeldekbus waarmee het Vlaams Blok rondreed: ANC -… Toen Filip Dewinter een AFF-fotograaf opmerkte, ging hij spontaan door de knieën om met het oog op de fotograaf met zijn vinger te wijzen naar de autonummerplaat die begon met de initialen van het African National Congress dat in Zuid-Afrika strijd voerde tegen de Apartheid. Apartheid die door het Vlaams Blok gesteund werd.

 

We hebben de foto van Filip Dewinter met zijn controversiële autonummerplaat nooit gepubliceerd. Onze fotograaf was zo verrast door het gebaar van Filip Dewinter dat hij er een onscherpe foto van maakte. Het was toen nog het tijdperk van de klassieke fotografie en dan kon je niet meteen de kwaliteit van je foto’s controleren. Maar onze fotograaf zou Dewinter toch niet gevraagd hebben een tweede keer te poseren. Wij doen niet mee aan spelletjes met onze tegenstanders. Maar zo ging het fotomoment met Filip Dewinter wel verloren voor de geschiedenis.

 

Met de digitale fotografie en de sociale media worden meer foto’s de wereld ingestuurd dan goed is voor de mensheid. Zo kregen de volgers van de twitterberichten van Filip Dewinter een foto van een geboeide Filip Dewinter toegestuurd (foto 1), een foto vanop de Kasteelfeesten in Dewinters woonplaats Ekeren. Kasteelfeesten die in het teken stonden van de middeleeuwen, incluis een wereldrecordpoging Vlaamse leeuwenvlaggen leggen. Er doen verschillende getallen de ronde over het aantal Vlaamse leeuwenvlaggen dat neergelegd is, maar op een luchtfoto zijn maar iets meer dan honderd grote Vlaamse leeuwenvlaggen te zien. Niet echt iets waar men in Schotland of Catalonië, om nog maar te zwijgen van elders, in bewondering voor zal staan.

 

Na die wereldrecordpoging liet Filip Dewinter zich gewillig boeien aan zijn polsen vastklinken, en met ook nog een beul met een scherp bijl in de buurt was het de bedoeling om te ensceneren dat dit de natte droom is van het AFF, Sharia4Belgium en IS (Islamitische Staat). Dewinter postte het meteen voor zijn 10.890 volgers op Twitter (foto 2, grotere versie). Met de opwinding die zich van Dewinter meester maakte, schreef Dewinter niet “Sharia4Belgium” maar “Sjaria4belgium”. Tja. Fouad Belkacem en de zijnen zijn nogal sjarels, maar de schrijffouten van Filip Dewinter zijn al even legendarisch.

 

Dewinter maakte nog twee fouten. Het AFF op dezelfde lijn zetten als Sharia4Belgium en IS klopt niet. Wij hebben in de verste verte niets gemeen met die twee bewegingen en veroordelen hun activiteiten vanuit elk van onze vezels. Tweede fout: onze natte droom is echt niet het in de boeien slaan van Dewinter en onthoofden van die man. Onze natte droom is heus wel sexyer.

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dewinter |  Facebook | | |  Print

28-09-14

STEUNACTIE VOOR GOUDEN DAGERAAD-NEONAZI'S IN BRUSSEL

Voorbije donderdag 25 september hielden een twintigtal mensen een wake aan de Griekse ambassade in Brussel (foto 1). In een brief aan de ambassadeur verwijten ze dat Griekenland van een democratie veranderd is in een dictatuur. Beelden van de actie werden gretig gepubliceerd op de website van Gouden Dageraad.

 

Niet de drastische bezuinigingspolitiek op kap van de Griekse bevolking werd aangeklaagd, maar het in voorlopige hechtenis nemen van een aantal parlementsleden van Chrysi Avgi ('Gouden Dageraad'). Andere parlementsleden van deze neonazistische partij kregen voorlopig huisarrest opgelegd. Aanleiding is zoals bekend de moord op de Griekse rapper en antifascist Pavlos Fyssas die de start was voor een onderzoek naar de criminele activiteiten van Gouden Dageraad.

 

In een brief aan de Griekse ambassadeur werd gesteld dat “als een partij foute zaken doet, verkiezingen hen zullen straffen. De Grieken kozen voor Gouden Dageraad. Laat die partij de job doen waarvoor ze verkozen is. Het is niet normaal om verkozen leden van een partij te straffen die niets fout hebben gedaan.” Of ze niets fout hebben gedaan moet natuurlijk nog blijken uit de rechtszaak die allicht in november start.

 

De brief van het zogenaamd ‘Comité for Freedom of Speech’ werd ondertekend door Kris Roman (ex-N-SA, nu Nation waar hij verantwoordelijke is voor de buitenlandse contacten), Nick Griffin (BNP, voormalig europarlementslid), Udo Voigt (NPD-europarlementslid), de Gouden Dageraad-europarlementsleden Eleytherios Synadinos en Georgios Epideios, en Hervé Van Laethem (Nation, Nation dat ook het voetvolk voor de actie leverde). Naast Vlaamse en Waalse vlaggen werd ook een Griekse vlag en een Gouden Dageraad-vlag ontrold (foto's 1 en 2).

 

Ook werd herinnerd aan de twee Gouden Dageraad-militanten die begin november vlakbij een Gouden Dageraad-lokaal werden neergeschoten. De vader van een van de twee is het derde Gouden Dageraad-europarlementslid, Lampros Fountoulis. In een toespraak bij de steunactie zei Nick Griffin dat de vrijheid ondeelbaar is en voor iedereen en alles moet gelden in een democratische rechtstaat. Udo Voigt kondigde aan als lid van de commissie burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken van het Europees Parlement een bezoek te brengen aan de gevangenis van Athene.

 

Nick Griffin nam het niet op voor de vrijheid van de migranten die door Gouden Dageraad-commando’s van achter hun marktkramen worden geslagen en verjaagd, en Udo Voigt zal zich allicht niet ontfermen over de mensen zonder geldige verblijfsdocumenten die in barre omstandigheden in Griekse detentiekampen worden vastgehouden. Daarvoor is de focus op vrijheid en mensenrechten van de twintig vorige donderdag bij de Griekse ambassade te selectief.

27-09-14

OP REIS MET DE 'AUTONOME NATIONALISTEN'

Autonome Nationalisten Den Haag - spandoek.JPGSpiekbriefje Berteryan.JPGVorige zaterdag zouden in Den Haag (Nederland) vijf betogingen plaatsvinden: Pro Patria wilde protesteren tegen vermeende IS-aanhangers; de Nederlandse Volks-Unie (NVU) wilde er nog een schep bovenop doen; het comité ‘Samen tegen racisme’ en de Muslim Defence League zouden, elk apart, ook op straat komen; en GeenStijl wilde alle betogingen ridiculiseren.

 

De gemeente Den Haag liet enkel bijeenkomsten toe, geen betogingen door de binnenstad met alle mogelijke gevolgen voor provocaties en gewelddaden. Daarop haakte Pro Patria af, een comité met wortels in de extreemrechtse groep Identitair Verzet die op haar beurt is ontstaan vanuit afvallige leden van Voorpost Nederland. Pro Patria wil alleen maar bijeenkomen als ze mogen betogen, ze zoeken nu een andere stad en andere datum om dit alsnog te doen. De Muslim Defence League zag om een andere reden – schrik het slachtoffer van gewelddaden te worden – af van de bijeenkomst in Den Haag. De antiracisten daagden volgens de pers met een tweehonderdtal mensen op; de extreemrechtse NVU verzamelde volgens dezelfde bron veertig mensen. Niet-publiek aangekondigd verschenen ook nog een honderdtal Koerden ten toneel om te protesteren tegen de IS-terroristen.

 

Weinig volk in Den Haag dus, maar het kleinst van al nog was de bijeenkomst van Constant Kusters en de zijnen. Ze hadden anders nog versterking gekregen van de Autonome Nationalisten. Met zes vanuit Brussel naar Den Haag gespoord waar ze een spandoek ontrolden op een plekje in een park (v.l.n.r. na de journalist op de voorgrond op foto 1, met om te beginnen de man in een kakikleurig vestje - grotere versie). Nog een paar verloren gelopen Vlamingen waren eveneens in Den Haag. Autonome Nationalisten-kopstuk Christian Berteryan riep op om steun te verlenen aan het regime van de Syrische president Bashar el Assad die volgens Berteryan al drie jaar strijdt tegen IS (andere bronnen zeggen dat de Syrische president IS liet gedijen om zo andere oppositiegroepen tegen zijn regime te verzwakken omdat IS evengoed met hen een bloedige strijd voerde, nvdr.). Nog volgens Berteryan is alle oorzaak van ellende het zionisme en het Amerikaans imperialisme. Hadden we het niet gedacht!

 

Dat Berteryan in zijn toespraak allochtonen al eens verwarde met autochtonen lag allicht aan het hanengeschrift op zijn spiekbriefje (foto 2, grotere versie). Vandaag betogen de Autonome Nationalisten in Mechelen mee tegen de vervolging van christenen in het Midden-Oosten. Of daarmee het protest gebaat is, is maar de vraag.

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: nederland, nvu, autonome nationalisten, berteryan |  Facebook | | |  Print

26-09-14

DE WEEK IN ZEVEN CITATEN (EN EENTJE EXTRA)

Geen actiefoto heeft zoveel de pers gehaald dan de foto die bewoners van de Turnhoutsebaan in Borgerhout maakten (foto 1) als alternatief op hoe het Antwerpse stadsbestuur hen voorstelde (foto 2). In een bos?! Met alleen blanke mensen?! Bravo voor Mark De Quidt en de andere initiatiefnemers. Eén van de deze week hier geselecteerde citaten is van de fotograaf van de alternatieve affiche (zie verder).

 

“Ik heb de nacht doorgebracht in het Vlaams huis hier in Brussel samen met Catalanen, Schotten, Vlamingen en dat was een geweldig feest. Tot de uitslagen binnenrolden.” Het referendum over de onafhankelijkheid van Schotland bracht Theo Francken (N-VA) niet wat hij hoopte. (dS Avond, 19 september 2014)

 

“Dan heeft hij het plan niet gelezen, denk ik. Of toch niet alle 723 pagina’s. Had hij dat wel gedaan, dan zou De Wever weten dat de expertengroep-Vandenbroucke pleit voor een vermogensbelasting om die pensioenen mee te financieren. En daar gruwt de N-VA van.” Freddy Willockx reageert op de uitspraak van Bart De Wever dat hij bereid is om “het pensioenrapport van de socialist Frank Vandenbroucke integraal uit te voeren”. (Het Laatste Nieuws, 20 september 2014)

 

"We moeten radicaal blijven, maar dat is niet hetzelfde als ranzig." Vlaams Belang-medewerker Sam van Rooy legt uit wat de nieuwe strategie is van het Vlaams Belang. ’t Is ‘ne goeie die het zegt. (VTM Nieuws, 20 september 2014)  

 

“Als je vrouwen met hoofddoek op je foto wilt, dan zou je eens kunnen nadenken over het hoofddoekenverbod. Het is immers moeilijk te rijmen om enerzijds vrouwen met een hoofddoek te verbieden een loketfunctie te vervullen, en anderzijds van diezelfde vrouwen te verwachten dat ze trots op een campagnefoto van de stad poseren.” Fotograaf François De Heel, de maker van de foto die wél de bewoners van de Turnhoutsebaan in beeld brengt (foto 2), over het vinden van figuranten voor een stadsfoto. Nog een tip: “‘Graag traag’ was een campagne van de politie. Wel, er wordt veel gepraat over een streng veiligheidsbeleid, maar daarbij hoor ik zelden verwijzen naar het proactief opsporen en vervolgen van discriminatie – wat nochtans ook een misdrijf is en waarvan vele Antwerpenaren het slachtoffer zijn. Moet dit niet véél hoger op de agenda? Als je mensen gelijk en met respect wilt behandelen door ze mee op een affiche te zetten, let er dan misschien ook op dat ze zelf gelijk en met respect behandeld worden op straat, op de woningmarkt, op de arbeidsmarkt. Ze zullen dan des te liever mee op die foto willen, denk ik.” (De Standaard, 23 september 2014)

 

“Moet de VRT programma’s maken die de commerciëlen al brengen? Het is omgekeerd: de commerciëlen brengen goede programma’s omdat wij dat doen. Als er geen openbare omroep is, is er een risico op nivellering naar beneden. Wij leggen de lat in het medialandschap. Breng de lat naar beneden, en álles dondert naar beneden.” Spijts het gelijk van Tim Pauwels (De Zevende Dag) moet de VRT nog meer besparen dan eerst gedacht. (Humo, 23 september 2014)

 

“Als zakenmensen lunchen heet het werken, als gewone stervelingen dat doen is het middagpauze. Ook al wordt er dan ernstig gepraat over het werk.” Het is wat te lang voor een Loesje-slogan, maar het klopt wel. (Lezersbrief van Marc en Thomas Edelynck in De Standaard, 23 september 2014)

 

“Waarom gaat Liesbeth Homans wél in op de uitnodiging om samen met de andere vrouwelijke viceminister-presidenten Annemie Turtelboom en Hilde Crevits gezellig in Reyers Laat te gaan zitten, maar weigert ze een gesprek over dringende vragen van een stad waar ze enkele maanden geleden nog OCMW-voorzitter en schepen van zo ongeveer alles was? Ik heb een vermoeden: omdat ze geen bevredigende antwoorden op onze lastige vragen heeft. Ook Bart De Wever geeft niet thuis. Als burgemeester heeft hij blijkbaar geen mening over de Septemberverklaring. Dat is vreemd, want in het verleden was hij nauwelijks af te remmen als je hem vragen stelde over de hogere overheden. De N-VA is helemaal establishment geworden.” GvA-commentator Lex Moolenaar vindt de mediastop van de N-VA ergerlijk. (Gazet van Antwerpen, 24 september 2014)

 

“In een open brief nagelen meer dan 100 prominente moslims IS aan de schandpaal met een 'ideologisch bombardement': ze lijsten 24 inbreuken op de islamitische regels op, waaraan IS zich schuldig maakt.” (Knack online met een opsomming van de 24 inbreuken, 25 september 2014)

25-09-14

GOUDEN DAGERAAD-KOPSTUK LEERT KIND DE HITLERGROET

Op enkele weken voor de start van de rechtszaak tegen 68 Chrysi Avgi-militanten, waaronder Gouden Dageraad-voorzitter Nikos Michaloliakos en zijn rechterhand Christos Pappas, is in de Griekse pers een filmpje opgedoken dat Christos Pappas met zijn gsm maakte.

