23-02-15

NIEUWE-VLAAMSE AMBRAS IN LOKEREN

Vanavond komt de gemeenteraad van Lokeren bijeen voor haar maandelijkse vergadering. Het zal zonder een echte N-VA-fractie zijn. De zes gemeenteraadsleden die er zogezegd voor de N-VA zetelen, zijn allen door het N-VA-hoofdkwartier in Brussel uit de partij gezet of zijn zelf opgestapt bij de N-VA.

 

Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2012 boekte de N-VA in Lokeren een fraai resultaat met 18,3 % van de stemmen en zes gemeenteraadsleden. Deelnemen aan de bestuurscoalitie zat er wel niet in. De bestuursmeerderheid wordt in Lokeren gevormd door de Open VLD van burgemeester Filip Antheunis en de CD&V, die laatste partij overigens ook maar zes gemeenteraadsleden sterk. De N-VA is de grootste oppositiepartij.

 

Al na twee maanden nam lijsttrekker en lokaal boegbeeld van de N-VA An De Moor ontslag uit de gemeenteraad omwille van interne twisten. De interne ruzie ging hierna gewoon verder. In oktober vorig jaar besloot de N-VA vanuit Brussel in te grijpen na een tussenkomst van Oost-Vlaams N-VA-boegbeeld Siegfried Bracke. De gemeenteraadsleden Jasmien Van Bockstal en Philippe Van Strydonck, en de OCMW-raadsleden Eddy Van Bockstal en Chiel Elen, werden tijdelijk geschorst. In december zette de nationale partijraad de vier definitief aan de deur. Het viertal maakte meteen bekend voortaan als onafhankelijke te zetelen.

 

Naast de vier kreeg ook gemeenteraadslid Christophe Philiipart te horen dat hij niet meer welkom is bij de N-VA. Die laatste beslissing schoot in het verkeerde keelgat bij de overgebleven gemeenteraadsleden en het lokale N-VA-partijbestuur. De N-VA-fractie bleef in december ostentatief weg uit de gemeenteraadszitting in Lokeren en noemde het uit de partij zetten van Phillipart “een democratische partij onwaardig”. Een laatste verzoeningspoging met de arrondisementeel voorzitter en twee Wase N-VA-parlementsleden draaide op niets uit. Einde vorige maand maakten de resterende gemeenteraadsleden Annelies Biard, Debora Schelfhout en fractieleider Marc Beuseling (foto) bekend dat ze ook opstappen bij de N-VA.

 

Enkele lokale bestuursleden stapten eveneens op. “De uitgesproken sancties zijn er gekomen zonder voorafgaande tenlastelegging, zonder enige kans tot verdediging en zonder ook maar de minste motivering of uitleg”, luidt het. “Daarom zullen we niet langer de belangen van de N-VA behartigen, maar onze fractie zal wel haar rol vanuit de oppositie blijven opnemen”, zo vervolgde men. Om praktische redenen blijft de fractie zich N-VA noemen, maar dat is dan ook alles. Het lokale partijbestuur is intussen gedecimeerd tot enkele oudgedienden “waardoor N-VA in Lokeren op sterven na dood lijkt”, aldus Het Laatste Nieuws.  

 

Het is nu alleen nog wachten op een nieuwe naam die aan het letterwoord N-VA kan gekleefd worden. Of een heel andere naam voor de groep ex-N-VA’ers. Navraag in Lokeren heeft nog geen resultaat opgeleverd. Wordt het: Nieuwe Vlaams-nationalisten Anders?

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: nieuwe-vlaamse ambras, lokeren |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.