15-02-15

10 JAAR AFF/VERZET-BLOG (1)

Aanstaande vrijdag 20 februari 2015 is het exact tien jaar geleden dat gestart werd met deze blog. Vandaar vandaag en de volgende dagen een terugblik op de voorbije tien jaar. De grote en kleine gebeurtenissen die deze blog kleurden.

 

2005. Het eerste artikel op deze blog is een voorstelling van het Anti-Fascistisch Front (AFF), gevolgd door in memoriam voor journalist-auteur Hugo Gijsels. Het tijdschrift AFF-Info/Verzet is in de zomer van 2000, na negentien jaargangen, voor het laatst verschenen en het overlijden van Hugo Gijsels op 27 december 2004 brengt ons het besef bij dat informatie over (extreem)rechts, neonazisme en het verzet ertegen nog altijd nodig is. De eerste bijdragen zijn dikwijls hernemingen van artikels die in kranten zijn verschenen (Etienne Vermeersch over het cordon sanitaire, Gerard Mortier over extreemrechts en de rol van kunstenaars…). De kranten hadden toen nog geen digitaal archief.

 

Het Vlaams Belang heeft een jaar eerder 24,2 % van de stemmen gekregen in Vlanderen en is dan ook veelvuldig aanwezig op onze blog. Voorts is 2005 een jaar waarin de Blood and Honour-groep BBET (Bloed - Bodem - Eer - Trouw) actief is met het inrichten van meetings (Waasmunster…) en een website online heeft waar de nieuwe AFF-website niet onopgemerkt aan voorbijgaat. Er is ophef rond een arbeidster in het delicatessenbedrijf van Rik Vannieuwenhuyse die door een onbekende met de dood bedreigd wordt omdat ze een hoofddoek draagt. Filip Dewinter verklaart dat een hoofddoek dragen gelijk staat aan een terugkeercontract tekenen. Vlaams Belang-toppers als Filip Dewinter en partijvoorzitter Frank Vanhecke halen vlot de kranten voor paginagrote interviews en evenveel commentaren op de AFF-blog.

 

Negationist Siegfried Verbeke wordt door het hof van beroep in Antwerpen veroordeeld tot een jaar effectieve gevangenisstraf. De VRT verspreidt een nota met richtlijnen over omgang met het een jaar eerder voor racisme veroordeelde Vlaams Blok/Belang. Gerolf Annemans voorspelt dat de volgende paus wellicht een Afrikaan is. Toen ze nog lid was van de N-VA stapte Marie-Rose Morel mee op in de Belgian Lesbian and Gay Pride, als onafhankelijke bij het Vlaams Blok liet ze zich nog vriendelijk uit over holebi’s, als volbloed Vlaams Belang-lid is het anders. Tweede ‘verruimer’ Jurgen Verstrepen probeert een Vlaams Belang-radio in de ether te krijgen, maar heeft daarbij nogal wat praktische problemen. In het Antwerpse district Deurne heeft het Vlaams Belang onder aanvoering van Guido Tastenhoye, met de hulp van enkele onafhankelijke districtsraadsleden, de districtsbegroting naar haar hand kunnen zetten en dreigen de vrijdagconcerten in het Rivierenhof niet langer gratis te zijn.

 

In Borgerhout verzet Vlaams Belang-gemeenteraadslid Hilda Vienne zich tegen speelstraten. Het VNJ probeert de achteruitgang in ledenaantal te keren. Het onderzoek tegen Bart Debie, voormalig Antwerps politiecommissaris en intussen woordvoerder van Filip Dewinter, is afgerond: Debie wordt beticht van afpersing, foltering van verdachten, vervalsing van processen-verbaal, verduistering van in beslag genomen bewijsmateriaal en racisme. VMO’er Bert Eriksson overlijdt. Eén jaar vóór de gemeenteraadsverkiezingen in 2006 begint het Vlaams Belang al aan haar campagne voor die gemeenteraadsverkiezingen. Het door het FN bestuurde Orange wordt als voorbeeld aangehaald hoe het moet.

 

Eén jaar na de naamsverandering van Vlaams Blok naar Vlaams Belang worden zowel Jos Vander Velpen (Liga voor de Rechten van de Mens) als Vlaams Belang-voorzitter Frank Vanhecke bevraagd over de verschillen en gelijkenissen tussen het Vlaams Blok en het Vlaams Belang. Filip Dewinter, Frank Vanhecke en Marie-Rose Morel trekken naar Marokko om Marokkanen te weerhouden naar België te emigreren. Ex-VLD’er Hugo Coveliers sluit zich met zijn VLOTT aan bij het Vlaams Belang. Marie-Rose Morel komt op voor negationist Siegfried Verbeke. BBET doet een oproep om sperma te doneren voor een blank Europa. Naast AFF/Verzet is ook Blokwatch actief op het internet. Gestart op 7 januari 2005 kondigen de collega’s voor volgend jaar een dagelijks persoverzicht aan.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: 10 jaar |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.