31-12-14

ABDIJ NIET LANGER BESCHIKBAAR VOOR JORIS VAN SEVEREN-CULTUS

In oktober was er enige opschudding toen deze blog signaleerde dat N-VA-burgemeester en federaal Kamerlid Koen(raad) Degroote zou spreken op een colloquium over Joris Van Severen, en er ook nog zorgde voor de receptie achteraf. Koen Degroote erkende dat Joris Van Severen als oprichter van het fascistische Verdinaso een omstreden figuur is, maar hem veroordelen vond Degroote overdreven.

 

Het colloquium (foto) lokte meerdere televisiecameraploegen naar Wakken, deelgemeente van Dentergem (West-Vlaanderen). Het goede nieuws werd wat later medegedeeld in ’t Pallieterke: het zou “voorlopig het laatste” colloquium rond Joris Van Severen geweest zijn. De N-VA reageerde officieel niet op de commotie rond het Joris Van Severen-colloquium en de niet onbesproken rol daarbij van burgemeester-parlementslid Koen De Groote. Maar het zal geen toeval zijn dat na de commotie de naam van Bart De Wever verdween uit het lijstje medewerkers op de website van het Studiecentrum Joris Van Severen.

 

’t Pallieterke meldt nu dat het Studiecentrum Joris Van Severen de deur voor de neus dichtgeslagen kreeg toen het Studiecentrum afspraken wilde maken voor een aantal vergaderingen en de jaarmis voor Joris Van Severen volgend jaar in de abdij van Zevenkerken in Sint-Andries, deelgemeente van Brugge. In de abdij werd al eens eerder een Joris Van Severen-colloquium ingericht, en dit jaar nog op 24 mei 2014 een jaarmis ingericht voor de slachtoffers van de moordpartij in Abbeville in 1940, waarbij onder andere Joris Van Severen het leven liet.

 

Voorzitter van het Studiecentrum Joris Van Severen Luc Seynaeve kreeg van de abdij  te horen dat hij maar best kon ophoepelen, met zijn controversiële Joris Van Severen erbij. Men wenste geen “mogelijke misopvattingen en vooroordelen” over de abdij te riskeren. Een eminente Vlaamsgezinde West-Vlaamse priester deed nog een bemiddelingspoging, maar de abdijpoort blijft voortaan gesloten voor de cultus rond Joris Van Severen. Fijn zo. Zo kunnen we een, ook voor deze blog, bewogen jaar 2014 besluiten met goed nieuws.

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: van severen |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.