 

In het filmpje, één van de vier filmpjes die in het gerechtelijk dossier van Pappas zouden zitten, zie je hoe de nummer twee van Gouden Dageraad een kind leert de Hitlergroet te brengen, het kind qua kleding al geheel in de gepaste sfeer gebracht (foto). Het verbaast niet echt omdat ten huize Pappas naast meerdere niet-geregistreerde vuurwapens een hele collectie Adolf Hitler-memorabilia werd gevonden.

 

In deze video zie je Pappas begin oktober vorig jaar zich vrijwillig melden bij de Griekse politie na de aanhouding van partijvoorzitter Michaloliakos, beelden van het Hitler-museum bij Pappas thuis, Pappas in de boeien geslagen en fragmenten uit zijn zelf gemaakt filmpje waarin hij een kind de Hitlergroet bijbrengt en goedkeurt als het min of meer lukt. Verderop in het filmpje zie je nog twee kinderen die de Hitlergroet proberen uit te voeren.

 

Bij andere gelegenheden zeggen Gouden Dageraad-leden dat ze met de arm schuin omhoog gehouden niet de nazigroet maar de aloude Griekse groet uitbrengen. Ze zijn immers geen nazi’s maar Griekse nationalisten. Met de inboedel ten huize Pappas en zijn gsm-filmpje verdwijnt echter alle twijfel over de bedoeling van die groet, voor zover er nog twijfel over zou bestaan.

 

Zaterdag 4 oktober wordt in Franstalig België een meeting ingericht met Gouden Dageraad’ers Konstantinos Boviatsos, eerder al te gast bij het Italiaanse CasaPound, CasaPound die graag “de erfgenamen van het fascisme” wil zijn, en Alexandros Liris, naar eigen zeggen een oogappel van Gouden Dageraad-woordvoerder Ilias Kasidiaris (die door het leven gaat met een swastika op de arm getatoeëerd, nvdr).

 

Christos Pappas kan het vanuit zijn cel in Griekenland niet zelf komen uitleggen, maar Gouden Dageraad stuurt wel ‘waardige’ vertegenwoordigers naar ons land.

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: chrysi avgi |  Facebook | | |  Print

24-09-14

BARTJE OP HET STADHUIS (22)

Het ritueel van gemeenteraadszittingen elke laatste maandag en dinsdag van de maand heeft zich weer op gang getrokken na de zomervakantie. Voorbije maandag troepten de burgemeester, schepenen, gemeenteraadsleden en belangstellenden weer samen op ’t Schoon Verdiep in Antwerpen. Voor het eerst in jaren was er geen actie aan het stadhuis bij het begin van de gemeenteraadszitting. Was het omdat een belangrijk deel van de mogelijke actievoerders elders in Antwerpen bijeen was voor de Hart boven hard-campagne?

 

Burgemeester Bart De Wever was maandag zichtbaar nog niet in A-modus. Met ’s morgens een partijbureau, ’s namiddags het bijwonen van de septemberverklaring van partijgenoot Geert Bourgeois en nog een aantal nationale contacten, had hij er niet aan gedacht zijn A-pin op te spelden. Na het afsluiten van het Antwerps bestuursakkoord verraste Bart De Wever vriend en tegenstander door de pin met een ‘stralende A’, ingevoerd onder zijn voorganger Patrick Janssens, dag en nacht te dragen. Tot op het ongepaste toe, met name als hij niet sprak als Antwerps burgemeester maar als N-VA-voorzitter. Maar maandag was de A-pin nog niet terug tot op de rever van zijn jasje geraakt.

 

Op het stadhuis is intussen een en ander veranderd. Zo is Bartje zijn twee kabinetschefs kwijt. De wegens zijn contacten met de immobiliënwereld niet onbesproken Joeri Dillen is teruggekeerd naar de stadsadministratie waar hij nu… het stadspatrimonium beheert. Koen Derkinderen, die er als tweede kabinetschef werd bijgehaald om orde te scheppen in het dagdagelijks reilen en zeilen op het kabinet-De Wever, is ingepikt door Vlaams minister Liesbeth Homans. Van je vrienden moet je het hebben.

 

Liesbeth Homans is zoals bekend verhuisd van het Antwerps stadhuis naar de Koolkaai in Brussel waar ze voorlopig haar intrek heeft genomen als viceminister-president van de Vlaamse regering en Vlaams minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding. Haar bevoegdheden als Antwerps OCMW-voorzitter en schepen voor sociale zaken, wonen, diversiteit en inburgering, en samenlevingsopbouw zijn overgedragen aan Fons Duchateau (hierboven mee op de foto met Bartje). Fons Duchateau was voorheen OCMW-raadslid, maar vooral voorzitter van de N-VA in Antwerpen, compagnon de route van Bart De Wever al sinds ze halfweg de jaren negentig samen in de Leuvense KVHV-afdeling zaten, eerst Volksunie-personeelslid en dan N-VA-personeelslid. Toen de N-VA bij de verkiezingen in 2003 onder de verhoopte uitslag bleef, was Fons Duchateau nog het enige N-VA-personeelslid.  

 

Eén bevoegdheid van Liesbeth Homans heeft Fons Duchateau niet meegekregen: loketten. Dat is een bevoegdheid die nu is toegevoegd aan burgemeester Bart De Wever. De officiële uitleg is dat lokettenwerk vooral een kwestie is van digitalisering, en het digitale is een bevoegdheid van de burgemeester. Wij dachten dat loketten vooral een kwestie is van hoe met mensen en hun vragen omgaan, maar niet dus in de N-VA-wereld. Bij de samenstelling van de schepenkabinetten had overigens een stadsmedewerkster zich kandidaat gesteld om bij Liesbeth Homans de dienstverlening aan de loketten op te volgen, maar daar was geen plaats voor op het kabinet-Homans. ‘Loketten’ werd ondergeschoven bij het takenpakket van een ander kabinetslid. De kandidate-kabinetsmedewerkster werd nog wel opgepikt om op het kabinet van de burgemeester de stroom brieven en klachten op te volgen, maar intussen is ook zij weg bij het kabinet-Dewever.

 

Liesbeth Homans is nog wel Antwerps gemeenteraadslid. Maandagavond nam ze plaatst op de voorste rij van de N-VA-gemeenteraadsbanken. Vlak naast N-VA-fractieleider André Gantman. In kringen van stadhuisjournalisten betreurt men het verdwijnen van la Homans. Met haar temperament zorgde Betteke wel eens voor pittige discussies en vette krantenkoppen. Met Fons Duchateau zou het er wel eens veel zakelijker aan toe kunnen gaan. Alhoewel... Op een PVDA-interpellatie over het Offerfeest antwoordde Fons Duchateau gisterenavond met: "Mijnheer Chebaa, uw partij heeft vroeger religie opium voor het volk genoemd. U hebt duidelijk een bocht gemaakt." Als niet-verkozen gemeenteraadslid, en dus ook niet-verkozen schepen, heeft Fons Duchateau overigens slechts een raadgevende stem. “Je zal hem enkel horen als hij erom gevraagd wordt”, zei Bart De Wever maandagavond aan de Antwerpse gemeenteraadsleden.

 

Waar men wél opgelucht is over het vertrek van Liesbeth Homans… is op het kabinet-Homans. Maar dat mag niet te hard gezegd worden. Liesbeth Homans schaamde er zich niet voor om haar medewerk(st)ers brutaal af te snauwen, tot en met zelfs in het bijzijn van politici van andere politieke partijen. Toen een medewerkster in een privé sms schreef dat de champagne klaar stond bij het vertrek van Liesbeth Homans uit het Antwerps stadhuis, maar niet noodzakelijk bij de intrede van Liesbeth Homans op het Brussels ministerieel kabinet, werd de medewerkster op staande voet uit het kabinet-Homans/Duchateau gezet. Ook privé zeg je niet om het even wat.

DE VERARMING VAN DE POLITIEKE BERICHTGEVING

We klaagden eerder al dat het totale nieuwsaanbod verminderd is door het samengaan van een aantal krantentitels: Gazet van Antwerpen, Het Belang van LimburgDe Standaard en Het Nieuwsblad samen in Mediahuis. Meer en meer verschijnen exact dezelfde berichten in verschillende kranten.

 

Volgens betrokken journalisten is dat onvermijdelijk, en het heeft toch geen zin om bijvoorbeeld het regionaal nieuwsaanbod van Het Belang van Limburg te proberen overtreffen met dat van Het Nieuwsblad. Politieke berichtgeving zou echter gescheiden blijven. En zo was de verslaggeving van de laatste gemeenteraadszitting in Antwerpen in juni nog verschillend in Gazet van Antwerpen en Het Nieuwsblad. De twee kranten brachten wel hetzelfde debat in de gemeenteraad, maar met twee verschillende journalisten krijg je niet zelden toch nog verschillende accenten. Wat onvermijdelijk is gezien de beperkte ruimte in de krant, maar een zegen is voor de democratie omdat zo andere invalshoeken aan bod kunnen komen.

 

Na de gemeenteraadszitting maandagavond was ook dat niet meer het geval. In Het Nieuwsblad deze keer krek hetzelfde artikel van GvA-journalist Sacha Van Wiele als gepubliceerd in Gazet van Antwerpen. De krantenkop was anders, maar de inhoud van het artikel hetzelfde (foto’s). In dit geval werd daarmee gefocust op het standpunt van SP.A-gemeenteraadslid Toon Wassenberg over de verhuis van Laundy Day en een tweede festival naar een groengebied op Linkeroever. De felste oppositiestemmen tegen die verhuis (met name van het Vlaams Belang, de PVDA en Groen) kwamen daarmee niet of amper aan bod. Met twee verschillende journalisten over hetzelfde onderwerp in twee verschillende kranten is de kans groter dat ook andere(n) dan de SP.A beter in beeld waren gekomen.

 

De economische logica achter de krantenfusies zorgt voor een verarming van het informatieaanbod, en dus de democratie. De weekendkrant van Gazet van Antwerpen is na de krantenfusie erop vooruitgegaan, en bij Het Nieuwsblad zouden ook nog verbeteringen komen. Maar mag de politieke berichtgeving gescheiden blijven? Dank u.

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: media, antwerpen |  Facebook | | |  Print

23-09-14

DE ‘HART BOVEN HARD’-AVOND IN ANTWERPEN

Benjamin Verdonck.JPGIn een afgeladen vol gelopen zaal Monty in Antwerpen vond gisterenavond één van de drie startavonden van Hart boven hard plaats. In Brussel en Gent waren er gelijkaardige bijeenkomsten. In de zaal een bonte mengeling van mensen uit verschillende sectoren (cultuur, welzijn, vakbonden…).

 

Benjamin Verdonck (foto) las de alternatieve septemberverklaring van Hart boven hard voor. “Een tekst waar”, zo vertelde iemand later, “allicht meer aan gewerkt is dan aan de septemberverklaring van Geert Bourgeois.” Alleszins is de tekst veel meer op de maat van mensen geschreven, zowel qua verstaanbaarheid als qua doelstelling. Freek Vielen las een aangepaste versie van zijn State of the Youth voor, een tekst te mooi om hem hier helemaal prijs te geven. Maar het verhaal begint met de tikapparaten aan verkeerslichten die blinden duidelijk maken of het veilig is over te steken, om verder te gaan met de keuze waar men voor geplaatst worden: verder investeren in dergelijke apparaten dan wel…, om dan te eindigen met een oproep aan de overheid om mensen als burgers te waarderen en niet als consumenten. Na een fijn muzikaal intermezzo – met muziek van onder andere Junior Mthombeni en Ikram Aoulad die een tekst voordroeg van Fikry El Azzouzi over de revolutie die nog niet voor vandaag of morgen is – volgde een debat met vier sprekers en het publiek.

 

Politicoloog Bart Van Bouchaute ziet een parallel tussen het beleid van Margaret Thatcher en de N-VA-politiek om een disfunctie in het welzijnssysteem aan te klagen en daarmee het hele welzijnssysteem in vraag te stellen. Van Bouchaute riep op om zich niet te verdedigend op te stellen maar ‘het onmogelijke’ te eisen. “Waarom moeten er nieuwe gevechtsvliegtuigen om kernbommen te droppen aangekocht worden, en wat zou men met dat geld in de plaats kunnen doen?” Chris Truyens (Samenlevingsopbouw) wees op de drie componenten in een democratie: het representatieve, het om de vijf of zes jaar verkiezen van onze vertegenwoordigers; het participatieve, het middenveld dat tussendoor mee vorm geeft aan onze samenleving; en het contestaire, het contesteren en aanreiken van alternatieven. Die laatste twee componenten komen in het gedrang, het middenveld vindt men iets vies en van het contestaire wil men helemaal niet weten.

 

Luk Vandenhoeck (VRT/ACOD-cultuur) vroeg zich af waarom de VRT moet besparen terwijl de openbare omroep toch alles doet wat 'de politiek' wil: “de N-VA groot maken (gelach in de zaal, nvdr.), voor weinig geld goede programma’s voor een breed publiek maken…”. Besparen is helemaal niet nodig (mits een rechtvaardig belastingssysteem, nvdr.), maar men wil de openbare omroep afbouwen om de winstvoet van de privébedrijven in de mediasector te vergroten. Robert Crivit (Uit De Marge) wees op de noodzaak om snel te reageren, want er staat een hele batterij maatregelen klaar om snel in te voeren. Crivit wees onder andere op de ‘geoormerkte’ subsidies van de Vlaamse overheid voor cultuur-, jeugd- en sportbeleid van de steden en gemeenten: geld dat nu nog voor cultuur, jeugd en sportbeleid moet uitgegeven worden maar via een algemene dotatie dreigt vooral besteed te worden aan de schuldenafbouw van de steden en gemeenten waarvoor de Vlaamse regering oproept.

