25-03-15

FRANKRIJK: ONGELIJKE SCORES VOOR UITGESPROKEN RACISTEN

In de weken vóór de verkiezingen lijstte het anoniem collectief L’entente op welke de meest racistische, antisemitische, homofobe enzomeer kandidaten van het Front national (FN) bij de departementsverkiezingen zijn. Informatie die vervolgens verspreid werd via media als Le Figaro, Libération, L’Obs en Rue89. Hoe scoorden deze kandidaten?

 

Libération weerhield in haar artikel 92 van de circa 500 gesignaleerde FN’ers. Daarvan zijn er 37 uitgeschakeld na de eerste stemronde vorige zondag. Iets meer dan een derde dus. Wat ongeveer hetzelfde is als voor alle FN-kandidaten in Frankrijk. Dat die kandidaten als bijzonder haatdragend gesignaleerd werden, heeft er niet toe geleid dat de kiezers zich massaal afkeerden van deze kandidaten. Zo bijvoorbeeld Fabien Rouquette (foto 1), kandidaat in Narbonne, die met 30,9 % de grootste stemmentrekker is Narbonne en de voorbije zomer op Facebook schreef: “Socialisten, communisten, moslims! Doe een gebaar voor de wereld: pleeg zelfmoord!”

 

Meerdere uitgesproken racistische FN-kandidaten halen evenveel of zelfs meer stemmen dan het gemiddelde in hun departement. Zo bijvoorbeeld Jean-François Gaspard-Angéli (foto 2) die 25,6 % van de stemmen vergaarde, tegen maar 8,9 % gemiddeld in zijn departement Hautes-Alpes. Jean-François Gaspard-Angéli schreef op Facebook: “De Zwarten staan 2.000 jaar achter op de Blanken van het Westen! Voor de Arabieren scheelt dat niet veel. Zo is dat, dat is de geschiedenis! Het is niet daarom dat ik ze niet respecteer! Wel integendeel, ik respecteer de Zwarten. Maar ik verwijt ze dat ze niet het nodige doen om zich te ontrukken uit hun stammenstrijd!”

 

Maar er zijn ook voorbeelden van uitgesproken racisten die minder stemmen vergaren dan het gemiddelde van het FN in hun departement. Zo bijvoorbeeld Vincent Gérard die niet weerhouden is voor de tweede stemronde in Limoges. Een man die tot een voorwaardelijke gevangenisstraf veroordeeld werd wegens geweld op antifascisten en vorig jaar nog op Facebook schreef, thuiskomend van de markt in het centrum van de stad: “Het is niet nodig het vliegtuig te nemen om heimwee te krijgen.” Het is vooral in de departementen waar het FN lager scoort dan elders, dat de uitgesproken racisten nog minder stemmen vergaren.

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: frankrijk, racisme |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.