18-02-15

10 JAAR AFF/VERZET-BLOG (7)

Overmorgen is het tien jaar geleden dat deze blog online ging. Vandaar deze terugblik die vorige zondag startte.

 

2011. De Nederlandse Voorpost-activist, Brigade M-zanger en Radio Rapaille-man Tim Mudde geeft door deel te nemen aan een nieuwjaarsduik in Katwijk-aan-Zee zijn vol getatoeëerd lichaam prijs aan de fotografen. Marie-Rose Morel en Frank Vanhecke huwen in alle stilte. Filip Dewinter bevestigt dat de voor negationisme veroordeelde Roeland Raes Vlaams Belang-lid mag blijven. Het ABVV ontleedt het economisch programma van de N-VA als het verlanglijstje van Voka. Marine Le Pen volgt haar vader op aan het hoofd van het Front national. Tweespalt bij het Vlaams Belang in Gent. Het Vlaams-nationalistisch verenigingsleven vergrijst. Jan Decleir is voor Vlaams Belang-militant Staf Wouters “ne vuile linkse klootzak”.

 

Marie-Rose Morel overlijdt (foto: Frank Vanhecke met een portret van Marie-Rose Morel bij haar begrafenis). De begrafenis van Marie-Rose Morel wordt druk bijgewoond. Bruno Valkeniers, Filip Dewinter en Gerolf Annemans zijn er niet welkom. Sam Van Rooy wordt de tweede Vlaamse medewerker van Geert Wilders. In Ingelmunster vraagt het Vlaams Belang het portret van oorlogsburgemeester Remi Craeymeersch (VNV) in de gemeenteraadszaal op te hangen. Gaat het N-VA dezelfde weg op als het VB? De NSV haalt de mosterd bij het Vlaams Blok en de VMO. Jos Geysels blijft erbij: er zijn goede redenen voor het cordon sanitaire. Het Vlaams Belang wordt veroordeeld voor een Suske & Wiske-persiflage om de Gentse burgemeester Daniël Termont te scandaliseren. Tanguy Veys lokt binnen en buiten zijn partij controverse op als hij op het podium van een pro-Israëlavond verschijnt.

 

De rechtbank geeft een vakbond gelijk voor het uitsluiten van Vlaams Belang’ster Lieve Van den Berghe. Drie organistoren van Blood and Honour Vlaanderen worden in Veurne veroordeeld voor het inrichten van twee concerten. Het VNJ viert haar vijftigjarig bestaan. Frank Vanhecke zal bij de volgende verkiezingen voor de N-VA stemmen. “Het fascisme biedt alle antwoorden”, zegt Gabriele Adinolfi bij het KVHV-Gent. De Belfortgroep rond het Gentse Vlaams Belang-boegbeeld Francis Van den Eynde gaat in de clinch met de rest van het Vlaams Belang in Gent en bij uitbreiding de nationale partijleiding. De voorzitter van het Vlaams Belang Tienen belandt in de Verenigde Staten in de cel wegens slagen en verwondingen aan een politieman. In Borgerhout start een Vlaams Belang- en Voorpostmilitant een Buurt Observatie Patrouille (BOP) op. Het N-SA last haar gepland concert met groepen deels uit het Blood and Honour-circuit af nadat AFF-kritiek gehoor vond bij de pers en de burgemeester van Zwijndrecht.

 

AFF/Verzet opent de open Facebookgroep 'Anti Fascistisch Front' die intussen een tweeduizendtal leden telt. De Facebookgroep geeft niet alleen de standpunten van het Anti-Fascistisch Front (AFF) weer, het is een open forum voor eenieder betrokken bij de antifascistische strijd. Ex-Vlaams Belang’er Bruno Stevenheydens stapt over naar de N-VA. The Selecter brengt op Mano Mundo in Boom het aanstekelijke Big In The Body, Small In The Mind. Een gebedsgroep houdt op initiatief van Alexandra Colen bijeenkomsten in de lokalen van de Kamer van Volksvertegenwoordigers. De Belfortploeg wordt door de Vlaams Belang-partijraad gevraagd op te stappen bij het Vlaams Belang, zoniet zal de groep uit het Vlaams Belang gezet worden. Miserie bij meerdere Vlaams Belang-afdelingen. Ook Koen Dillen weg bij het Vlaams Belang. Frank Vanhecke dreigt op te stappen bij het Vlaams Belang… wat velen daar niet liever zou hebben. Jurgen Ceder is ook weg. De N-VA en het VB spreken in een gezamenlijke persmededeling schande over Kristien Hemmerechts die uitgenodigd is om het 11-juliprogramma in Turnhout op te luisteren. Er wordt gezaagd aan de stoel van Vlaams Belang-voorzitter Bruno Valkeniers. Anders Behring Breivik schiet 77 mensen neer in Oslo. Er wordt gezocht naar een vermeende Vlaamse contactpersoon van Breivik.

 

Naast Tanguy Veys blijkt ook Vlaams Belang-parlementslid Chris Janssens op de adressenlijst van Breivik te staan. De ene Vlaams Belang’er die de andere verwijt aan te leunen bij het nazisme, en omgekeerd: dat gebeurt als Rob Verreycken de ‘Vlaamse Solidaire Vakbond’ opricht. Er wordt ook een nieuwe Vlaams-nationale Debatclub opgericht. Karim Van Overmeire stapt over naar de N-VA. De Blood and Honour-groep BBET (Bloed - Bodem - Eer - Trouw) verschijnt eindelijk voor de rechtbank in Dendermonde. Weer eens ruzie bij het Vlaams Belang in Sint-Niklaas tussen plaatselijk boegbeeld Frans Wymeersch en woelwater Rob Verreycken. De burgemeester van Kuurne stuurt Blood and Honour weg, die dan maar in een dorpje in de buurt een concert inricht. Tomas Boutens, afwezig op de eerste procesdag van BBET, laat zich interviewen voor het VRT-programma De vloek van Osama.

 

Wordt de N-VA een VB in het groot? Pieter Huybrechts blijkt het minst actieve Vlaams Belang-parlementslid in het Vlaams Parlement te zijn. Ook John Wolf, die de Borgerhoutse Buurt Observatie Patrouille leidt, kreeg het manifest van Breivik toegestuurd. Een bomaanslag vernielt de redactiekantoren van Charlie HebdoIn Duitsland worden moorden op buitenlanders opgehelderd als werk van de Nationalsozialistischer Untergrund (NSU) waarvan twee van de drie leden in het nauw gedreven zichzelf doden en het derde lid, Beate Zschäpe, op de vlucht slaat na eerst hun huis in Zwickau op te blazen. Een vriend van Frank Vanhecke is een van de nieuwe ministers in Griekenland. N-SA-kopman Eddy Hermy wordt veroordeeld voor racisme bij zijn toespraak op een ‘jeugdcongres’ in Oostkamp in 2009. Frank Vanhecke en Koen Dillen schrijven een lijvig boek over Marie-Rose Morel. Rob Verreycken mag niet meer op een Vlaams Belang-lijst staan. Racistische schietpartij in Italië door CasaPound-volk. Steeds meer Vlaams Belang-gemeenteraadsleden zijn weg bij het Vlaams Belang. Het jaar eindigt met een overlastboete voor Filip Dewinter voor een niet-toegelaten actie in de buurt van de Wetstraat.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: 10 jaar |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.