26-02-15

GRIEKSE MINISTER VAN FINANCIËN WAARSCHUWT IN ‘CHARLIE HEBDO’

Geüpdatet artikel. In het nieuwe nummer van Charlie Hebdo (foto 1) staat onder andere een interview met Yanis Varoufakis, de nieuwe Griekse minister van Financiën (foto 2). Samengevat klinkt het zo.

Volgens Yanis Varoufakis is de tijd van de Trojka, het verbond van de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het International Monetair Fonds, voorbij. Tenminste als instelling die als een technocraat onhoudbare maatregelen komt opleggen aan de bevolking. Wel moet de geest van de Trojka nog verdwijnen. En niet alleen in Griekenland. Maar moeten de Grieken de schuld dan niet terugbetalen? Dat is doen alsof er een collectieve schuld is en er een collectieve straf bij hoort. Het is slechts een minderheid van de Grieken die profijt haalde uit de stijging van de schulden.

 

We kunnen de problemen overwinnen als we ons gedragen als burgers van een verenigd Europa, waarvan de humanitaire betrachtingen en politieke rechten gelijk zijn. Niet zoals vroeger toen alleen de rijken stemrecht hadden  en de anderen gegijzeld werden zonder politieke rechten. Maar wat antwoordt Varoufakis aan de Franse of Duitse belastingbetaler? Het is niet door Griekenland nog meer te laten bloeden, dat Griekenland gezonder wordt. Dat zijn manieren uit de Middeleeuwen. Slechts als er opnieuw welvaart is, kan Griekenland de schulden terugbetalen die ze moet terugbetalen (Meer over de Griekse schuld lees je in dit artikel van Jérémie Cravatte, nvdr.).

 

Moeten de militaire uitgaven niet verminderen, en moet men de rijke Griekse orthodoxe kerk en scheepsreders niet belastingen laten betalen? De militaire uitgaven zijn reeds substantieel verminderd, al zou het nog meer kunnen mits andere Europese verwachtingen voor ons leger. De orthodoxe kerk zou belast kunnen worden. Het probleem is dat ze immens rijk is, maar geen hoge jaarlijkse opbrengst heeft die belast zou kunnen worden. De scheepsreders moeten hun aandeel bijdragen, maar hen een belasting opleggen is moeilijk. De scheepsreders zijn zeer mobiel, en de kans is groot dat hun inkomsten het land verlaten als ze belast worden.

 

Syriza is aan de macht gekomen omdat centrumrechts en centrumlinks niet in staat waren een duurzame economische en monetaire constructie op te zetten, en niet in staat waren op een adequate manier te reageren op de instorting van het systeem. Syriza heeft de trieste eer de schade te moeten herstellen die de partijen en instituten van het establishment hebben achtergelaten. Als de pro-Europese en democratische regeringen ons willen verstikken, zijn de enigen die daar profijt uit halen de fanatici, de racisten, de nationalisten en al wie leeft van angst en haat. Als de Europese regeringsleiders denken er belang bij te hebben progressieve regeringen, zoals de onze, kort na de verkiezingen neer te schieten, verwacht je dan maar aan erger.

 

Charlie Hebdo is helemaal gewonnen voor Syriza. In het nieuwe nummer kopt het: Syriza is de toekomst van Europa. Zo is dat. 

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: griekenland, charlie |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.