27-11-14

TEKEN PETITIE BEHOUD STUDIECENTRUM OORLOG EN MAATSCHAPPIJ

Door de aangekondigde besparingen wordt het voortbestaan van het Studiecentrum Oorlog en Maatschappij (CegeSoma) bedreigd. Met een petitie willen historicus Bruno De Wever (de oudere en slimmere broer van…) en talloze andere mensen hiertegen protesteren. Het CegeSoma neemt vandaag een onmisbare wetenschappelijke en maatschappelijke plaats in in het debat over de meest donkere en delicate aspecten van onze hedendaagse geschiedenis.

 

Het CegeSoma is in 1969 opgestart als een centrum over de geschiedenis van Tweede Wereldoorlog. Het combineert onderzoek, documentatie en publiekswerking (foto: leeszaal CegeSoma). Het is gespecialiseerd in de studie van de donkerste jaren van de eerste helft van de vorige eeuw en een vertrouwd servicecentrum voor bevolking en overheid. Voor Belgische historici van de nieuwste tijd fungeert het als een uniek platform van samenwerking en dialoog over alle grenzen heen.

 

Het CegeSoma is niet erkend als een federale wetenschappelijke instelling en telt als gevolg daarvan geen enkele ambtenaar onder zijn personeel. Voor de financiering van zijn medewerkers in vast dienstverband steunt het dus helemaal op de jaarlijks toegekende dotatie. Voor dit kleine centrum zijn de gevolgen van de bezuinigingen waartoe de nieuwe federale regering besloot catastrofaal. Na drie jaar besparingen onder de vorige regering komt nu de nekslag.

 

In 2015 zullen alle opgebouwde reserves uitgeput zijn. Er kan dan enkel nog personeel worden afgedankt. Maar in deze relatief jonge instelling bereikt niemand volgend jaar de pensioenleeftijd en hebben bijna alle personeelsleden recht op een opzegvergoeding die hoger ligt dan hun jaarsalaris. De kwadratuur van de cirkel dus.

 

Wanneer je een dergelijke besparing doorvoert wordt ook gesneden in het kapitaal aan kennis en ervaring dat een kleine ploeg 'vaste' mensen hebben opgebouwd (Rudi Van Doorslaer, Lieven Saerens, Nico Wouters en anderen). De ruggengraat van de instelling wordt aangetast. Wanneer deze besparing onveranderd wordt doorgevoerd, wordt het doodvonnis van het CegeSoma getekend.

 

De ondertekenaars van de petitie wensen dat het CegeSoma blijft bestaan en zijn werking kan verder zetten. Zij vinden het van het grootste belang dat dit bijzonder erfgoed verder wordt bewaard, bestudeerd en aan een breed publiek bekend gemaakt. Zij vragen aan de bevoegde staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid, Elke Sleurs, dat er voldoende middelen worden gezocht om het voortbestaan van het CegeSoma te verzekeren.

 

Het Anti-Fascistisch Front (AFF) roept mee op om de petitie te ondertekenen.

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: actie |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.