 

In een tweede ronde werd onder andere gepraat over de strategie tegen de besparingslogica. Bart Van Bouchaute pleitte voor het zoeken van partners bij de ambtenaren en de meerderheidspartijen. Niet iedereen daar is het eens met het beleid dat men vanuit het Martelarenplein (waar de meeste kabinetten van de Vlaamse ministers gevestigd zijn, nvdr.) wil voeren. Luc Vandenhoeck wees erop dat je die mogelijke partners slechts kan binden vanuit een opgebouwde krachtsverhouding. Bij de VRT bijvoorbeeld hebben sommigen zich al neergelegd bij dat er minder geld zal komen, en dus minder personeel en minder programma’s. “De druk die uitgaat vanuit de N-VA is niet te onderschatten.” Vanuit de zaal werd onder andere gepleit voor een sterke band tussen de cultuur-, welzijns- en andere sectoren enerzijds en de traditionele vakbonden anderzijds.

 

Het Antwerps voorbeeld wijst erop dat er nog meer in het geding is dan de besparingspolitiek. Zo werd in Antwerpen de stadsbouwmeester ontslagen (en zal die vervangen worden door een college van parttime stadsbouwexperten – wat men nu ook op Vlaams niveau gaat doen, nvdr.). Stadsontwikkelingsprojecten worden nu, met de volle medewerking van N-VA-kabinetten, projecten voor het belang van bouwpromotoren. Zonder veel tegengewicht van experten die vooral denken aan het algemeen belang en minder het particuliere belang van de bouwpromotoren.

 

Volgende zaterdag is de volgende algemene vergadering van Hart boven hard gepland (om 10 uur in de Antwerps hoofdzetel van de Scouts en Gidsen Vlaanderen). Het zal erop aankomen om de groep van meer dan 300 organisaties die meewerken aan Hart boven hard samen te houden, snel gezamenlijk tot verdere actie te kunnen overgaan, en zich niet te laten verdelen door toegevingen die men aan de ene liever dan aan een andere zou geven. Het gaat niet alleen om de besparingspolitiek, het gaat om het maatschappijmodel an sich.

01:00 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: actie, antwerpen |  Facebook | | |  Print

22-09-14

NOTEER IN JE AGENDA: ZATERDAG 18 OKTOBER, SAF-MOMENT

Over een maand, zaterdag 18 oktober om precies te zijn, richt de Stichting AntiFascisme (SAF) in Antwerpen een avond in waarvoor we graag een warme oproep doen (foto, grotere versie).

 

Het SAF werd op 28 november 1983 opgericht als de vzw ‘Stichting Anti-Fascisme’, bij gelegenheid van een nieuwe wetgeving voor vzw’s aangepast tot ‘Steunpunt AntiFascisme’. Het initiatief ging uit van Gaston Steurs. De mensen die hij verzamelde voor de eerste beheerraad van het SAF kwamen voor 1/3 uit de georganiseerde vrijzinnigheid (Juliette Van Espen en anderen), voor 1/3 uit de socialistische partij (Lode Hancké e.a.) en vakbond (Marcel Schoeters e.a.), en voor 1/3 uit de antifascistische beweging (Ed Steffens e.a.). Ook de dit jaar overleden Regine Beer zetelde in de eerste beheerraad van het SAF. De bedoeling van het SAF was niet om een nieuwe antifascistische beweging op te starten, maar om nieuwe en bestaande antifascistische initiatieven te ondersteunen.

 

Enerzijds was en is er financiële steun van het SAF voor diverse initiatieven: van manifestaties van het AFF en Hand-in-Hand over initiatieven als Blokwatch en de prijs Jeugd en Civisme, tot en met het mee mogelijk maken van video’s als met Regine Beer, Herinnering aan de toekomst en de helaas ook al overleden weerstander Jan Van Calsteren, Een laatste getuige. Anderzijds werden SAF-prijzen uitgereikt. De eerste ging in 1997 naar Patrick Rentmeester voor zijn licentiaatsverhandeling Nieuw Rechts in Vlaanderen. De volgende SAF-prijzen gingen naar Luc Van de Weyer (2002), Mimount Bousakla (2004), Open Huis van het Protestants Sociaal Centrum (2006), Children of the Street (2008) en de Confederatie van Politieke Gevangenen en Rechthebbenden (2010). Toen het SAF in 1988 een belangrijke financiële gift kreeg met vermelding dat die uitsluitend in Antwerpen besteed moest worden, plaatste het SAF krantenadvertenties naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen datzelfde jaar, met een oproep om uitsluitend voor democratische partijen te stemmen.

 

Desondanks kreeg het Vlaams Blok bij die gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen 17,7 % van de stemmen en kon het haar aantal gemeenteraadsleden op ’t Schoon Verdiep verhogen van 2 naar 10. Het was het jaar waarin Panorama de beruchte Seefhoek-reportage toonde. Intussen heeft extreemrechts een ander gezicht gekregen: het Vlaams Blok/Belang is over haar hoogtepunt heen (van 24,2 % van de stemmen bij de Vlaamse parlementsverkiezingen in 2004 naar 5,9 % op 25 mei 2014), maar een opflakkering is best mogelijk (ontgoochelde N-VA-kiezers, angst voor Islamitische Staat…). De N-VA is dezer dagen de grootste partij van het land en al maakt die niet de wildste dromen van de VB’ers waar, vrolijk kunnen we er niet van worden. Er wordt alsmaar geknabbeld aan onze democratische rechten en actie blijft nodig. Die drie assen vinden we ook terug in het programma dat het SAF biedt op 18 oktober.

 

Plaats van het gebeuren is het Bondsgebouw in Antwerpen, Ommeganckstraat 47/49 – in de buurt van het Centraal Station. De deuren openen om 18.00 uur, om 18u30 spreekt Koen Hostyn over Het Vlaanderen van De Wever; om 19u15 is het de beurt aan Jos Vander Velpen, voorzitter van de Liga voor Mensenrechten; en om 19u50 volgt Blokbuster Geert Cool die onder andere zal spreken over de voor 9 november aangekondigde antifascistische betoging. Tussendoor is er telkens een muzikaal intermezzo van Jesse Ashfield; de groep Left Hand Drive besluit de avond met Back to the roots-muziek.

 

Het SAF-bestuur is gezien de gevorderde leeftijd van de initiatiefnemers onlangs vernieuwd, maar er blijft plaats en noodzaak om nieuwe dynamiek in de werking te brengen. Het SAF-moment van 18 oktober biedt de kans om gelijkgestemden te ontmoeten en de basis te leggen voor nieuwe acties.

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: actie, antwerpen |  Facebook | | |  Print

21-09-14

ALLEEN GRATIS VOOR VLAAMSE (EX-)PARLEMENTSLEDEN

“Gratis bestaat niet”, riepen de N-VA- en CD&V-onderhandelaars voor de regering-Bourgeois in koor, en toen Gwendolyn Rutten dit herhaalde op een Open VLD-congres kreeg ze er een stormachtig applaus voor van de congresgangers. En dus werd het gratis gebruik van De Lijn voor 65+ers afgeschaft. Maar hola als het gaat om het gratis openbaar vervoer voor de Vlaamse volksvertegenwoordigers en de ereleden van het Vlaams Parlement (= ex-parlementsleden).

 

Nadat bekend geraakte dat de regering-Bourgeois het gratis vervoer bij De Lijn voor 65+ers afschafte stuurde gewezen parlementslid Freddy Willockx (67 j., SP.A) zijn gratis bus- en treinabonnement terug naar afzender, met daarbij een verzoek aan de Vlaams Parlement-voorzitter Jan Peumans (N-VA) en zijn collega in het federale parlement Patrick Dewael (Open VLD) om dan ook maar het gratis openbaar vervoer voor (ex-)parlementsleden af te schaffen.

 

Voorbije maandag werd het verzoek van Freddy Willockx besproken in het Uitgebreid Bureau van het Vlaams Parlement. Volgens een Belga-bericht viel het verzoek van Willockx daar “op een koude steen”. Volgens een niet met naam genoemd “lid uit de meerderheid” staat in de grondwet dat parlementsleden voor hun ambt vrije toegang moeten hebben op het hele grondgebied en daarbij vrij gebruik moeten kunnen maken van het openbaar vervoer. Bijgevolg kan het Vlaams Parlement het gratis vervoer voor haar parlementsleden niet afschaffen. Voor de ereleden zou het Vlaams parlement wel een bijsturing kunnen doen, “maar het gaat maar om enkele tientallen mensen. Dan is de vraag of het echt nodig is om die mensen hun gratis openbaar vervoer af te nemen.”

 

“Bovendien heeft de SP.A zelf lang genoeg in de meerderheid gezeten om daar iets aan te doen. Het is dus vooral een symbolische kwestie”, luidt het nog. Als het maar een symbolische kwestie is, waarom zich dan niet solidair verklaren met de 65+ers die nu wel geld moeten ophoesten voor een busritje naar het ziekenhuis of waar dan ook? De SP.A verwijten niet vroeger het gratis vervoer voor (ex-)parlementsleden in vraag te hebben gesteld, is een plat argument. De SP.A heeft het gratis vervoer voor 65+ers, en zo goedkoop mogelijk openbaar vervoer voor iedereen, altijd verdedigd. Het is pas als dat gratis en goedkoop openbaar vervoer voor de bijl gaat dat het gratis openbaar vervoer voor (ex-)parlementsleden echt aanstoot wekt.

 

Wij zijn niet van het slag volk dat steevast roept dat politici “zakkenvullers” zijn, maar met het ‘gratis vervoer’ voor zichzelf te handhaven terwijl de gewone burgers wél en méér zullen moeten betalen, ondergraven de Vlaamse parlementsleden hun eigen geloofwaardigheid totaal. "Politici worden al vaak genoeg uitgenodigd", voegt Freddy Willockx er aan toe in een interview dit weekend in Het Laatste Nieuws. "Op het voetbal. Op concerten. Op feestjes." Het 'gratis vervoer' voor de Vlaamse parlementsleden zou er best van af kunnen. Maar niet dus.

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: mobiliteit |  Facebook | | |  Print

20-09-14

ZOON N-VA-PARLEMENTSLID RISKEERT CEL VOOR DRUGSHANDEL

Niet zelden krijgen moslimouders het verwijt dat ze niet letten op wat hun zonen uitsteken, maar hoe vaak zitten Vlaamse ouders niet met hun handen in het haar omwille van het gedrag van hun kinderen?

 

De voorbije week stonden voor de correctionele rechtbank van Dendermonde zes mannen terecht voor drugshandel. Ze zouden tussen januari 2013 en mei 2014 ruim twaalf kilogram cannabis verkocht hebben, en nog verschillende andere drugs waaronder xtc. Frederik Van Overmeire wordt aanzien als een van de leiders van de groep. Hij zat intussen twee maanden in voorhechtenis. Het Openbaar Ministerie vorderde voor hem twee jaar gevangenisstraf. Hij ontkende niet grootse plannen te hebben met drugshandel. Naast gevangenisstraffen en werkstraffen voor de overige leden van de groep vraagt het Openbaar Ministerie ook nog de verbeurdverklaring van 72.000 euro die men als inkomsten uit de drugshandel heeft teruggevonden. De uitspraak van de rechtbank volgt op 7 oktober.

 

Frederik Van Overmeire is de 22-jarige zoon van Vlaams parlementslid en schepen in Aalst Karim Van Overmeire. (foto, ex-VB, nu N-VA). Karim Van Overmeire staat naar eigen zeggen machteloos tegenover de daden van zijn zoon. “We hebben meermaals signalen uitgezonden, maar die bleken geen effect te hebben gehad. Ik kan als ouder alleen maar hopen dat zijn ogen en die van alle anderen nu zijn opengegaan.” Karim Van Overmeire zette begin dit jaar nog op zijn website een bericht over N-VA-collega’s die, nu er een dodelijke variant van xtc in omloop is, zich verzetten tegen het testen van de kwaliteit van drugs en pleiten voor meer waarschuwingen voor drugs.

 

Het is niet voor het eerst, en allicht ook niet voor het laatst, dat een politicus in de eigen gezinssituatie niet kan beredderen wat hij voor de hele samenleving wil.

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: criminaliteit, van overmeire |  Facebook | | |  Print

19-09-14

HART BOVEN HARD IN DEBAT OVER 'SEPTEMBERVERKLARING'

Hart boven hard.JPGMaandag legt Vlaams minister-president Geert Bourgeois zijn ‘september-verklaring’ voor aan het Vlaams Parlement. ‘s Avonds wordt die ‘septemberverklaring’ kritisch onder de loep gelegd op vergaderingen in Antwerpen, Brussel en Gent.

 

Op initiatief van theatercriticus Wouter Hillaert en voormalig EPO-uitgever Hugo Franssen kwamen de voorbije weken heel wat mensen uit de culturele sector, welzijn, jeugdwerk, onderwijs en andere sectoren samen om hun bezorgdheid te delen over het nieuwe Vlaams regeerakkoord. In een nieuw platform willen de initiatiefnemers de krachten bundelen om bepaalde keuzes in dat akkoord kritisch te bevragen én op te roepen voor een beleid dat investeert in mensen.

 

Er is een alternatieve septemberverklaring geschreven die de bezorgdheid uitspreekt over de impact van de geplande besparingen op de gezinnen, de collectieve diensten en voorzieningen, en verenigingen allerhande. In de tekst wordt gepleit voor een samenleving die investeert in solidariteit en rechtvaardigheid. De voorbije dagen werden mensen en organisaties aangeschreven met de vraag om de alternatieve septemberverklaring te ondertekenen. Maandag wordt de tekst publiek bekend gemaakt.

