11-02-15

KANDIDATE VAN MARINE LE PEN HAALT HET NIET

Was de uitslag andersom geweest, er zouden grote artikels over verschenen zijn. Nu vonden we alleen een klein artikeltje in De Standaard. Het heeft nochtans niet veel gescheeld. Bij tussentijdse verkiezingen in het Franse departement Doubs werd de FN-kandidate van Marine Le Pen, Sophie Montel (foto 1), verslagen door de socialistische kandidaat Frédéric Barbier (foto 2).

 

De verkiezingen in Doubs, in de Franse regio Franche-Comté, aan de grens met Zwitserland, waren nodig omdat de plaatselijke volksvertegenwoordiger, de socialist Pierre Moscovici, aangesteld is als eurocommissaris voor Economische Zaken. Bij de Europese Verkiezingen acht maanden geleden werd het Front national (FN) in deze regio de grootste partij. Sophie Montel werd er verkozen als europarlementslid. Nu nam ze deel aan de Franse parlementsverkiezingen, en mocht ze het halen zouden de Franse socialisten hun meerderheid in het Franse parlement kwijt zijn. De gevolgen van een FN-overwinning zouden dan ook het lokale belang overstijgen. Met, naast de goede resultaten bij de Europese Verkiezingen, de gunstige opiniepeilingen voor Marine Le Pen was de zaak al half gewonnen voor het FN.

 

Verlopen de Europese Verkiezingen in één stemronde, voor de Franse parlementsverkiezingen zijn er twee stembeurten. Op 1 februari kreeg het FN in Doubs 37,2 % van de stemmen, de Parti Socialiste (PS) 27,5 %, een front van rechtse partijen waaronder de UMP 22,3 %, de Groenen 5,8 % en het Front de Gauche 3,9 % - bij meer dan zestig percent van de kiezers die niet zijn gaan stemmen. Voor de tweede ronde kwamen enkel nog het FN en de PS in aanmerking. Gewezen president Nicolas Sarkozy riep op om voor het FN noch voor de PS te stemmen. De UMP’ers Alain Juppé, burgemeester van Bordeaux, en Nathalie Kosciusko-Morizet, die naast de burgemeesterssjerp in Parijs greep, riepen op voor een ‘Front Républicain’ tegen het FN.

 

Voorbije zondag was de deelname aan de verkiezingen iets hoger dan bij de eerste ronde, en haalde de socialist Frédéric Barbier het met 51,4 % van de stemmen op FN-kandidate Sophie Montel. Een verschil van 863 stemmen. Dat is niet veel, maar wat een gewonnen zaak voor het FN leek, is gekeerd en een bijzondere prestatie want het is de eerste keer sinds François Hollande Frans president werd in 2012 dat de Parti Socialiste nog eens een verkiezingsoverwinning boekt. Sophie Montel ging tussen de eerste en de tweede stemronde 6.341 stemmen vooruit, maar Frédéric Barbier haalde er van de eerste naar de tweede stemronde 8.088 meer op. Of dat succes zich gaat herhalen, blijft afwachten. Veel redenen tot optimisme zijn er niet.

 

Al is er nog een positieve indicatie: volgens een vorige week afgenomen opiniepeiling vindt 65 % van de Fransen dat het FN niet bekwaam is om te regeren. Maar we moeten niet ver zoeken om te zien dat de roep om verandering wel eens sterker is dan de bekwaamheid om ten goede te veranderen.

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: frankrijk, le pen |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.