16-02-15

10 JAAR AFF/VERZET-BLOG (3)

Vrijdag blazen we op de redactie van AFF/Verzet tien kaarsjes uit voor het evenveel jaren bestaan van deze blog. Eerst blikken we even terug naar de voorbije jaren.

 

2007. Zowel nieuwbakken Vlaams Belang-gemeenteraadslid Bart Debie als BBET sneren met hun nieuwjaarswensen naar het AFF. Amper nieuwjaar voorbij en al geënerveerd. Twee artikels over erotiek en extreemrechts/neonazi’s behoren vlug tot de tot dan meest gelezen AFF-blogartikels. Jean-Marie Dedecker richt een eigen partij op. “Dit gaat ons stemmen kosten”, weet Filip Dewinter. In het Europees Parlement vormt extreemrechts de fractie ‘Identiteit, Traditie en Soevereiniteit’. Havenbaas Bruno Valkeniers wordt bij het Vlaams Belang binnengehaald als coming man. Bruno Valkeniers werd eerder door zakenman Freddy Van Gaever aangetrokken om een Vlaams Belang-krant op te richten. Het Protest-partijtje van Olivier Bronselaer en Wolf Kussé valt uiteen.

 

Het Vlaams Belang stelt in de gemeenteraden waar de partij in zetelt voor de portretten van Albert II en Paola uit het gemeentehuis te verwijderen. Koen T’Sijen (Spirit) dient een wetsvoorstel in om neonazistische organisaties te verbieden en verwijst in zijn argumentatie naar de AFF-berichtgeving. Na afloop van een niet zo succesvolle NSV-betoging in Antwerpen reageren NSV’ers hun frustratie af op de inboedel van een café. Een Blood and Honour-bijeenkomst op het militair kerkhof van Lommel kan andermaal ongestoord plaatsvinden (foto). Het AFF wijst erop dat men twintig jaar eerder wél de moed had dergelijke huldigingen te beletten. Het Vlaams Belang nodigt de Duitse collega’s van Pro Köln uit voor een bezoek aan Antwerpen. Medeoprichter van het Vlaams Blok en later Vlaams Blok/Belang-senator Wim Verreycken verlaat de actieve politiek.

 

Bart Debie wordt tot drie jaar cel met uitstel en een geldboete veroordeeld voor zijn gedrag als Antwerps politiecommissaris. AFF/Verzet publiceert een herwerking van de antifascistische wandeling die stadsgids George Van Cauwenbergh eerder voor het AFF uitstippelde. Jurgen Verstrepen ruilt het Vlaams Belang voor Lijst Dedecker. Karel Dillen overlijdt. AFF/Verzet onthult: voor overmatig politiegeweld veroordeelde politieagent was lid van Vlaams Belang-ordedienst. Bart De Wever vindt de verontschuldigingen van Patrick Janssens voor de medewerking van het Antwerpse stadsbestuur en de politie aan de deportatie van Joden ongepast. Na de ‘overwinningsnederlaag’ in Antwerpen (het Vlaams Belang ging bij de gemeenteraadsverkiezingen er nog op vooruit, maar de burgemeesterssjerp ontglipte haar) woedt in het Vlaams Belang een machtsstrijd tussen enerzijds Frank Van Hecke en Marie-Rose Morel, en anderzijds Filip Dewinter en Gerolf Annemans.

 

Foutje bij de organisatie van het 11-julifeest van Voorpost: de deelnemers moeten Waals bier drinken. De rol van Marie-Rose Morel binnen het Vlaams Belang wordt steeds meer omstreden. Jurgen Verstrepen klapt uit de biecht en vertelt dat neonazi’s plaatjes aanvroegen op een fuif van de Vlaams Belang Jongeren. Het ledenbestand van het VNJ is op een paar jaren tijd gehalveerd. Vergane glorie Micha Marah treedt op op de IJzerwake. Alweer wordt een Blood and Honour-concert aangekondigd. De Duitser Udo Ulfkotte wil in Brussel een betoging ‘tegen de islamisering van Europa’ inrichten, maar trekt zich uiteindelijk van terug; het Vlaams Belang gaat ermee door. Frank Vanhecke, Filip Dewinter en andere Vlaams Belang’ers worden bij de verboden betoging opgepakt door de Brusselse politie.

 

Blokwatch stopt ermee. Cartoonist Paulo tekent voortaan voor AFF/Verzet. De extreemrechtse fractie in het Europees Parlement valt uiteen na ruzie tussen het Italiaanse lid Alessandra Mussolini en de Roemeense leden van ‘Identiteit, Traditie en Souvereniteit’. Het Vlaams Belang leurt in Antwerpen met een cd waarop een Oh nee! Alweer een moskee-lied. Marie-Rose Morel ontpopt zich als zogenaamde vakbondsvrouw. Het Vlaams Belang verstoort de kerstsfeer in Borgerhout met haar Nieuwsbrief. In Geel roept het Vlaams Belang op een knokploeg tegen allochtone jongeren op te richten, maar verwijdert de oproep na protest.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: 10 jaar |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.