25-03-15

SUCCES VOOR MARINE LE PEN, MAAR MINDER DAN VERWACHT

Vorige zondag werd in Frankrijk de eerste ronde voor de departementsverkiezingen gehouden. Volgende zondag is er voor de best geplaatste kandidaten een tweede ronde. Op de verkiezingsavond waren er blijkbaar alleen maar winnaars. Enige nuancering is dus nodig.

 

De vooruitgang van het FN is onmiskenbaar. Met circa 5.100.000 stemmen (25,2 % van wie naar de stembus ging, in Frankrijk is er geen stemplicht) wint het FN bijna 400.000 stemmen bij tegenover de Europese verkiezingen in 2014. Het FN is koploper in stemmenaantal in bijna de helft van de Franse departementen, 43 van de 98 departementen. En de partij van Marine Le Pen heeft nu al acht rechtsreeks verkozenen, terwijl ze tot nu toe nog maar twee verkozenen had in de departementsraden. Bij de gemeenteraadsverkiezingen een jaar geleden verkreeg het FN elf burgemeesters in steden en gemeenten met meer dan 1.000 inwoners. De steun voor de FN-burgemeester werd in deze plaatsen bevestigd of zelfs nog versterkt. Tot daar het goede nieuws voor Marine Le Pen en het FN.

 

Het FN zegt de grootste partij te zijn in Frankrijk, zoals ze dat ook was bij de Europese verkiezingen in 2014, de opiniepeilinginstituten voorspeld hebben en Marine Le Pen altijd beweerd heeft. Maar dat verdient enige nuancering. Nieuw bij deze verkiezingen is dat de kandidaten zich in duo moesten presenteren, telkens een man en een vrouw. Voor vele partijen was dat de gelegenheid om samen met een gelijkgezinde partij op te komen. De UMP van de voormalige Franse president Nicolas Sarkozy bijvoorbeeld samen met verschillende rechtse partijen (UDI, Modem, Union de la droite, Union du centre, Divers droite). Met het FN wilde niemand in zee gaan, ook niet gelijkgestemde partijen als de ‘Ligue du Sud’ van Jacques Bompard.

 

Het resultaat is dat als je alleen maar de stemmen van het FN, de UMP, de PS enzomeer neemt, het FN de sterkste partij is. Maar als je de UMP neemt samen met de rechtse partijen die mee op dezelfde kandidatenlijst stonden, is de UMP+ met 36,6 % van de stemmen van ver de grootste formatie in Frankrijk (FN: 25,2 %). Het FN is ook niet de enige die in stemmenaantal vooruit gaat. De UMP samen met andere rechtse partijen kreeg meer dan 5.500.000 stemmen, tegen amper 4.000.000 bij de Europese verkiezingen. De socialistische PS ging overigens ook 100.000 stemmen vooruit, tot circa 2.700.000 stemmen.

 

Bij de tweede stemronde volgende zondag zullen het FN en enkele andere extreemrechtse partijen op het stembiljet figureren in 1.112 van de 1.995 kantons. Van de drie grootste ideologische stromingen is dat het minste van allemaal. De UMP en andere rechtse partijen zullen vertegenwoordigd zijn in 1.551 kantons; de PS en andere linkse partijen in 1.239 kantons. De Franse premier Manuel Valls roept op om waar er geen socialistische kandidaat deelneemt aan de tweede stemronde in elk geval republikeins te stemmen (versta: niet FN). UMP-boegbeeld Nicolas Sarkozy roept op om niet voor het FN maar ook niet voor de PS te stemmen.

 

Het FN kan volgende zondag zeker nog winst boeken, maar evengoed met lege handen huiswaarts moeten keren. Het is ook uitkijken naar de uitslag in Orange en omgeving. In Orange kunnen de inwoners enkel kiezen tussen het FN en de Ligue du Sud, de formatie van burgemeester en ex-FN’er Jacques Bompard. In Bollène, waar de echtgenote van Jacques Bompard burgemeester is, wordt het een strijd met drie: de PS, de Ligue du Sud en het FN.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: frankrijk, le pen |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.