02-12-14

ZWITSERLAND TEGEN BEPERKING MIGRATIE

De Zwitsers hebben zich voorbije zondag in een referendum massaal uitgesproken tegen een voorstel om de jaarlijkse migratie naar Zwitserland te beperken tot 0,2 procent van de bevolking (foto’s: 1. Affiche tegen migratie, 2. Protest tegen het voorstel).

 

In geen van de ons omringende landen is de toename van het aantal vreemdelingen zo groot als in Zwitserland. De voorbije twintig jaar steeg het aantal vreemdelingen in het welvarende Zwitserland met 18,3 %: nieuwe vreemdelingen door migratie, geboorte, erkenning als vluchteling… Voor België is het cijfer 10,3 %. Bijna een kwart van de in Zwitserland wonenden zijn niet-Zwitsers; in België is het aantal niet-Belgen 10,8 %. Zowel in groei als in aandeel van de bevolking is het aantal vreemdelingen in Zwitserland dus pakken groter, ook al beweren sommigen dat België het OCMW voor de hele wereld is.

 

Bij een referendum in februari bekwam de rechts-populistische Zwitserse Volkspartij met de kleinst mogelijke meerderheid (50,3 %) dat Zwitserland beperkingen kan opleggen aan de migratie door hiervoor quota’s in te voeren. De Zwitserse regering moet ingevolge dat referendum echter pas in 2017 over de brug komen met concrete cijfers.

 

De milieugroepering Ecopop legde zondag in een referendum voor om de migratie naar Zwitserland te beperken tot 0,2 procent van de bevolking die permanent in Zwitserland woont. Dat komt neer op jaarlijks 16.000 personen, minder dan een zesde van de jaarlijkse migratie nu. Volgens Ecopop zou het ecologisch systeem anders verstoord worden.

 

Geen enkele van de grote Zwitserse politieke partijen steunde het voorstel. Ze argumenteerden dat bedrijven dan niet langer de buitenlandse werknemers zouden kunnen aanwerven die ze nodig hebben. Bovendien zou een goedkeuring de relatie met de Europese Unie nog verder vertroebelen. Na het referendum in februari werd Zwitserland geschrapt uit het Erasmusprogramma voor studenten en kunnen Zwitsers nog maar beperkt meedingen voor projecten van de Europese Commissie.

 

Het voorstel van Ecopop om de migratie te beperken tot jaarlijks 0,2 % werd verworpen door 74,1 % van de deelnemers aan het referendum.

 

Op de website van het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA) sprak men zondag er nog van dat er in Zwitserland “eindelijk ecologisten met verstand” zijn, en een voorstel om de migratie te beperken dat met de dag aanhangers wint nadat vorige maand in een peiling al 39 % ‘ja’-stemmers opgetekend werden. Uiteindelijk stemde net geen 26 % voor het voorstel van Ecopop. Het N-SA heeft (nog) niet bericht over de uiteindelijke afloop van het referendum.

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: zwitserland, n-sa |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.