08-03-15

VOLGENDE ZONDAG: VRIJHEID EN RESPECT-BETOGING IN BRUSSEL

Recente terreurdaden zoals in Parijs en verijdelde aanslagen in ons land zaaien angst en wakkeren de polarisatie tussen bevolkingsgroepen aan. Aan die strategie van de terreur mogen we niet toegeven. Daarom roepen vertegenwoordigers van verschillende levensbeschouwingen op tot een nationale betoging volgende zondag 15 maart in Brussel (foto 1).

Centrale slogan is Together in Peace - Vrijheid en Respect. Dit initiatief wil een reactie zijn van de civiele samenleving, een actie die goedmenende mensen verenigt van welke godsdienst of overtuiging ook. Samen zeggen ze ‘ja’ aan het vreedzaam samenleven tussen mensen en groepen die van elkaar verschillen, ‘ja’ aan de vrijheid van meningsuiting en aan de vrijheid van geweten en godsdienst, ‘ja’ aan het respect voor alle mensen, welke religieuze of levensbeschouwelijke overtuiging ze ook zijn toegedaan. 

Het organiserend comité bestaat uit de Anglicaanse Kerk, Bisschoppenconferentie van België, Centraal Israëlitisch Consistorie van België, Executief van de Moslims van België, Orthodox Aartsbisdom van België, Unie Vrijzinnige Verenigingen, Verenigde Protestantse Kerk in België, en hun Franstalige tegenhangers. De praktische organisatie is in handen van de katholieke gemeenschap van Sant’Egidio die in Antwerpen regelmatig vredesoptochten inricht.

Verzamelpunt van de manifestatie is de Megafoon aan de Stalingradlaan, nabij het Zuidstation, waar ook de jonge en dynamische antifascistische betoging op 9 november vorig jaar in Brussel vertrok. De betoging zondag vertrekt om 14.00 uur en gaat langs verschillende betekenisvolle plaatsen die symbool staan voor het pluralisme van de levensbeschouwingen in ons land en Europa. De manifestatie eindigt met enkele toespraken rond 16u30 aan de Kunstberg, vlakbij het Centraal Station.

Dat mensen van verschillende geloofsgemeenschappen best overeen kunnen komen werd de voorbije week nog duidelijk toen bekend geraakte dat moslims in Aarlen te hulp schieten om de bouwvallige synagoog daar (foto 2) te redden van verval.

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: actie |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.