02-11-14

VOLGENDE ZONDAG: ANTIFASCISTISCHE BETOGING IN BRUSSEL

Volgende zondag, 9 november, wordt in Brussel betoogd tegen extreemrechts en tegen racisme (foto). Het kadert in een Europees actieweekend op 8 en 9 november, na een oproep van Griekse antifascisten. Het initiatief voor de betoging in ons land gaat uit van Blokbuster. Meerdere Vlaamse én Franstalige organisaties onderschrijven het platform voor de mobilisatie.

 

“Zes jaar na het begin van de crisis hebben de laatste Europese verkiezingen opnieuw voor een schok gezorgd. Drie Griekse neonazi’s, een Hongaar en voor het eerst een Duitse neonazi raakten in het Europees Parlement verkozen. Ze vervoegen er andere extreemrechtse formaties rond het Front national van Marine Le Pen die de verkiezingen in Frankrijk won”, zo begint de platformtekst.

 

“Sinds het begin van de crisis is de werkloosheid in Europa bijna verdubbeld, meer dan de helft van de Spaanse en Griekse jongeren zit zonder werk. Wie wel werk vindt, kent vaak onzekere jobs met mini-lonen voor een maxi-flexibiliteit. Bij ons zit een derde van de jongeren vast in tijdelijke contracten in de private sector. De crisis wordt vooral als excuus gebruikt om het welzijn van de bevolking aan te pakken: loonsverlagingen (meer dan 30 % in Griekenland), ontmanteling van openbare diensten (onderwijs, gezondheidszorg, kinderopvang, massale privatiseringen…). De bescherming van de werkenden wordt vervangen door liefdadigheid.

 

“De nieuwe regeringen willen dit beleid verderzetten en versnellen in België. De rechtse regering gaat over tot harde aanvallen op federaal vlak (verhoging van de pensioenleeftijd, indexsprong…). De 99 % van de bevolking moet betalen voor een crisis die zij niet veroorzaakt hebben. De woede is dan ook enorm.

 

“Racisme is onderdeel van de kapitalistische logica van verdelen om te heersen. Het establishment heeft geen oplossingen en voert een verdelend beleid waarbij bijvoorbeeld in Frankrijk racisme, seksisme en homofobie worden gebanaliseerd. De Europese Unie heeft er geen probleem mee om in Oekraïne met extreemrechts in zee te gaan of om een repressief beleid waarbij migranten, werklozen of bruggepensioneerden als het probleem worden voorgesteld.

 

“Zelfs indien het Vlaams Belang bij de verkiezingen een zware slag kreeg en als de verschillende Franstalige extreemrechtse lijsten geen doorbraak kenden, betekent dit niet dat het probleem in België verdwenen is. De tactiek om racisme en extreemrechts te negeren, heeft nooit gewerkt. We moeten actie ondernemen. De geslaagde mobilisatie van 4 oktober verplichtte de neonazi’s van Gouden Dageraad om hun meeting verborgen te houden*. De moorden op de antifascisten Clément Méric (Frankrijk) en Pavlos Fyssas (Griekenland), de toename van islamofoob geweld in Frankrijk, het geweld van Gouden Dageraad in Griekenland, de anti-zigeunerbrigades van Jobbik in Hongerije… geven aan dat extreemrechts van provocatie naar geweld overgaat, tenzij we hen stoppen.

 

“Met een offensieve mobilisatie voor onze rechten kunnen we afdwingen dat de verantwoordelijken voor de crisis de rekening betalen. Tegen de speculanten, bankiers en patroons die hun regeringen gebruiken om de factuur naar ons door te schuiven, moeten we verenigd de strijd voeren tegen alle vooroordelen die ons verdelen.

 

“We kunnen enkel op de kracht van de jongeren en de georganiseerde arbeiders rekenen. De vakbonden moeten de hoop op een beter dagelijks leven vestigen doorheen collectieve strijd, een strijd die moet leiden tot een samenleving zonder uitbuiting en met een toekomst voor iedereen. Racisme en fascisme vormen een bedreiging voor onze capaciteit om deze strijd te voeren, we moeten racisme en fascisme dan ook bestrijden. (…)”

 

De betoging start om 15.00 uur aan de megafoon op het einde van de Stalingradlaan in Brussel (Brussel Zuidstation). Het Anti-Fascistisch Front (AFF) ondertekende mee de doelstellingen van deze betoging.

 

* Zaterdagavond 8 november is er – volledig in Blood and Honour-stijl, de plaats van bijeenkomst wordt slechts via-via bekendgemaakt – ergens in de provincie Antwerpen een meeting van de Autonome Nationalisten met als sprekers Tom Huylebroeck (Autonome Nationalisten, een man die zijn familienaam ook niet zelf gekozen heeft), Constant Kusters (NVU, “Ik ben geen neonazi! Niks neo. Ik ben een nazi!”) en een derde spreker waarvan de identiteit angstvallig geheim wordt gehouden, maar volgens onze informatie opnieuw een spreker van Gouden Dageraad is.

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: actie, autonome nationalisten |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.