 

De alternatieve septemberverklaring wordt maandag ook symbolisch overhandigd aan het Vlaams Parlement. Daaraan gekoppeld is er een publieke samenkomst om 13.00 uur op de Surlet de Cholkierplaats in Brussel. Telkens om 20u30 zijn er diezelfde maandag ’s avonds debatten met experts en betrokkenen in Antwerpen, zaal Monty, Brussel, in de Beursschouwburg, en Gent, kunstencentrum Campo. Een voorsmaakje over het belang van investeren in mensen lees je in Het Strafste Jeugdwerk van nu, maar ook van morgen?

 

Maandagavond in Antwerpen, Brussel en Gent: be there.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: actie |  Facebook | | |  Print

DE WEEK IN ZEVEN CITATEN (EN EENTJE EXTRA)

“Pas op voor nevenstaande soort. De kudde groeit. Massaal reageren via Hart boven Hard kan helpen: mensen en maatschappelijke domeinen verenigen zich in Hart boven Hard en uiten hun bezorgdheid rond het voorziene beleid en de aangekondigde besparingen van de Vlaamse en straks wellicht ook de federale regering. Hart boven Hard verzet zich tegen een louter economische kijk, en staat een samenleving voor die berust op gelijkheid, zorg voor de ander en zuurstof voor mensen. En wie wil dat niet?” Actrice en theatermaakster Mia Grijp staat klaar. (Facebook, 16 september 2014 – De Facebookpagina van Hart boven hard vind je hier.)

 

“Tom (Van Grieken) is niet in één hok te plaatsen. Hij heeft de radicaliteit in zich die we als partij nodig hebben en tegelijk de charme van de perfecte schoonzoon. Dat maakt hem uniek.” En nog Vlaams Belang-ondervoorzitter Chris Janssens: “We moeten rebels blijven en de zaken durven benoemen, maar we moeten dat voortaan op een hoffelijke en opbouwende wijze doen. Die nieuwe stijl kan geloofwaardig gemaakt worden door nieuwe gezichten.” Er zijn er nog die geprobeerd hebben van het Vlaams Belang een fatsoenlijke partij te maken: Bruno Valkeniers en in mindere mate Gerolf Annemans. In het Dewinter-kamp zeggen ze dan: Zwanst nou nie. Morgen beslist de VB-partijraad in Hoboken wie de nieuwe VB-voorzitter wordt, over een maand wordt dit op een showcongres in Lint bevestigd. (Het Belang van Limburg, 13 augustus 2014)

 

“Toch is hij pas tot zelfkennis gekomen nadat hij een dag op schok was geweest met Paul Jambers. Ik wist niet dat ik zo kon zagen en mopperen.” Blijkbaar heeft niemand van zijn partij- en kabinetsmedewerkers Bart De Wever durven zeggen dat hij zo kon zagen en mopperen. Zich met ja-knikkers omringen is het begin van de ondergang van elke politicus. (Het Nieuwsblad, 13 september 2014)

 

"Ga achter hem aan, trek ook door de stad en dood iedereen. Jullie moeten geen medelijden tonen, jullie mogen geen medelijden kennen. Oude mensen, jonge mannen en vrouwen, moeders en kinderen - jullie moeten ze allemaal ombrengen..." Een vers uit de Koran? Neen. Uit het Oude Testament (Ezechiel 9,5-6). "Denk niet dat ik gekomen ben om op aarde vrede te brengen. Ik ben niet gekomen om vrede te brengen, maar het zwaard." Dat komt dan wel uit de Koran? Ook niet. Het is Jezus geciteerd in het Nieuwe Testament (Mattteüs 10,34). (De Morgen, 15 september 2014)

 

“‘We moeten snoeien om te bloeien’, de tegelwijsheid van onze nieuwe bewindslieden, is geen ijzeren economische wet. Het is eerst en vooral een ideologische keuze waar men vervolgens een passende economische theorie bij heeft gezocht.” Filosoof Ruben Mersch ziet economen compleet tegenovergestelde zaken verdedigen/bekritiseren. Keuzes zijn bijgevolg politiek, en dan vindt men er wel een passende economische theorie bij. (dS Avond, 15 september 2014)

 

“Dit is geen Zweedse, maar een Monaco-coalitie.” ACV-voorzitter Marc Leemans bekritiseert dat de federale regeringsonderhandelaars weigeren de grote vermogens aan te spreken voor het financieren van haar doelstellingen. (De Standaard, 16 september 2014)

 

“Ergens in de geloofsbrief van (Serge) Muyters lezen we een veelbetekenend zinnetje: ‘Het accent ligt op een politie die weer politie mag zijn.’ Daarin herkennen we een opgestoken middelvinger naar voormalig burgemeester Patrick Janssens.” En het signaal dat de Antwerpse politie van Bart De Wever repressiever mag optreden. (Gazet van Antwerpen, 16 september 2014)

 

“De problemen in de gezondheidszorg en in het onderwijs zijn een gevolg van de privatiseringen die de liberalen hebben doorgevoerd, maar voor het gemak schuift Zweedse Democraten de zwartepiet door naar de immigranten.” Mina Naguib over het succes van de rechts-extremistische Sverigedemokraterna bij de verkiezingen vorige zondag in Zweden (12,9 % van de stemmen, komend van 5,7 %). (De Standaard, 17 september 2014)

 

“Ik ben er zeker van dat mensen ons over vijftig jaar als een soort nazi’s zullen beschouwen. Lampedusa, Syrië, Afrika: de wereld vergaat, en we doen niets. In principe is dat niet anders dan nazi-Duitsland, toen iedereen wist dat er concentratiekampen bestonden en niemand die er iets aan deed. Ik denk dat de geschiedenis bikkelhard gaat zijn voor onze generatie.” Pieter De Poortere verwerkt die hypocrisie in zijn stripfiguurtje Boerke. (Knack Focus, 17 september 2014)

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: citaten, actie, van grieken, de wever, islam, politie, antwerpen, zweden |  Facebook | | |  Print

18-09-14

GRIEKENLAND, EEN JAAR LATER

Vandaag is het precies een jaar geleden dat de Griekse rapper en antifascist Pavlos Fyssas (foto 1) vermoord werd toen Chrysi Avgi-militanten hem opzochten. Het is niet de eerste dode op rekening van Gouden Dageraad, maar wel de eerste Griek en dat was een wake-up call die leidde tot de aanhouding van de Gouden Dageraad-top op verdenking van een criminele organisatie te vormen. Wat is intussen de stand van zaken?

 

Vorige week dinsdag werd in het Griekse parlement wetgeving goedgekeurd die het aanzetten tot daden van discriminatie, haat of geweld bestraft. Met de nieuwe wetgeving kunnen gevangenisstraffen van twee tot drie jaar, en boetes tot 30.000 euro voor individuen en 100.000 euro voor groepen, uitgesproken worden voor het aanzetten tot daden van discriminatie, haat of geweld wegens ras, religie of handicap. Een vergelijkbare straf kan uitgesproken worden voor het ontkennen of het prijzen van de Holocaust, genocide en oorlogsmisdaden tegen de menselijkheid. Groepen die zich aan dergelijke feiten schuldig maken kunnen ook hun overheidssubsidiëring voor maximaal zes maanden verliezen.

 

Het initieel voorstel voor een dergelijke wetgeving dateert al van 1979, door de verontwaardiging over de activiteiten van Gouden Dageraad (foto 2) geraakte het alsnog op de parlementaire agenda. Toch vergde het nog meer dan een jaar discussie vooraleer de wetgeving er kwam. Een voorstel om het aanzetten tot daden van discriminatie, haat of geweld wegens seksuele geaardheid eveneens strafbaar te stellen, werd door de Griekse regering afgewezen. Uiteindelijk stemden 54 van de 99 aanwezige parlementsleden voor de nieuwe wetgeving, in een parlement waar er plaats is voor 300 parlementsleden. Enig scepticisme over de toepassing van de wetgeving is daarenboven gewettigd.

 

De Griekse politie noteert jaar na jaar minder racistische incidenten dan mensenrechtenorganisaties. Die laatsten noteerden in 2013 bijvoorbeeld 166 racistische incidenten, met in totaal minstens 320 slachtoffers. De politie noteerde datzelfde jaar maar 109 gewelddadige incidenten met mogelijk racistische motieven, en slechts 43 zaken daarvan werden voor de rechtbank gebracht. Rechtbank die niet noodzakelijk het racistisch motief erkent. Zo werden twee Grieken veroordeeld voor de moord op de Pakistaanse arbeider Sachzat Loukman, op de fiets naar zijn werk in Athene in januari 2013. De rechtbank vond dat er geen racistische motieven waren, spijts bij een van de twee Grieken stapels pamfletten van Gouden Dageraad werden gevonden.

 

Overigens zal de opgang van het racisme en organisaties als Gouden Dageraad niet alleen gestopt kunnen worden met dergelijke wetgeving. In de eerste plaats is daar een beleid voor nodig dat de lasten van de economische crisis en de financiële tekorten bij de verantwoordelijken daarvoor legt, en niet bij de verarmde Griekse bevolking op wiens schamel inkomen alsmaar meer beslag wordt gelegd.

 

De nieuwe wetgeving tegen racisme en negationisme is niet van tel voor de 78 Gouden Dageraad-militanten die in november voor de rechtbank zouden gebracht worden als gevolg van het onderzoek dat volgde op de dood van Pavlos Fyssas. Zij worden ‘alleen maar’ vervolgd voor het opereren als een criminele organisatie met een strikte hiërarchische structuur. Negen Gouden Dageraad-parlementsleden zitten nog altijd in voorlopige hechtenis, onder wie partijleider Nikos Michaloliakos en zijn rechterhand Christos Pappas. Negen andere Gouden Dageraad-parlementsleden zijn voorwaardelijk in vrijheid gesteld. Twee zijn intussen weg bij Gouden Dageraad.

 

In Keratsini, de voorstad van Piraeus waar Pavlos Fyssas vermoord werd, en op andere plaatsen in Griekenland, worden vandaag bijeenkomsten georganiseerd om de dood van Fyssas te herdenken. Morgen volgt op het Syntagma-plein in Athene om dezelfde reden een concert.

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: griekenland, chrysi avgi |  Facebook | | |  Print

17-09-14

DE VRIENDENDIENST VAN FILIP DEWINTER

In onze rubriek De week in zeven citaten (en eentje extra) kon je in juli lezen dat Johan Sanctorum, tekstschrijver van de Vlaams Belang-voorzitters Bruno Valkeniers en Gerolf Annemans, gebroken heeft met het Vlaams Belang. Maandag deed Sanctorum bij Doorbraak.be nog eens zijn boek open over het Vlaams Belang. We vernemen onder andere dat in feite Johan Sanctorum het boek van Gerolf Annemans Van loopgraven naar republiek schreef. Johan Sanctorum: “Gerolf las het en zei dat het goed was.” Dat de ANC-leider en latere Zuid-Afrikaanse president Mandela in het boek opgevoerd wordt als een vrijheidsstrijder, en niet de communist en terrorist waar hij doorgaans voor versleten wordt in Vlaams Belang-kringen, is niemand opgevallen. Maar ja, toen wij het boek kochten aan een Vlaams Belang-verkoopstand schrok de verkoper zich een hoedje dat iemand het boek van Annemans kwam kopen.

 

Johan Sanctorum smokkelde in het boek ook een sterke aandacht voor het sociale. “De Daens-traditie, het idee dat een republiek, een res publica, voor haar burgers moet zorgen, zonder hen te pamperen. Zonder sterke sociaal-solidaire missie is het nationalisme vandaag een doodgeboren kind. Kijk naar de Schotse én de Catalaanse nationalisten: beide gaan uit van een frisse, links-republikeinse invalshoek, met een sterke sociale missie, terwijl bij ons het flamingantisme nog altijd in het rechts-conservatieve verdomhoekje zit. Daar moeten we echt van af. Het is een doodlopend spoor.” Maar de aandacht voor het boek werd geboycot door Filip Dewinter (foto) die met zijn uitspraak op een Vlaams Belang-meeting dat het probleem niet de vergrijzing maar de verbruining is, en zijn internetspelletje, alle aandacht trok.

 

In een Terzake-uitzending kloegen Gerolf Annemans en Barbara Pas over de media-aandacht voor Dewinter en de weinige aandacht voor Annemans’ boek, maar Annemans legt Dewinter ook niets in de weg en/of laat zich rollen door Dewinter. Johan Sanctorum over Filip Dewinter: “Zijn agenda is perfide maar hij speelt het wel goed. Hij buit het zwakke partijmanagement perfect uit. Hij bereidt het wekelijkse partijbestuur van maandag goed voor, gooit een paar propagandavoorstellen op tafel die hij via de door hem gecontroleerde desktop-afdeling heeft laten maken, zorgt voorafgaandelijk dat hij een paar medestanders heeft die zondagavond opgebeld werden, en voor iedereen van de verbazing bekomen is, is het zoveelste Dewinter-ideetje vertrokken."

 

"Een typisch voorbeeld is de vliegenmeppercampagne van het voorbije voorjaar (Johan Sanctorum vergist zich: die Geef er een lap op-campagne is van het najaar 2013, nvdr.). Die desastreus was voor het Vlaams Belang, elke communicatieadviseur had ze afgeraden: een anti-Di Rupocampagne terwijl de N-VA zich al volop als anti-Di Rupopartij profileerde. Di Rupo die dan nog werd voorgesteld als een dood te meppen vlieg. Degoutant, zoiets lust alleen nog een handvol harde Dewinterfans. En als je dan weet hoe die vliegenmeppers er gekomen zijn... De leverancier is een persoonlijke vriend van Dewinter en zat met een enorme stock van die dingen, waarmee dan maar een VB-campagne moest bediend worden. Zo gezegd, zo gedaan, Filip nam weer iedereen in snelheid, de voorzitter knikte. Toen Annemans me dat vertelde, kroop hij bijna onder tafel van pure gêne."

