04-12-14

HOEZO “SOCIAAL” ?

Het Vlaams Belang haalde gisteren enkele kranten met de verdeling van hun En wat krijgt u van de Sint?-folders, de volgende dagen nog op allerlei markten en in de brievenbussen (foto: De Morgen). Het commentaar van De Morgen is misleidend.

 

De Morgen: “De kritiek op de besparingen van de regering is geen links privilege, zo blijkt. Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken (…) neemt de regering-Bourgeois en -Michel op de korrel. Hun slogan: ‘En wat krijgt u van de Sint? De rekening!’ Vlaams Belang wil al langer zijn ‘socialere kant’ tonen. Met de nieuwe centrumrechtse regering hebben ze niet veel andere keuze om op die manier oppositie te voeren.”

 

In haar folder somt het Vlaams Belang een aantal facturen op: meer betalen voor water en elektriciteit, hogere kosten voor de zorgverzekering en verder studeren, indexsprong, twee jaar langer werken enzovoort. Wie krijgt wel lekkers? De politieke klasse met haar 60 ministers, 9 parlementen, 8 regeringen enzovoort; de immigratie “Vlaanderen lijkt het OCMW van de wereld”; en het koningshuis. “Wij kiezen uw kant!”,luidt het vervolgens, “De kant van de gewone Vlaming die geen schuld heeft aan de crisis en geen geld parkeert in belastingparadijzen, maar vandaag wel de factuur krijgt.”

 

Maar als het aan oplossingen toekomt, denkt het Vlaams Belang niet meer aan het geld dat geparkeerd staat in belastingparadijzen. Dan is het: “Terwijl u steeds meer wordt belast, blijven twee thema’s taboe: de kostprijs van de massa-immigratie – 7 miljard euro per jaar – en de transfers naar Wallonië die elke Vlaming jaarlijks 2.700 euro kosten. Onze Vlaamse economie is sterk genoeg om onze welvaart te garanderen en een stevige sociale zekerheid te financieren. Niet om de bodemloze putten van socialistisch Wallonië te vullen en al evenmin om het OCMW van heel de wereld te spelen.”

 

Over die laatste twee cijfers bestaat discussie. Het cijfer van 7 miljard euro is een extrapolatie van wat Geert Wilders in Nederland liet berekenen, maar het sociale zekerheidssysteem enzomeer is helemaal anders in Vlaanderen dan in Nederland. Over de transfers naar Wallonië circuleren verschillende cijfers. Zeker is dat voor bepaalde zaken de transfer van de ene Vlaamse provincie naar een andere Vlaamse provincie groter is dan de transfer van Vlaanderen naar Wallonië.

 

Maar los daarvan, de zogenaamde “socialere kant” van het Vlaams Belang is dat ze migranten en Walen op droog zaad wil zetten. De rijkste families in Vlaanderen en Franstalig België worden door het Vlaams Belang niet gevraagd de zwaarste lasten te dragen, zelfs niet evenredig bij te dragen als de loon- en weddetrekkenden. Dat kunnen wij onmogelijk een “socialere kant” noemen.

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: van grieken, sociaal, media |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.