25-10-14

OVERTUIGDE JONGE AANHANGERS VAN ‘GOUDEN DAGERAAD’

Bij de verkiezingen in juni 2012 was Chrysi Avgi (‘Gouden Dageraad’) de tweede populairste partij bij de 18 tot 34-jarige Grieken. Onderzoek van de Panteion Universiteit in Athene wijst uit dat de jonge kiezers Gouden Dageraad zien als een ‘nationalistische partij’ en omschrijvingen als ‘neonazi’ verwerpen alhoewel zij erkennen dat er ideologische affiniteiten zijn tussen Gouden Dageraad en het fascisme.

Voor het onderzoek werden 1.200 vragenlijsten ingevuld door 16 tot 25-jarigen uit Athene en omstreken, 60 diepte-interviews met jonge kiezers afgenomen en 15 groepsdiscussies gehouden. Volgens professor Alexandra Koronaiou is het wijdverspreide argument dat jongeren zich tot Gouden Dageraad wenden omwille van de slechte economische toestand niet voldoende als verklaring. Uit de bevraging blijkt een sterke ideologische identificatie van de nieuwe kiezers met de ideologie van Gouden Dageraad. “Deze ideologische positionering komt voort uit het stereotype beeld van de roemrijke antieke beschaving, de vermeende historische continuïteit en superioriteitsgevoelens”, zegt  Alexandra Koronaiou.

“Dit ‘cultureel’ racisme wordt aangevuld met ‘biologisch’ racisme als het gaat over de houding ten aanzien van buitenlanders”, voegt Koronaiou eraan toe. Slechts een kleine minderheid van de jonge kiezers is het ermee eens dat tweede en derde generatie migranten Griekse burgers kunnen worden. De meerderheid wijst op de culturele en biologische superioriteit van de Grieken en de bijhorende inferioriteit van anderen. Deze trots over de eigen identiteit gaat gepaard met gevoelens van nationale vernedering, wrok en zelfmedelijden bij de huidige economische situatie. Men minacht de democratie en wijst de democratie af, zit vol woede en haat ten aanzien van de parlementsleden, en heeft een duidelijke voorkeur voor autoritaire en totalitaire systemen.

Gevraagd waarom men niet kiest voor linkse partijen, en in het bijzonder het radicaal-linkse Syriza, verwijst men naar de houding van deze partijen ten aanzien van de immigratie. De overgrote meerderheid ziet Gouden Dageraad als enige partij die tegen ‘het systeem’ is. Andere partijen, en met name die aan de linkerkant, worden als hypocriet ervaren.

Alexandra Koronaiou meent dat de systematische infiltratie van Gouden Dageraad en propaganda in scholen en plaatsen waar jongeren in hun vrije tijd bijeenkomen zijn vruchten heeft afgeworpen. Gouden Dageraad heeft fors ingezet om de jongeren “voor eens en voor altijd” over te nemen van andere partijen. Volgens Alexandra Koronaiou mag de ideologische invloed van Gouden Dageraad op de jeugd niet onderschat worden, is die invloed een bedreiging voor de sociale cohesie en moeten er dringend maatregelen komen om het racisme en fascisme onder de jongeren te bestrijden.

Twee kanttekeningen hierbij. 1. De resultaten van de bevraging zijn pas nu bekend geworden, maar de bevraging zelve dateert van 2013. Het is niet bekend in welke mate het onderzoek naar de criminele activiteiten van Gouden Dageraad na het vermoorden van de Griekse rapper Pavlos Fyssas de houding van de jongeren intussen heeft veranderd. 2. Volgens peilingen is tegenwoordig het radicaal-linkse Syriza de populairste partij in Griekenland. In de aanloop naar de verkiezingen in juni 2012 was dat ook al, maar dan werden alle zeilen bijgezet opdat het traditionele Néa Dimokratia toch maar de verkiezingen zou winnen. Lukt dat de volgende keer opnieuw?

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: griekenland, chrysi avgi |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.