15-02-15

10 JAAR AFF/VERZET-BLOG (2)

2006. Marie-Rose Morel plaatst in haar tuin een zwembad tegen de bouwvoorschriften in. Jean-Marie Dedecker stelt zijn boek Rechts voor de raap voor. Bart De Wever duikt op in de kolommen van AFF/Verzet en wordt er meteen betiteld als Bart De Zever omdat hij het cordon sanitaire rond het Vlaams Belang tactisch een slecht idee vindt. Vlaams Belang’er Guido Tastenhoye bepleit bij de burgemeester van Schoten de regularisatie van een gezin asielzoekers uit Kazachstan; Filip Dewinter spreekt van een “inschattingsfout”.

 

AFF/Verzet waarschuwt voor een in het Antwerpse gepland Blood and Honour-concert. Een nazi-herdenking in het Nederlandse Ysselsteyn wordt verboden. De Blood and Honour’ers trekken dan maar naar het militair kerkhof in Lommel. ’s Avonds is er een Blood and Honour-concert in Vremde waar een VTM-cameraman in elkaar wordt geslagen. Tom Barman (dEUS) wil een concert voor verdraagzaamheid inrichten in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen; Bart Debie wil daar tegenin gaan met een batterij dj’s. Rob Verreycken neemt, onder druk van de Vlaams Belang-top, ontslag als Vlaams parlementslid nadat hij het te bont maakte in de wandelgangen van het Vlaams Parlement.

 

Het Vlaams Belang ontdekt één goede Marokkaan, profvoetballer Mbark Boussoufa… maar na een paar dagen wordt het lovend artikel alweer verwijderd van de Vlaams Belang-website. In Antwerpen houdt Hans Van Themsche een moordende raid waarbij hij schiet op een vrouw van Turkse origine, een Afrikaanse oppas en het tweejarig blank meisje waar zij voor zorgde. Onmiddellijk wordt gewezen op het door het Vlaams Belang geschapen klimaat dat leidt tot racistisch geweld. Het Vlaams Belang trekt een verkiezingsaffiche in met daarop een blond meisje dat sterk gelijkt op de vermoorde Luna. Jurgen Verstrepen denkt dat Filip Dewinter intussen milder is geworden.

 

De 0110-concerten voor verdraagzaamheid (foto) verzamelen uiteenlopende artiesten: van dEUS en Zita Swoon tot Will Tura en Laura Lynn. Vlaams Belang-militanten vermommen zich als verontwaardigde fans, maar de 0110-artiesten laten zich hierdoor niet afschrikken. Het Anti-Fascistisch Front (AFF) stuurt een Open brief naar minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael en minister van Justitie Laurette Onkelinx over een volgend gepland Blood and Honour-concert. De uitbaatster van café Den Engel in Antwerpen is blij dat ze haar imago van Vlaams Blok-kroeg kwijt is. In de media verschijnen getuigenissen over geweld door rechtse skinheads. Minister Dewael wil dat het parlement het initiatief neemt om neonazistische organisaties te verbieden. BBET is misnoegd over de AFF-Open brieven. Bij een grootscheepse politieactie worden zeventien vermeende BBET-leden opgepakt.

 

Patrick Janssens haalt het van Filip Dewinter voor de burgemeesterssjerp van Antwerpen. Marie-Rose Morel wordt in Schoten evenmin als Dewinter in Antwerpen burgemeester. Een concert ingericht door het Duitse Blood and Honour / Combat 18 verzamelt 2.000 neonazi’s in Weelde (Ravels). Het is lachen met Filip Dewinter als de televisie verslag uitbrengt van de verkiezingszondag en een microfoontje de uitlatingen van Dewinter opneemt ook als het VB-boegbeeld niet gefilmd wordt. De Satanic Skinheads willen verzamelen in Antwerpen, maar laten zich niet zien nadat AFF/Verzet hun plannen bekend maakte. Het Sint-Maartensfonds, vereniging van oud-Oostfrontstrijders, houdt op te bestaan. Althans officieel. In de praktijk komen de leden nog altijd bijeen, en hebben ze nog altijd een tijdschrift. Het opblazen van het kartel CD&V/N-VA wordt als nadelig voor het VB voorspeld.

 

Jean-Marie Dedecker praat met het Vlaams Belang, maar daar is niet iedereen even gelukkig met het eventueel binnenhalen van het Oostendse woelwater. Bij het Front National zou de “mediageile” Marine Le Pen vader Jean-Marie Le Pen opvolgen. Vlaams Belang’er en Frankrijk-watcher Koen Dillen heeft er geen goed oog in.

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: 10 jaar |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.