 

Zal een jonge, nieuwe voorzitter zoals Tom Van Grieken een verschil kunnen maken? Johan Sanctorum: “Ach, zo’n kindsoldaat, hij zal mediagewijs nooit op kunnen tegen de nummertjes die Filip Dewinter en zijn acoliet Jan Penris in het federaal parlement zullen opvoeren. Zij zullen de perceptie wel bepalen, wie houdt hen tegen? Daarbij, als ik het discours van Tom in de recente Terzake-uitzending analyseer, ontdek ik meer machiavellistisch opportunisme dan fris ideologisch denkwerk. Hij profileert zich als iemand uit de reclamewereld, die vaststelt dat het discours over de verbruining niet aansloeg, en dat er dus maar uit een ander vaatje moet worden getapt. Zo mag een programmapartij natuurlijk niet in elkaar zitten. Het is de taak van de voorzitter om de communicatie te beheren vanuit een sterk, wervend mission statement.

 

Johan Sanctorum gelooft niet in beterschap voor het Vlaams Belang (“De spoeling is gewoon te dun geworden.”), maar is ook niet opgezet met de N-VA. Johan Sanctorum: “Feit is dat de N-VA haar republikeinse motto in de ijskast heeft gezet, zo niet in de diepvries, en speculeert op het groepsegoïsme van de middenklasse. Daaraan gecombineerd de fameuze rechts-conservatieve grondstroom in Vlaanderen. Ik heb met die term een probleem, hij is een nuttige mythe die suggereert dat de Vlaming haast genetisch ‘rechts’ zou zijn. Dat is een fatalistische redenering. Eerst en vooral kalft de middenklasse elke dag af, en gedraagt ze zich meer en meer als de schipbreukelingen op het Medusa-vlot: alle middelen zijn goed om er niet af te vallen, en wie dat toch doet heeft pech. Tegelijk verzaakt de N-VA daarmee aan de geest van de res publica, en het idee dat het Vlaamse onafhankelijkheidsproject een nieuwe, betere samenleving beoogt voor iedereen. En niet alleen voor de 4x4-rijder of, met alle respect, de fermette-Vlaming.”

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: sanctorum, dewinter, annemans, van grieken, n-va |  Facebook | | |  Print

16-09-14

MIDDELEEUWS SPEKTAKEL: VLAAMSE LEEUWENVLAGGEN LEGGEN

In Vlaanderen worden nogal wat absurde records gevestigd om het Guinness Book of Records te halen, sinds het internet het boek verdringt Guinness World Records genoemd. Op 1 mei, als de meeste lezers van deze blog zich laven aan toespraken en drank op het socialistisch 1 mei-feest, werd in Bellewaerde het wereldrecord ‘langste rit op een pretparkattractie’ verbeterd. Vier dagen later werd elders in West-Vlaanderen het wereldrecord ‘radio maken’ afgerond. Een paar jaren geleden werd in dezelfde provincie het wereldrecord ‘tong uitsteken’ gehaald.

 

Als nationalisten records willen halen, doen ze dat bij voorkeur met vlaggen. In Catalonië bijvoorbeeld, in het Camp Nou-stadion van FC Barcelona, werd het wereldrecord ‘grootste zwevende vlag’ gevestigd. In Ekeren, een landelijk district van de stad Antwerpen, wil men aanstaande zaterdag het wereldrecord ‘Vlaamse leeuwenvlaggen leggen’ op zijn naam schrijven. Een gigantisch tapijt van duizenden Vlaamse leeuwenvlaggen leggen, het was ooit de droom van Ivan Mertens die met Vlaanderen Vlagt zowat elke wielerklassieker onveilig maakte om met Vlaamse leeuwenvlaggen het televisiescherm te halen (video op 3:10). In 2010 stopte Vlaanderen Vlagt ermee, een paar maanden voor Ivan Mertens overleed. De overblijvende Vlaamse leeuwenvlaggen werden opgekocht en worden verder verkocht door Vlaanderen Kleurt. En nu is er de Ekerse afdeling van de Vlaamse Volksbeweging (VVB) die een wereldrecord ‘Vlaamse leeuwenvlaggen leggen’ willen vestigen.

 

Het vindt plaats in het kader van de Ekerse Kasteelfeesten, feesten die ons terugbrengen naar de middeleeuwen met randanimatie als kruis- en handboogschieten, volksdans en het naspelen van een middeleeuwse veldslag. “Vlaggen waren in de middeleeuwen al een uitdrukking van identiteit en verbondenheid. Vandaag is dit niet anders”, zeggen ze bij de Ekerse afdeling van de Vlaamse Volksbeweging (VVB). Drijvende krachten achter die afdeling zijn Steven Utsi (foto 2, 41 j.) en diens echtgenote Karijn Van Campen. Steven Utsi schreef als hoofd van de Vlaams Belang-studiedienst samen met Gerolf Annemans het boek De Ordelijke Opdeling, en was in februari nog spreker op de ‘winteracademie’ van de Vlaams Belang Jongeren met een uiteenzetting over ‘Geopolitiek en het einde van België’. Steven Utsi is dus geen gewone, romantische Vlaams-nationalist, maar een pur et dur van het Vlaams Belang die nu met een volks evenement het idee van een onafhankelijk Vlaanderen wil populariseren. Het Vlaams Belang heeft overigens al meer dan eens op haar website en in haar nieuwsbrieven publiciteit gemaakt voor dit vlaggen leggen.

 

Vanaf 15.00 uur worden de Vlaamse leeuwenvlaggen neergelegd op het grasveld van het vroegere Germinal-voetbalstadion; om 16u30 vliegt een helikopter over het terrein om luchtfoto’s te maken. De bedoeling is dat andere gemeenten en steden het idee oppikken en op hun beurt proberen het ‘wereldrecord’ te verbeteren. En als het even kan dat jaarlijks opnieuw proberen. Dat de ambitie groot is, is wel meer in Vlaams-nationalistische kringen. Om de zaak een schijn van neutraliteit te geven zijn partijvlaggen niet welkom. “Verenigingen die geen respect betonen voor de openbare zeden, de rechten van de mens en het zelfbeschikkingsrecht der volkeren” worden eveneens geweerd. Iemand een idee welke verenigingen die geen respect voor de openbare zeden betonen, én een vlag hebben, bedoeld worden?

 

Dat men een ‘wereldrecord’ gaat vestigen met het ‘Vlaamse leeuwenvlaggen leggen’ staat nu al vast. Bij Guinness World Records  zijn vier records over vlaggen geregistreerd: de meeste vlaggen getatoeëerd op een lichaam, de meeste nationale vlaggen herkennen op één minuut tijd, de meeste mensen die met een vlag zwaaien en met de meeste verschillende vlaggen zwaaien. Voor één van de deelnemers aan het Vlaamse leeuwenvlaggen leggen is er een ballonvaart te winnen, een iets modernere gedachte dan de rest van het spektakel. De middeleeuwen eindigen rond 1500, de eerste luchtballon steeg op in 1783. Er is nog een hele weg af te leggen vooraleer de initiatiefnemers van het Vlaamse leeuwenvlaggen leggen mentaal tot bij de hedendaagse Vlaming zijn beland.

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: antwerpen, vlaams-nationalisme, utsi |  Facebook | | |  Print

15-09-14

N-VA ZET DRIE GEMEENTERAADSLEDEN BUITEN IN TREMELO

De partijraad van de N-VA heeft zaterdag het lidmaatschap beëindigd van Koen De Vadder, Kim Van Nuffelen en Tjorven Puype, alle drie gemeenteraadslid in Tremelo. Een gemeente in Vlaams-Brabant met een 14.000 inwoners, vooral bekend als geboortedorp van pater Damiaan en woonplaats van de veldrijders Sven Nys en Niels Albert. De beslissing de drie gemeenteraadsleden het N-VA-lidmaatschap te ontnemen is “het gevolg van een lang aanslepend conflict, tal van interne bemiddelingspogingen ten spijt”, zo stelt de N-VA in een persmededeling.

 

De N-VA valt daarmee in Tremelo (foto 1) terug van vijf naar nog slechts twee gemeenteraadsleden. Koen De Vadder (foto 2) en Kim Van Nuffelen werden bij de jongste gemeenteraadsverkiezingen rechtstreeks verkozen op de N-VA-lijst; Tjorven Puype werd gemeenteraadslid als tweede opvolger. De N-VA kreeg bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2012 in Tremelo 20,7 % van de stemmen, in 2006 was het nog maar 3,1 %. Het bestuur van Tremelo moest de N-VA evenwel overlaten aan een Open VLD/CD&V-meerderheid. Bij de verkiezingen op 25 mei steeg het aantal N-VA-stemmen in Tremelo overigens nog meer. Tot 33,6 % van de stemmen, wat hoger is dan het landelijk gemiddelde van 31,9 % en het Vlaams-Brabantse gemiddelde van 29,4 %. Binnen de Tremelose N-VA lag men intussen met elkaar overhoop.

 

“De problemen met het drietal slepen al jaren aan. Al van voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2012 waren er conflicten over de plaatsen op de lijst. Ze zijn van een andere partij gekomen en dachten dat ze hier bij ons de baas konden spelen”, zegt N-VA-afdelingsvoorzitter Geert Laporte. Nieuwkomers moeten hun plaats kennen binnen de partij. “Ook in zijn vorige partij is De Vadder overigens aan de deur gezet. Er valt simpelweg niet mee te werken”, vervolgt Geert Laporte.

 

Koen De Vadder was in de vorige legislatuur in Tremelo schepen voor de CD&V. Eind 2009 verliet hij echter deze partij waarna deze hem zijn schepenbevoegdheden van financiën, personeelsbeleid, ruimtelijke ordening en mobiliteit ontnam. Enkel ontwikkelingssamenwerking mocht hij behouden. Begin 2010 trad hij toe tot de N-VA. De N-VA verwelkomde Koen De Vadder toen als “een van de meest bekwame Tremelose politici”.

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: n-va, tremelo, nieuwe-vlaamse ambras |  Facebook | | |  Print

14-09-14

MET SS-AUTONUMMERPLAAT DOOR VLAANDEREN

Vrijdag was het een klein berichtje in Het Laatste Nieuws, maar nadat VTM Nieuws er een reportage over maakte, pakte Het Laatste Nieuws gisteren opnieuw uit met de man die in Keerbergen zijn huis heeft volgehangen met verwijzingen naar Adolf Hitler. Nu met een artikel over bijna een volle bladzijde.

 

Felix Boeckstaens, een 71-jarige ex-militair, begon naar eigen zeggen uit verveling boeken te lezen over Adolf Hitler. “Die boeiden mij wel. Gaandeweg kreeg ik sympathie voor de man en zijn denkwijze.” Boeckstaens begon zijn heel huis te decoreren met symbolen die verwijzen naar Hitler en het nazisme. Wél erop lettend dat de symbolen die zichtbaar zijn op straat een tikkeltje anders zijn. Het hakenkruis aan zijn schouw draait in de verkeerde richting, het hakenkruis aan zijn niet vanop de straat zichtbare garage is wél een zo goed mogelijke kopie. Boeckstaens’ bewondering voor de Führer stopt in 1939. “Wat erna gebeurde vind ik ook afschuwelijk en keur ik ten zeerste af. Over de Holocaust zal je hier dan ook niks vinden.” Het is alsof de man zou zeggen: “Het voorspel en de daad vond ik boeiend, maar met het kind heb ik niets te maken.” Boeckstaens’ echtgenote relativeert: “Ik weet dat hij hiermee geen kwaad doet, en als hij zich hiermee amuseert…”

 

Vrijdag stond nog een tweede bizar verhaal in Het Laatste Nieuws. Sinds enige maanden rijdt er in West-Vlaanderen een man rond met op zijn gepersonaliseerde autonummerplaat enkel ‘SS’ (foto). Wie daar 1.000 euro voor wil neertellen, kan een gepersonaliseerde autonummerplaat krijgen op voorwaarde dat je maximaal acht tekens gebruikt, niet enkel cijfers – dat is voorbehouden voor het koninklijk paleis – en de combinatie van tekens niet kwetsend is. De voornaam en de familienaam van de Roemeense man die de SS-autonummerplaat aanvroeg beginnen allebei met de letter S, en voorts heeft hij nog verwijzingen naar de letter S met zijn hobby (bodybuilding, wat hij een "supersport" noemt) en de hobby van zijn echtgenote (salsa, of nog: "salsastyle") – maar een nazifreak zou hij niet zijn. Enig fatsoensbesef heeft hij blijkbaar evenmin. Bij de Dienst voor Inschrijving van Voertuigen besefte men pas na de toewijzing van de autonummerplaat dat die lettercombinatie wel eens schokerend zou kunnen overkomen. Maar men is niet van plan de nummerplaat alsnog in te trekken.

 

Vlaanderen haalde de voorbije zomer de wereldpers met een poging om woonwagenbewoners met loeiharde muziek te verdrijven in Landen, en nu zijn er deze twee verhalen. Goe bezig.

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vlaanderen, keerbergen |  Facebook | | |  Print

13-09-14

ZATERDAG: ANTIRACISTISCHE BETOGING IN DEN HAAG

Volgende zaterdag, 20 september, organiseert het comité Samen tegen racisme een betoging in Den Haag (Nederland) tegen racisme en voor een solidaire samenleving (foto 1).

 

Racisme en intolerantie hebben de afgelopen jaren flink aan terrein gewonnen, zowel in de politiek als op straat. Op 10 augustus betoogde Pro Patria in de Den Haagse Schilderswijk. De betoging was zogenaamd tegen moslimfundamentalisme georganiseerd, maar bleek uiteindelijk gericht te zijn tegen alle moslims in de Schilderswijk. Nadat deze betoging geblokkeerd werd door buurtbewoners roepen dezelfde extreemrechtse figuren op om 20 september weer te betogen in de Schilderswijk. Ditmaal gooit de PVV van Geert Wilders nog eens olie op het vuur door ook voor deze betoging op te roepen.

