03-12-14

ZAAK-LE PEN. JAN JAMBON ALWEER BETRAPT OP LEUGEN

Vorige week dinsdag vertelde vicepremier en minister voor Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) bij het KVHV-Antwerpen dat in Atoma-schriftjes, die in de kluizen van de meerderheidspartijen bewaard worden, afspraken staan voor een verdere staatshervorming. Goed geprobeerd om zijn achterban te paaien – Jan Jambon is erelid van KVHV-Antwerpen – maar het werd in de Kamer van Volksvertegenwoordigers ontkend door premier Michel. Ook de serieuze pers wordt door Jan Jambon voorgelogen, blijkt uit een onderzoek van AFF/Verzet en RésistanceS.

 

Bij een interview voor de Franstalige televisiezender RTL op 12 oktober werd opgeworpen dat er beelden zijn die Jambon op de huid kleven, zoals zijn aanwezigheid bij een meeting met Jean-Marie Le Pen (foto 1). Jan Jambons woordvoerder wees er bij het Atoma-schriftjesverhaal op dat zijn minister “te letterlijk” was geciteerd, maar wij hebben toch maar geprobeerd zo correct mogelijk Jambons woorden bij RTL weer te geven (de video is niet meer beschikbaar via internet, wij hebben wel de uitgeschreven Franse tekst).

 

Jan Jambon antwoordde: “Ik ken dat verhaal en ik heb het dikwijls moeten uitleggen. Ik was toehoorder toen een zekere mijnheer, mijnheer Le Pen, een toespraak hield. Dat wil niet zeggen dat ik zijn uitspraken steun. Op dezelfde plaats, een paar maanden eerder, was Kris Merckx (PVDA). Ik was toen ook bij de toehoorders. (…) Ik was bij de toehoorders om te luisteren naar mijnheer Merckx en mijnheer Le Pen. Maar ik denk dat iedereen het recht heeft te gaan luisteren naar een opinie en vandaar zijn eigen mening te vormen. Dat wil niet zeggen dat je die ideeën steunt.” Een dag later verduidelijkte Jan Jambon in La Libre Belgique dat de foto met Jean-Marie Le Pen genomen is in een debatclub in Antwerpen waar eerder ook Kris Merckx sprak.

 

Kris Merckx (foto 2) is intussen 70 jaar en heeft op vele plaatsen gesproken, maar een spreekbeurt bij de Vlaams-Nationale Debatclub, waar Jan Jambon naar refereert, kan hij zich niet herinneren. De zaak wordt nog pijnlijker als Jam Jambon Kris Merckx aanhaalt om zijn aanwezigheid bij Jean-Marie Le Pen te verrechtvaardigen. Kris Merckx ging op zoek naar de sprekerslijst van de Vlaams-Nationale Debatclub en klopte daarbij onder andere aan bij AFF/Verzet dat doorverwees naar het Archief-, Documentatie- en Onderzoekscentrum voor het Vlaams-Nationalisme (ADVN). Daar zijn vele interessante documenten te vinden over de Vlaams-Nationale Debatclub, maar op de daar teruggevonden sprekerslijsten is geen Kris Merckx terug te vinden. Een hiaat in de documentatie bij het ADVN?

 

Dan maar een e-mail gestuurd naar Koen Dillen, zoon van… en van 1991 tot 2010 voorzitter van Vlaams-Nationale Debatclub. De toespraak van Jean-Marie Le Pen vond plaats in april 1996. Als Kris Merckx “een paar maanden eerder” ook bij de Vlaams-Nationale Debatclub zou gesproken hebben, moet Koen Dillen het weten. Maar in een e-mail van 15 november bevestigt Koen Dillen dat Kris Merckx “nooit voor de VNDK heeft gesproken (destijds heette het nog de Vlaams-Nationale Debatklub, nvdr.)”. Kris Merckx “werd evenmin uitgenodigd”.

