29-10-14

“VOORLOPIG HET LAATSTE” JORIS VAN SEVEREN-COLLOQUIUM

Niet alleen de televisiecamera’s van RTL/TVI waren vorige zaterdag op het gecontesteerde colloquium over Joris Van Severen, ook ’t Pallieterke was er. Het tegendeel zou verbaasd hebben.

Sprak de nieuwslezeres van RTL/TVI van een zestigtal deelnemers aan het colloquium, ’t Pallieterke telde “bijna honderd deelnemers aan het Joris Van Severen-colloquium in het bezoekerscentrum van het provinciedomein De Baliekouter” in Wakken, geboortedorp van Joris Van Severen en deelgemeente van Dentergem. Volgens het weekblad voor mensen met een goed hart en een slecht karakter onderstreepte burgemeester en federaal parlementslid Koenraad Degroote (foto, N-VA) “dat kritisch historisch onderzoek alle kansen moet krijgen en dat alleen dàt het opzet van de studiedag kon zijn”. ’t Pallieterke zag “politici uit diverse Vlaamse partijen”, maar discreet als het soms kan zijn, worden geen namen genoemd. Volgens Het Nieuwsblad, editie Roeselare, was alleszins CD&V-parlementslid en burgemeester van Kasterlee Ward Kennes aanwezig. Ward Kennes is trouwens lid van het Studiecentrum Joris Van Severen “louter uit persoonlijke interesse want mijn vader vocht aan het Oostfront en was lid van Dinaso”.

“Dit colloquium, voorlopig het laatste, was zeker één van de betere uit de reeks”, zo besluit ’t Pallieterke. De ambitie om om de twee jaar een colloquium in te richten lukte aanvankelijk (1998, 2000, 2002, 2004), daarna duurde het drie jaar en nu was het al zeven jaar geleden dat er nog een colloquium over Joris Van Severen georganiseerd werd. Intussen weet men wel dat Joris Van Severen een fascist pur sang was (zie het interview met de Vlaamse historicus Rudi Van Doorslaer en markante beelden in het RTBF-Journal télévisé van donderdag 23 oktober, vanaf  6’06”)?

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: van severen, degroote |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.