 

Racisme is niet alleen iets van extreemrechtse groepen of politieke partijen als de PVV. Racisme zit veel dieper in de samenleving, en het is veel wijder verspreid. Nog steeds is Zwarte Piet onderdeel van het ieder jaar terugkerende Sinterklaasfeest. In Vlaanderen reageert men schouderophalend; in Nederland is het een hot issue. Wat er ook van is, op kritiek wordt onder andere gereageerd met meer racisme, en in sommige gevallen bedreigingen en geweld. Ook is er nauwelijks aandacht voor het Belgische en Nederlandse koloniale verleden.

 

Islamofobie is een vorm van racisme die steeds meer opduikt. Hierbij gaat het niet om kritiek op religie, maar om het wegzetten en discrimineren van mensen op basis van hun afkomst en geloof. Islamofobie moet bestreden worden, net zoals homofobie en antisemitisme. Moslimhaat is de afgelopen tien jaar steeds verder geïnstitutionaliseerd geraakt. Alle moslims krijgen de schuld van de daden van religieuze extremisten; op de misdaden van Israël wordt soms gereageerd met antisemitische uitspraken waarbij alle joden hiervan de schuld krijgen.

 

De initiatiefnemers voor de antiracistische betoging zaterdag roepen daarom op om zich duidelijk uit te spreken “tegen alle vormen van racisme, waaronder islamofobie en antisemitisme. Tegen religieus fundamentalisme en de extreemrechtse hetze. Tegen racistisch politiegeweld en etnisch profileren in alle vormen. Tegen racistische en stigmatiserende tradities en tegen de bezuinigingspolitiek van de overheid. Want het ene racisme mag nooit worden bestreden met het andere.”

 

Aan de Pro Patria-betoging, die aanleiding is voor de antiracistische tegenbetoging, zullen ook een aantal Vlamingen deelnemen. Er waren al Vlamingen bij de eerste betoging in Den Haag (foto 2), maar er hebben intussen nog meer aangekondigd naar Den Haag te trekken. Ze hebben een gemeenschappelijk verleden bij Voorpost en andere extreemrechtse groeperingen en bijeenkomsten.

 

De gemeente Den Haag heeft intussen alle betogingen op 20 september – er zijn voor die dag ook nog betogingen aangekondigd van de extreemrechtse Nederlandse Volks-Unie (NVU), van de Muslim Defence League en van IAVVS waar de website GeenStijl achter schuil gaat  – beperkt tot statische bijeenkomsten. Men mag dus samenkomen en zijn ongenoegen uiten, maar niet betogingsgewijs door Den Haag stappen. Pro Patria en de NVU worden op twee uithoeken van hetzelfde plein verwacht; de Samen tegen racisme-betogers worden verwacht aan Plein 1813.

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: nederland, racisme, actie |  Facebook | | |  Print

12-09-14

DE WEEK IN ZEVEN CITATEN (EN EENTJE EXTRA)

Naar goede gewoonte op vrijdag, de citaten van de week.

 

“Hoe diep die besparingen gaan snijden, weet voorlopig niemand. Het zal niet zo erg zijn als in Nederland, belooft onze minister van Cultuur, waar tot 30 procent is weggehakt uit het cultuurbudget. Maar is dat de norm? Moeten we daar dan blij mee zijn? Dat het geen 30 maar slechts 10 of 15 procent zal zijn?” De Vlaamse regering mag dan het woord ‘verbinden’ als een van de centrale thema’s in haar regeerakkoord nemen, het werkelijke ‘verbinden’ gebeurt op de talloze plekken waar mensen samenkomen: op sportvelden, in cafézaaltjes, bij jeugdactiviteiten, in de culturele centra… De Vlaamse regering zou daarin moeten investeren als ze wil ‘verbinden’, in plaats van te besparen. (De Standaard, 5 september 2014)

 

“De uitspraken van de Antwerpse imam Nordin Taouil dat de moslims zich meer moeten distantiëren van IS hebben mij (…) geïrriteerd. Ten eerste omdat verschillende mosliminstanties in ons land en in heel de wereld dat al gedaan hebben. Ten tweede omdat het idee belachelijk is dat alle moslims verantwoordelijk zouden zijn voor die barbaarse moordpartijen zo ver van hier, die duidelijk vanuit politieke en ideologische motieven gebeuren, veel meer dan vanuit de islam, en waarvan net zo goed moslims het slachtoffer zijn als christenen of Koerden.” Een boodschap voor de Knack’s en Reyers Laat’en: er zijn nog andere moslims dan Nordin Taouil om een forum te geven. In de vernieuwde weekendeditie van Gazet van Antwerpen kreeg vorige zaterdag onder andere Samira Azabar het woord. (Gazet van Antwerpen, 6 september 2014)

 

“Ik vertelde dat de Vlaams-nationalisten vooral een rechts-liberaal economisch beleid willen voeren. Dat vinden de Schotten maar niets: zij willen in de eerste plaats onafhankelijk worden om van Schotland een linkse heilstaat te maken.” Vlaams-nationalisten supporteren voor de Yes-stem bij het komend referendum over de onafhankelijkheid van Schotland, maar de Schotten die voor onafhankelijkheid kiezen, willen de onafhankelijkheid om de tegenovergestelde reden als de meeste Vlaams-nationalisten. (dS Weekblad, 6 september 2014)

 

“Er zit een Panorama-reportage in over de skinheads in Leuven halverwege de jaren tachtig. Ik ben van de streek, en dat waren mannen die wij gewoon kenden. Het was ontluisterend om dat opnieuw te zien: voor de dingen die zij daar zeggen, steken ze je nu meteen in den bak.” Jan Eelen over de beeldfragmenten die hij selecteerde voor Alleen Elvis blijft bestaan. We zijn benieuwd. Uitzending vanavond om 22u15 op Canvas. (Humo, 9 september 2014)

 

“Nu ‘eerst enkele jaren flink snoeien om daarna weer te groeien’ werkt niet en zal alleen maar leiden tot nog minder economische groei en nog meer jeugdwerkloosheid.” “Zullen onze jongeren het ons ooit vergeven?”, vraagt Maarten Goos, professor economie aan de KU Leuven, zich af. (De Tijd, 10 september 2014)

 

“Ook zijn cassante manier van debatteren is herkenbaar.” Naast fysieke gelijkenissen is er nog een tweede reden waarom Gazet van Antwerpen Tom Van Grieken nogmaals omschreef als een ‘Baby-Dewinter’. Voor het overige blijft de krant afwachtend. “Eens te meer komt het nieuwe VB-boegbeeld uit het Antwerpse. (…) En eens te meer kondigt een nieuwe VB-topman aan dat hij de stijl van zijn partij wil veranderen en het programma wil verbreden tot méér dan communautaire standpunten en vreemdelingenkwesties. We zullen zien.” Blokbuster titelt Straatvechter wordt nieuwe voorzitter Vlaams Belang. Daar zit nog een gelijkenis in met Filip Dewinter. (Gazet van Antwerpen, 10 september 2014/Blokbuster, 10 september 2014)

 

“In het verleden werden door ministers van de partij van Bourgeois al te vaak de schouders opgehaald bij deze problematiek (van ondervertegenwoordiging van allochtonen op de arbeidsmarkt) of werd diversiteit verengd tot anderstaligheid en werd discriminatie onder de mat geveegd. Ik roep minister-president Geert Bourgeois, samen met zijn collega-ministers van Werk (Philippe Muyters) en Integratie en Inburgering (Liesbeth Homans) op om nog voor het einde van dit jaar een Conferentie voor werk te organiseren en maatregelen te nemen om de loopbaan van werknemers met een migratieachtergrond (en andere kansengroepen) te verbeteren.” Vlaams ABVV-topvrouw Caroline Copers heeft concrete ideeën over hoe de ondertewerkstelling van allochtonen kan verholpen worden. (Knack online, 11 september 2014)

 

“‘Politici staan er niet bij stil dat hun agressieve taal rechtstreeks wordt overgenomen door de samenleving’, zegt Verde. ‘Ik zag dit in Venezuela en merk dit ook hier. Gelukkig nog niet zo extreem, maar het is er wel.’” Orlando Verde naar aanleiding van zijn e-book Columnkoorts (foto). (Gazet van Antwerpen, 11 september 2014)

11-09-14

N-VA-PARLEMENTSLID BEBOET VOOR ‘VL’ OVER AUTOKENTEKEN

De N-VA heeft haar communautaire eisen in de schuif laten liggen om toch maar een regering zonder de vermaledijde socialisten te kunnen vormen, maar de Vlaamse onafhankelijkheid blijft het doel van de partij. Dat blijkt uit artikel 1 van de N-VA-statuten, dat denkt historicus Bruno De Wever en dat bevestigt Vlaams minister-president Geert Bourgeois. Het blijkt ook uit het gedrag van de N-VA-parlementsleden.

 

Bert Wollants (35 j.,foto 1), N-VA-parlementslid uit Lier en in de Lierke Plezierke-stad ook schepen voor Mobiliteit en openbare ruimte, haalde in augustus de krantenkoppen door als energiespecialist van zijn partij te verklaren dat om het energietekort op te vangen kan overwogen worden een nieuwe kerncentrale te bouwen. Alle andere politieke partijen reageerden verbijsterd en afwijzend over dit standpunt.

 

We wilden er maandag iets over willen publiceren, maar vandaag al haalt Bert Wollants enkele kranten met de boete die hij ontving. Toen Bert Wollants vorige week met zijn auto op de grens van Wijnegem en Deurne reed werd door een wakkere Antwerpse politiepatrouille opgemerkt dat er wat mis is met zijn kentekenplaat. Over het wettelijk verplichte landkenteken B en een Europese vlag is een sticker gekleefd met in witte letters VL en een zwarte leeuw in een gele cirkel. “Door de sticker kan er verwarring ontstaan met betrekking tot de inhoud van de kentekenplaat, meer bepaald de nationaliteit”, vermeldt het proces-verbaal dat Bert Wollants ontving en dinsdag op Twitter plaatste (foto 2). Het N-VA-Kamerlid overtreedt daarmee artikel 31 van de wegcode dat zegt: “De kentekenplaat en haar reproductie mogen in geen geval overdekt worden, zelfs niet met een doorzichtige stof.” Het is een eerstegraadsovertreding waaraan een geldboete van 55 euro is verbonden.

 

De in eer herstelde Antwerpse politiewoordvoerder Sven Lommaert – hij werd enkele jaren geleden aan de kant gezet door burgemeester Patrick Janssens maar mag sinds enkele maanden zijn vroegere job terug uitoefenen – haastte zich om te verklaren dat inbreuken op de kentekenplatenwetgeving geenszins een prioriteit zijn van de Antwerpse politie. “Het is de beslissingsbevoegdheid van de inspecteur of agent in kwestie om zoiets te verbaliseren of niet. De betrokken inspecteurs hebben zich daar alleszins niet de hele tijd mee beziggehouden. We hebben echt wel andere prioriteiten.”

 

En hoe doet de baas van de Antwerpse politie – burgemeester Bart De Wever – het? Als regelmatige bezoeker van de Delhaize-supermarkt vlak naast diens woning werpen we wel eens een blik op de auto’s die op zijn verharde voorhof staan. Net als de Antwerpse politie hebben we echt wel andere prioriteiten, maar als onze blik afdwaalt zien we daar, als ze er alle twee zijn, twee wagens staan. De ene met als landkenteken een B, en de andere met een VL. Wie met welke wagen rijdt, weten we niet. Bart De Wever heeft in elk geval een aangepaste auto voor elke omstandigheid.

12:00 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: wollants, de wever |  Facebook | | |  Print

KORTRIJKSE GEMEENTERAAD ZONDER VLAAMS BELANG

De twee gemeenteraadsleden die het Vlaams Belang nog had in Kortrijk, Maarten Seynaeve en Isa Verschaete (foto), zijn niet langer lid van het Vlaams Belang en zetelen voortaan als onafhankelijken. Het Vlaams Belang is bijgevolg niet meer vertegenwoordigd in de Kortrijkse gemeenteraad en verliest met Maarten Seynaeve een populair boegbeeld (1.089 voorkeurstemmen bij in totaal 3.072 stemmen voor het Vlaams Belang in Kortrijk bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2012).

 

Voor ingewijden komt het niet echt aan als een verrassing. Al voor de gemeenteraadsverkiezingen deden in de Groeningestad geruchten de ronde dat Seynaeve wel eens naar de N-VA zou kunnen overstappen. Maarten Seynaeve (37 j.) was anders al van zijn zestiende actief bij het Vlaams Blok/Belang. De laatste tien jaar was hij Vlaams Belang-personeelslid, laatst als medewerker van de Vlaams Belang-Senaatsfractie. Na de desastreuze verkiezingsuitslag op 25 mei verloor hij zijn job bij het Vlaams Belang. Hij moet nu met diploma’s criminologie en marketing op zak uitkijken naar een nieuwe job. Naar eigen zeggen stapt hij niet over naar de N-VA.

 

In politiek Kortrijk wordt Seynaeve omschreven als  een “vriendelijk, bekwaam en enthousiast” gemeenteraadslid. Het leverde hem geen windeieren op. Begin 2013 werd Maarten Seynaeve verkozen als lid van de politieraad, met de onverwachte steun van een gemeenteraadslid uit de Open VLD/N-VA/SP.A-bestuursmeerderheid. Ten koste van een mandaat voor iemand uit diezelfde bestuursmeerderheid. Maarten Seynaeve verstopt niet dat hij ontgoocheld is in de onbuigzaamheid van het Vlaams Belang en hij er niet in slaagde om de partij een menselijker gezicht te geven.

 

Maarten Seynaeve werd 2011 nog genoemd als een mogelijke volgende Vlaams Belang-voorzitter, maar zover kwam het niet. Dat Isa Verschaete (49 j.) het Vlaams Belang verlaat, ligt in dezelfde lijn als Seynaeves ontgoocheling in de partijlijn. Haar broer Koenraad, die voor het Vlaams Blok/Belang zetelde als gemeente- en provincieraadslid, stapte enkele jaren geleden al op bij het Vlaams Belang naar aanleiding van de perikelen rond Marie-Rose Morel en gewezen voorzitter Frank Vanhecke.