 

Als uitzondering die de regel moest bevestigen zijn er wel eens progressieve(re) sprekers uitgenodigd voor de Vlaams-Nationale Debatclub (filosoof Ludo Abicht, historicus Bruno De Wever…), naast klassieke politici (Eric Van Rompuy, Paul Van Grembergen…) en anderen (journalisten als Hugo De Ridder en Jos Bouveroux…), maar het waren toch vooral gelijkgezinden die er uitgenodigd werden: van mensen uit het Vlaams economisch milieu zoals René De Feyter en Herman Candries, over Vlaams Blok/Belang’ers als Karel Dillen en Filip Dewinter,  tot VMO’ers als Bob Maes en Bert Eriksson, en mensen die actief betrokken waren bij de collaboratie met het naziregime zoals Jan Brans, medeoprichter van de Vlaams-Nationale Debatclub en oud-hoofdredacteur van Volk en Staat, en Leo Poppe.

 

Niet alleen haalde Jan Jambon zonder redenen Kris Merckx aan om zijn aanwezigheid bij de toespraak van Jean-Marie Le Pen te verrechtvaardigen. Bij RTL en bij La Libre Belgique neemt hij over hetzelfde nog een tweede keer een loopje met de waarheid. Jan Jambon zegt slechts als toehoorder aanwezig te zijn geweest bij de uiteenzetting van Jean-Marie Le Pen. Documenten in bezit van AFF/Verzet en RésistanceS bewijzen dat Jan Jambon minstens van 1995 tot 2000 lid was van het bestuur van de Vlaams-Nationale Debatclub. Jan Jambon was dus niet alleen toehoorder van Jean-Marie Le Pen, hij was als bestuurslid ook uitnodiger van Jean-Marie Le Pen. Illustratie: samenstelling bestuur Vlaams-Nationale Debatclub, vermeld op de uitnodiging voor een lezing op 29 november 1995 door de advocaat van een voor collaboratie terechtgestelde Franse eerste-minister.

 

Een etentje van Jan Jambon aan de eretafel met Jean-Marie Le Pen (en voorts ook nog de Vlaams Blok’ers Frank Vanhecke, Francis Van den Eynde, Koen Dillen en Filip Dewinter) hoorde overigens ook bij de festiviteiten die avond (foto: 1. Frank Van Hecke, Jean-Marie Le Pen, Koen Dillen en Filip Dewinter gaan aan tafel, 2. Jan Jambon schuin tegenover Frank Vanhecke en Jean-Marie Le Pen nog een stukje zichtbaar helemaal vooraan de foto). Er was dus meer aan de hand dan dat Jan Jambon gewoon ging luisteren naar Jean-Marie Le Pen.

 

Gazet van Antwerpen-commentator Paul Geudens schreef vorige week vrijdag, na de commotie over het Atoma-schriftjesverhaal en de vragen daarover in de Kamer van Volksvertegenwoordigers: “Het wordt moeilijk om de vicepremier nog ernstig te nemen. Wanneer meent hij het? Wanneer is het om te lachen? Jan Jambon is toe aan een gewetensonderzoek. Hij moet zich afvragen of hij niet beter overschakelt naar een carrière als stand-upcomedian of als marktkramer. Dan wordt hij betaald om verhaaltjes te vertellen en de mensen aan het lachen te brengen. Als minister niét.”

 

Zo’n carrièreswitch wordt alsmaar meer het overwegen waard. Dat Jan Jambon in de studentikoze sfeer van het KVHV er zijn pet naar gooit, tot daar aan toe. Al betaamt het niet als vicepremier en minister. Bij RTL en La Libre Belgique halve waarheden en hele leugens vertellen over zijn contacten met extreemrechts, dat is van een andere orde. Kan iemand die de pers zo flagrant voorliegt vicepremier en minister blijven?  

17:00 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: jambon, vlaams-nationale debatclub, le pen |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.