 

Maarten Seynaeve en Isa Verschaete hebben niet gewacht om te zien wie Gerolf Annemans als partijvoorzitter zou opvolgen. Ze geloven er blijkbaar niet in dat bij het Vlaams Belang écht een verandering van stijl zou komen.

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: kortrijk, seynaeve, verschaete |  Facebook | | |  Print

10-09-14

DE HARDE TAAL VAN TOM VAN GRIEKEN

Tom Van Grieken heeft zijn eerste televisie-interview als kandidaat-voorzitter van het Vlaams Belang achter de rug. In Terzake mocht hij zich gisteren voorstellen (foto 1), en meteen dreigen met juridische stappen tegen al wie het Zwan-incident in een verkeerd daglicht stelt. 

 

Tom Van Grieken stapte in 2012 met twee kompanen zonder enige toelating een Schotense school binnen waar een halal barbecue plaats vond. Van Grieken bood de verbouwereerde lagere schoolkinderen aan ook het varkensvlees van Zwan-worsten te proeven. Volgens Van Grieken was het slechts een ludieke, onschuldige actie. De klacht wegens huisvredebreuk vanwege de school en de ouders van de schoolkinderen is door het parket geseponeerd, maar dat betekent nog niet dat de school en ouders daar vrede mee hebben. “Ze hoopten nog dat het Vlaams Belang een schadevergoeding zou betalen zodat de jongeren een nieuw klasetentje konden organiseren, maar dat is nooit gebeurd”, noteerde Gazet van Antwerpen.

 

“Geen bokshandschoen voor u?”, vroeg Terzake-anker Lieven Verstraete. “Pfff”, zuchtte Tom Van Grieken. “Ik kom zelf een klein beetje uit de reclamesector en een goed beeld werkt wel eens. Ik vind dat we af en toe wel eens moeten kunnen choqueren, maar dan op de inhoud en niet op de vorm.” “Dus niet vuil zijn om de kiezer terug te winnen?", repliceerde Lieven Verstraete… terwijl het beeld waarmee Tom Van Grieken nu nog zijn editorialen in het Vlaams Belang Jongeren-tijdschrift Rebel! ondertekent er een is van Tom Van Grieken met bokshandschoenen (foto 2, uit de vorige week verschenen Rebel! #04). Dat hadden ze bij Terzake blijkbaar niet opgemerkt.

 

In zijn editoriaal in die jongste Rebel! juicht Tom Van Grieken het referendum toe dat volgende week donderdag gehouden wordt over de onafhankelijkheid van Schotland. Van Grieken vreest evenwel een Neen-uitslag omdat de Scottish National Party (SNP) vasthoudt aan het Britse pond en het Brits koningshuis, en lid willen blijven van de Europese Unie. “Willen de Schotten baas zijn in eigen land, dan moeten zij niet alleen afscheid nemen van het Verenigd Koninkrijk, maar ook van de Europese Unie.” Tom Van Grieken houdt niet van halfslachtige oplossingen, en dat blijkt ook verderop in Rebel! als hij titelt Besparen. Ook op cultuur.

 

“Besparen is beter dan belasten”, orakelt Tom Van Grieken. “Diverse beleidsdomeinen moeten volgens VBJ (de Vlaams Belang Jongeren, nvdr.) maar hun steentje bijdragen. Het ambtenarenapparaat afslanken, de beheersovereenkomst met de VRT herbekijken en uiteraard zo snel mogelijk stoppen met het geld elders door ramen en deuren te gooien, door onder meer allerhande multikulprojecten en andere hobbyclubs te financieren.” In Terzake zei Tom Van Grieken dat hij hard wil zijn voor het systeem, maar niet de indruk wil wekken standpunten in te nemen tegen mensen, tegen individuen. Stoppen met wat Van Grieken “allerhande multikulprojecten en andere hobbyclubs” noemt, raakt anders wel rechtsreeks een aantal mensen, een aantal individuen.

 

“Cultuur zonder enige vorm van subsidie is een illusie”, zo gaat Van Grieken verder. “Maar moeten perverse ideeën die voortgesproten zijn uit een omhooggevallen pseudo kunstenaarsbrein nog langer door belastingsgeld gefinancierd worden? Moeten experimentele theaterstukken uitgevoerd door tweederangsacteurs door u en ik betaald worden? VBJ denkt alvast van niet. Wanneer je je broek niet kunt ophouden met kunst, dan ben je geen professioneel kunstenaar. Zoiets heet een hobby. En hobby’s beoefen je als je echte werk er op zit. Ongetwijfeld een standpunt dat in bepaalde kringen – ook in onze partij – niet op applaus onthaald wordt. So be it.” Met Tom Van Grieken krijgen we dus een zeden- en cultuurmeester. Wat voor die censor niet door de beugel kan, moet niet meer gesubsidieerd worden. Als Tom Van Grieken hiermee denkt Alexandra Colen terug te winnen voor zijn partij, is hij volgens ons toch aan het verkeerde adres.

 

Met privé investeerders creëer je “een maatschappelijk draagvlak voor culturele projecten én vooral toegankelijke cultuur op maat van alle burgers” betoogt Tom Van Grieken. Het is hem dus echt niet alleen om het besparen te doen, maar ook om een andere inhoud van de cultuur te krijgen. “Haal een deel van de culturele sector van de subsidie-infuus en we worden er allemaal beter van. En dan vooral de cultuursector zelf”, besluit Van Grieken. Gelukkig past men dat principe al toe op de partijfinanciering. Na de verkiezingsuppercut op 25 mei verloor het Vlaams Belang miljoenen euro’s aan partijsubsidiëring, waardoor 73 van de 93 Vlaams Belang-personeelsleden moesten ontslagen worden. Daar worden we allemaal beter van, en vooral het Vlaams Belang zelf.

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: van grieken, media, cultuur |  Facebook | | |  Print

09-09-14

TOM VAN GRIEKEN KANDIDAAT-VOORZITTER VLAAMS BELANG

Het is de tering naar de nering zetten bij het VB. Terwijl vroeger doorgaans een vlot met een auto bereikbare zaal gehuurd werd voor de bijeenkomsten van de VB-partijraad – zoals zaal Extra Time in Hoboken – vond de VB-partijraad vorige zaterdag plaats hartje Antwerpen. In het destijds nog door Xavier Buisseret bestierde VB-partijlokaal in de Van Maerlantstraat, vlakbij het Sint-Jansplein (foto 1).

 

Veel viel er de voorbije maanden niet te vertellen over het VB, dat geeft nu ook ’t Pallieterke deze week toe. Hoofdredacteur Karl Van Camp: “Veel viel er inzake nieuws de voorbije weken niet te rapen. Om te beginnen was er de desastreuze verkiezingsuitslag in mei jongstleden. Gevolgd door wat interne spanningen en het zoeken van zondebokken. De voorbije maanden werd door het Vlaams Belang een radiostilte ingelast, kwestie van de gemoederen wat te bedaren. Ondertussen zou de nieuwe generatie bestuursleden een analyse maken van de voorbije verkiezingen en werd achter de schermen uitgekeken naar een opvolger voor Gerolf Annemans als voorzitter. Zijn opvolger wacht een weinig benijdenswaardige functie. Twee van de drie gedoodverfde kandidaten hebben laten weten geen kandidaat te zijn voor het voorzitterschap. Barbara Pas haakt af omwille van persoonlijke en familiale redenen. Chris Janssens ziet meer heil in zijn functie als fractieleider in het Vlaams Parlement. Blijft over: Tom Van Grieken, huidig voorzitter van de Vlaams Belang Jongeren.”

 

Of Tom Van Grieken (27 j., foto 2) effectief kandidaat-partijvoorzitter wordt, was alleen een kwestie van tijd. In De Morgen – die hem omwille van de Zwan-actie verkeerdelijk situeert als een inwoner van Schoten, Tom Van Grieken woont en is gemeenteraadslid in Mortsel – zei Tom Van Grieken vanmorgen dat hij “momenteel nog geen kandidaat” is. Waarbij hij er voor een goed begrip aan toevoegde dat “in die zin de nadruk op het woord ‘momenteel’ ligt”. Deze namiddag maakte hij in een videoboodschap al bekend effectief kandidaat-voorzitter te zijn. Aftoetsen of Tom Van Grieken binnen de partij goed ligt, was zinloos. ’t Pallieterke klapt niet uit de biecht over de aanbevelingen van Chris Janssens op de VB-partijraad vorige zaterdag, maar de voornaamste aanbeveling was dat de volgende VB-voorzitter uit de jongere generatie moet komen. Het lang en luid applaus dat Chris Janssens kreeg na zijn analyse van de jongste verkiezingsnederlaag en aanbevelingen voor de toekomst, houdt impliciet een afwijzing in van de kandidatuur van Freddy Van Gaever.

 

De statuten van het VB stellen: “Elk lid van de partijraad kan zich kandidaat stellen als partijraadsvoorzitter.” De kandidaat-partijvoorzitter moet dus al lid zijn van de VB-partijraad, en zoals je kan zien op de foto van de VB-partijraad vorige zaterdag loopt het daar niet over van de jongeren. Tom Van Grieken is als voorzitter van de Vlaams Belang Jongeren (VBJ) en kersvers Vlaams parlementslid lid van de VB-partijraad. Tom Van Grieken is daarenboven als oud-praeses van NJSV en NSV door Filip Dewinter op de VB-partijhoofdzetel in Brussel binnengehaald om hem voor te bereiden op een vooraanstaande rol binnen het VB. Op 11 juli 2011, tussen twee statutaire vernieuwingen van het VBJ-bestuur door, werd Tom Van Grieken in het toenmalig VBJ-bestuur gedropt en kreeg hij meteen een bureau op het partijhoofdkwartier in Brussel. Bij de eerstvolgende VBJ-bestuursverkiezingen, op 25 maart 2012, volgde Tom Van Grieken Barbara Pas al op als VBJ-voorzitter.

 

Tom Van Grieken heeft een charmeoffensief ontwikkeld binnen het VB en de aanverwante organisaties, waarbij hij de meest extreme kanten niet schuwt (spreker op de jaarlijkse August Borms-herdenking, aanwezigheid op meerdere Voorpost-activiteiten…). Wij hebben Tom Van Grieken regelmatig een ‘kleine Dewinter’ genoemd, omwille van het acteertalent, de verbale vlotheid en even radicale ideeën als Filip Dewinter. Gazet van Antwerpen noemde hem na een verkiezingsdebat nog niet zo lang geleden een ‘baby Dewinter’. De gelijkenissen met Filip Dewinter waren ook de Gazet van Antwerpen-verslaggever opgevallen. Filip Dewinter was zelf niet aanwezig op de VB-partijraad vorige zaterdag, maar alles ligt in de plooi opdat een jongere geestesgenoot van Filip Dewinter de volgende patron van het VB wordt. 

18:20 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: van grieken, dewinter |  Facebook | | |  Print

OEKRAÏNE: NEONAZI’S TEGEN ANDERE NEONAZI’S

Er is terecht veel aandacht voor Islamitische Staat (IS), maar de oorlog die in Oekraïne wordt uitgevochten is evenmin fraai. Het Nieuwsblad schetste gisteren wie daar tegen wie vecht, maar kwam er niet aan toe om de neonazi’s te vermelden die langs de kant van de Oekraïense rebellen vechten.

 

Niet dat het langs de, door het Westen gesteunde, Oekraïense regeringszijde er beter aan toe gaat. Zowel de Oekraïense strijdkrachten als de Oekraïense rebellen maken zich schuldig aan oorlogsmisdaden zeggen mensenrechtenorganisaties als Amnesty International en Human Rights Watch. En langs Oekraïense kant vechten evengoed neonazi’s mee. Het Nieuwsblad ziet drie componenten langs de officiële zijde. Vooreerst het Oekraïense leger, 130.000 manschappen groot, versterkt met de reservetroepen van de Nationale Garde. Ten tweede is er het Donbas-bataljon. Een duizendkoppige afdeling waarin voornamelijk Russische vrijwilligers zitten die zich afzetten tegen het beleid van Vladimir Poetin. Ten derde zijn er wat Het Nieuwsblad omschrijft als huurlingen.

 

“Vaak erg omstreden, privaat gefinancierde paramilitaire organisaties. Het Azov-bataljon (foto 1), een groep neonazi’s onder leiding van Andriy Biletsky, is daar het beruchtste voorbeeld van. De extreemrechtse groepering heeft tal van buitenlanders in de rangen, onder wie ook een Zweedse sluipschutter. De Oekraïense regering maakt echter geen probleem met de omstreden ideologie van de paramilitairen. ‘Hun politieke overtuiging is niet belangrijk. Het belangrijkste is hun inzet en hun verlangen om van Oekraïene een vrij en onafhankelijk land te maken.’”, rapporteert Het Nieuwsblad. Het embleem van Azov is gebaseerd op door de nazi’s gebruikte symbolen.  

 

Langs de kant van de rebellen ziet Het Nieuwsblad vier componenten. Vooreerst het Vostok-bataljon van Alexander Khodakovsky, een overgelopen lid van de Oekraïense Dienst Veiligheid. Honderden Tsjetsjenen, Russen en Oekraïeners die in 1999 meevochten in de Tweede Tsjetsjeense Oorlog worden nu met het Vostok-bataljon ingeschakeld in de strijd tegen het Oekraïense leger. Ten tweede zijn er Russische troepen, minstens een duizendtal soldaten. Al wordt dit langs Russische kant nog altijd ontkend. De separatisten kregen langs deze weg ook wapens en tanks ter beschikking. Ten derde zijn er terreurbrigades die dienst doen als een soort politie die erop toeziet dat het nieuwe bewind strikt gehoorzaamd wordt. Wie in het openbaar alcohol drinkt of de avondklok negeert, wordt meteen opgepakt.

 

Ten vierde ziet Het Nieuwsblad huurlingen “die vaak al even omstreden zijn als hun tegenstanders aan Oekraïense kant”. Maar wie zijn zij? Vooreerst is er de ‘Russische Nationale Eenheid’-beweging die geleid wordt door de ultranationalistische Aleksandr Barkashov (foto 2). Een paramilitaire organisatie opgericht in 1990 die de uitwijzing van niet-Russen bepleit. Haar rood-wit embleem lijkt sterk op de van de nazi’s bekende swastika. Aleksandr Barkashov verblijft momenteel in Donetsk. Wie ook in de streek gesignaleerd is, is ‘Zwarte Honderd’-leider Anton Raevskii. Naar eigen zeggen is hij geen neonazi en komt hij enkel op voor zaken als de monarchie en de Oost-Orthodoxe Kerk. Foto’s tonen Raevskii evenwel met een Blut und Boden-tatoeage aan de onderkant van zijn linkerarm (foto) en een Hitler-portret aan de bovenkant van zijn linkerarm (foto).

 

Neonazi’s die met het Oekraïense leger meevechten, en neonazi’s die met de Oekraïense rebellen meestrijden. Dan is het begrijpelijk dat het er niet proper aan toe gaat. En het zijn dus niet alleen moslims die elkaar uitmoorden.

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: oekraine |  Facebook | | |  Print

08-09-14

UIT HET VLAAMS BELANG GEZET NA AFF-PUBLICATIE

Vorige maandag kon je hier de lotgevallen lezen van Gert Londers, VB-gemeenteraadslid in Houthalen-Helchteren (foto 1) die in de nacht van 18 op 19 augustus met zijn auto door de politie werd tegengehouden. De man was opgevallen door zijn roekeloos rijgedrag en ging helemaal door het lint toen de politie hem wilde fouilleren, en wilde zien wat allemaal in zijn bestelwagen lag.

 

Gert Londers werd geboeid en bij schermutselingen die daarop volgden in de politiecombi en op het politiecommissariaat sloeg hij drie politieagenten werkonbekwaam. Londers mag nu een maand afkoelen in de gevangenis van Hasselt, onder andere ook voor het bezit van de joints die men bij de politiecontrole vond. Omdat we de voorbije zomer aan een trager ritme publiceerden bij gebrek aan voldoende interessant nieuws om dagelijks te berichten over extreemrechts, publiceerden we het verhaal over Gert Londers pas op 1 september – bijna twee weken na de feiten.

 

We merkten in ons artikel (foto 2) op dat de Limburgse noch de nationale Vlaams Belang-leiding publiek heeft gereageerd op de tribulaties met haar enig overblijvend gemeenteraadslid in Houthalen-Helchteren. Maar zie: de dag van de AFF-publicatie werd dan toch een persmededeling verspreid waarin het Vlaams Belang afstand neemt van haar gemeenteraadslid. “Londers kan geen functie meer waarnemen namens het Vlaams Belang. De partij gaat ervan uit dat hij zijn mandaat ter beschikking stelt”, luidt het in het persbericht van het Vlaams Belang.

 

Ofwel reageerde het Vlaams Belang pas omdat AFF/Verzet de zaak-Londers in de kijker zette, ofwel had het Vlaams Belang veertien dagen nodig om te beseffen dat een gemeenteraadslid die politieagenten werkonbekwaam slaat, en betrapt wordt op het bezit van joints, niet echt de beste reclame is voor het Vlaams Belang.

00:08 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: houthalen-helchteren, londers, criminaliteit |  Facebook | | |  Print

07-09-14

“ONTHOOFDING IS EEN TEKEN VAN BESCHAVING”

Het nieuws dat Mehdi Nemmouche, de verdachte van de schietpartij in het Joods Museum in Brussel die vier mensen het leven kostte, in Syrië gijzelaars van de Islamitische Staat (IS) zou hebben bewaakt shockt. Maar er is nog shockend nieuws, en er is een verband tussen beide.

 

De Franse omstreden komiek Dieudonné M’Bala M’Bala – bedenker van de quenelle – heeft in een op YouTube verschenen filmpje de onthoofding van de Amerikaanse journalist James Foley door de terreurgroep Islamitische Staat (IS) goedgepraat. “Onthoofding is een teken van beschaving”, aldus Dieudonné M’Bala M’Bala. Het begin van de onthoofding van James Foley, het mes dat in de keel gaat, wordt overigens getoond in de video van Dieudonné M'Bala M'Bala. Ter vergoelijking verwijst hij naar de manier waarop de Iraakse president Saddam Hoessein en de Libische leider Khadaffi zijn omgebracht, het aan bomen ophangen van zwarten in de Verenigde Staten van Amerika en de onthoofdingen die vroeger in Frankrijk plaatsvonden “voor grote massa’s op openbare pleinen”. Toch niet echt hoogtepunten in de beschaving om dan de onthoofding van James Foley een teken van beschaving te noemen.

 

De 46-jarige Dieudonné M'Bala M'Bala heeft de voorbije jaren al meer dan 65.000 euro betaald aan boetes voor onder andere antisemitische uitspraken. Ook ditmaal riskeert hij een fikse boete, maar die zou wel eens gepaard kunnen gaan met een celstraf. Het Franse parket is immers een onderzoek naar hem gestart en dreigt met een celstraf van 5 jaar voor het goedpraten van terreurdaden. Dieudonné M'Bala M'Bala trad eerder al op in Brussel, maar zijn voor begin mei dit jaar aangekondigd optreden op een ‘Europees congres van de dissidentie’ in Brussel werd verboden. Advocaat en vriend van Dieudonné M'Bala M'Bala Sébastien Courtoy is ook advocaat van de vermeende schutter in het Joods Museum in Brussel.

 

Met evenveel gemak verdedigt Sébastien Courtoy ook extreemrechtse militanten, zoals voormalig lid van het Belgische Front National (FN) Georges Tonnelier. Bij een rechtszaak van Tonnelier tegen de antifascistische onderzoeks- en actiegroep RésistanceS eerder dit jaar trok Courtoy de integriteit van RésistanceS-hoofdredacteur Manuel Abramowicz in twijfel door langs zijn neus weg te verwijzen naar diens Joodse afkomst. Een hardnekkige tic want eerder deed Courtoy al hetzelfde met de substituut van de procureur des konings die optrad als Openbaar Ministerie in deze rechtszaak. Het verbaast dan ook niet dat de vermeende schutter in het Joods Museum in Brussel Courtoy als advocaat heeft.

 

Foto: Sébastien Courtoy (l.) en Dieudonné M’Bala M’Bala (r.) doen samen de quenelle.

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: criminaliteit, brussel |  Facebook | | |  Print

06-09-14

BARBARA PAS GEEN KANDIDAAT VB-PARTIJVOORZITTER

Geüpdated artikel. Vanaf vandaag kan men zich bij het Vlaams Belang officieel kandidaat stellen om Gerolf Annemans als partijvoorzitter op te volgen. De meest genoemde als opvolger was Barbara Pas (foto 1, 33 j.). Enerzijds omdat ze een poulain is van de huidige voorzitter, anderzijds omdat Filip Dewinter in de media zei een jongere en liefst een vrouw te willen als volgende VB-voorzitter.

 

Maar Barbara Pas liet donderdag weten af te zien van haar kandidatuur voor het partijvoorzitterschap nu niet alleen haar vader maar ook haar echtgenoot (opnieuw) tegen kanker moet strijden. Barbara Pas heeft haar privéleven altijd zoveel mogelijk afgeschermd van de pers en haar partijgenoten, maar de reden waarom ze geen kandidaat-partijvoorzitter is wilde ze wel publiek maken “om de berichtgeving te weerleggen dat de jonge generatie ‘geen zin heeft’ of ‘het niet ziet zitten’ om de leiding over te nemen”.

 

Zo komt huidig Vlaams Belang Jongeren-voorzitter Tom Van Grieken (links op foto 2, 27 j.) nog wat meer in beeld als mogelijk volgend Vlaams Belang-voorzitter. Voormalig N(J)SV-praeses en niet te beroerd om een verdieping van het MAS af te huren voor een congres met zijn Vlaams Belang Jongeren. Tom Van Grieken doet alleszins zijn best om zich in alle geledingen van de partij en aanverwante organisaties populair te maken. Zo sponsorde hij dit jaar het voornamelijk door hoogbejaarden bezochte 11-julifeest van de Gulden Senioren in Antwerpen, maar was hij dit jaar evengoed aanwezig op de ‘kameraadschapsavond’ van Voorpost aan de vooravond van de IJzerwake.

 

Chris Janssens past, net als Barbara Pas, voor het voorzitterschap van het Vlaams Belang. De Limburger (rechts op foto 2, 36 j.) was in 2012 nochtans al eens kandidaat Vlaams Belang-voorzitter. Finaal trok hij zijn kandidatuur in ten voordele van Gerolf Annemans. Annemans bedankte hem daarna door Janssens, samen met Barbara Pas, te benoemen tot Vlaams Belang-ondervoorzitter. In het Vlaams Parlement werd Chris Janssens dit jaar fractieleider van de zeskoppige Vlaams Belang-groep. Aan zijn oratorisch talent moet hij wel nog werken.

 

Chris Janssens werd gevraagd een analyse te maken van de verkiezingsnederlaag van het Vlaams Belang op 25 mei, en uit te tekenen hoe het verder moet. Hij kreeg op de VB-partijraad vandaag, volgens een van de aanwezigen, een “luid, lang en verdiend applaus voor zijn analyse en aanbevelingen”. Maar Chris Janssens wil het roer van het Vlaams Belang-schip niet zelf in handen nemen, met als excuus dat hij zich wil focussen op het pas verkregen voorzitterschap van de Vlaams Belang-fractie in het Vlaams Parlement. Er zijn natuurlijk leukere cadeaus dan Vlaams Belang-voorzitter mogen worden.

 

De redactie van AFF/Verzet wenst Barbara Pas sterkte in deze voor haar moeilijke tijden. Maandag zag de wereld voor Barbara Pas er nog mooi uit. Op Twitter en Facebook  schreef ze dat dochterlief van haar eerste schooldag terug naar huis kwam zonder gilet en zonder jas. “#algoeddatdezonschijnt". Een partijgenoot vroeg zich op Facebook meteen af: “Zitten er misschien Roma in haar klasje?” (sic).

14:50 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: annemans, pas, van grieken, janssens |  Facebook | | |  Print

05-09-14

NPD VERLIEST NIET ALLEEN HAAR PARLEMENTSLEDEN IN SAKSEN

Bij de verkiezingen vorige zondag in de Duitse deelstaat Saksen, in het oosten van Duitsland, verdween de neonazistische Nationaldemokratische Partei Deutschlands (NPD) uit het parlement. Zij het met slechts 809 stemmen tekort om de kiesdrempel te overschrijden. Het gevolg is echter wel groot.

 

De in 1964 opgerichte NPD heeft in de tweede helft van de jaren zestig in zeven (West-)Duitse deelstaatparlementen gezeten. Haar beste landelijke resultaat bereikte zij in 1969, met 4,3 procent van de stemmen. Daarna zakte de partij voor tientallen jaren weg naar zeer lage scores. In het voormalige Oost-Duitsland begon de remonte. Bij de verkiezingen in 2009 overschrijdt de NPD in Saksen met 9,2 % ruim de kiesdrempel en mag ze twaalf partijleden afvaardigen naar het parlement van deze Duitse deelstaat. In 2009 wordt het kiesresultaat afgezwakt tot 5,6 % en acht parlementsleden (foto 2: een deel van deze acht parlementsleden, in 2012 toen ze met aan neonazisme gelinkte Thor Steinar-kledij in het parlement gingen zitten – wat hen een schorsing voor drie parlementszitdagen kostte).  Voorbije zondag behaalde de NPD nog maar 4,9 % van de stemmen. Daarmee werd net niet de kiesdrempel van 5 % overschreden.

 

Het is vooral in de steden dat de NPD onder de kiesdrempel bleef. In Leipzig, Dresden, Chemnitz, Zwickau… – Zwickau bekend van de bomaanslag op haar eigen woning toen het bestaan van de Nationalsocialische Untergrund (NSU) bekend geraakte waar NPD’ers hand- en spandiensten aan verleenden. Op het platteland scoorde de NPD nog ‘goed’, met bijvoorbeeld 9,9 % in ‘Saksisch Zwitserland’. Maar niet weinig NPD-kiezers haakten af: naar schatting gingen 10.000 NPD-kiezers vijf jaar geleden nu niet meer naar de stembus en 13.000 kozen deze keer voor de anti-Europese AfD. De NPD verliest daarmee niet alleen haar acht parlementsleden in Saksen, de partij moet ook dertig medewerkers ontslaan en verliest 1,4 miljoen euro partijfinanciering – met de parlementaire weddes en andere vergoedingen erbij 2,5 miljoen euro. Op lokaal niveau behoudt de NPD in Saksen voorlopig nog 97 mandaten.

 

Op parlementair niveau is de NPD enkel nog vertegenwoordigd in de deelstaat Mecklenburg-Vorpommern waarvoor er pas in 2016 de volgende verkiezingen zijn én in het Europees Parlement waar na het opheffen van de kiesdrempel de NPD met 1 % van de stemmen één verkozene heeft, voormalig NPD-voorzitter Udo Voigt. De zelf wegens de slechte verkiezingsuitslag van zijn partij bij het Vlaams Belang ontslagen Bert Deckers betreurt op de website van RechtsActueel het verdwijnen van de NPD dat hij vooral wijt aan de opkomst van het “modeverschijnsel” AfD. Volgens Bert Deckers komt het echter terug goed met de NPD en hoopt hij hetzelfde voor het VB “want elk land heeft zijn Vlaams Belang of NPD nodig”. Bij de Vlaams Belang-top denken ze daar genuanceerder over. De aangekondigde extreemrechtse fractie in het Europees Parlement is niet tot stand gekomen onder andere omdat men niet in zee wilde gaan met de NPD. Nog liever geen fractie met alle politieke, logistieke en financiële voordelen vandien, dan een fractie met onder andere de NPD.

00:20 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: duitsland, npd, voigt, deckers |  Facebook | | |  Print