09-04-15

SLECHTE KAARTEN VOOR MARINE LE PEN

Een paar weken terug schreef Charlie Hebdo dat het ‘beste’ dat het Front national (FN) van Marine Le Pen (rechts op de foto hiernaast) kan overkomen, is dat vader Jean-Marie Le Pen (links op de foto) zich nog eens laat gaan. Vandaag is het zover: vandaag verschijnt het nieuwe nummer van het uiterst rechtse blad Rivarol waarin Jean-Marie Le Pen als vanouds van leer trekt. Uittreksels van het interview verschenen al eerder in de Franse pers.

 

Jean-Marie Le Pen zegt in het interview dat maarschalk Pétain voor hem geen verrader is (de Franse militair en politicus Pétain was staatshoofd van het Vichy-bewind, een marionettenregime van nazi-Duitsland), roept op zich te verstaan met Rusland om de wereld blank te houden, bekritiseert de Franse premier Manuel Valls omdat die van Spaanse afkomst is, valt de nr. 2 van het FN Florian Phillippot aan omdat die de recente herhaling door Jean-Marie Le Pen dat de gaskamers maar een detail in de geschiedenis zijn veroordeelde, eigent zich het lijsttrekkerschap toe bij de volgende regionale verkiezingen in Zuid-Frankrijk…

 

Vraag is nu hoe Marine Le Pen gaat reageren. Als erevoorzitter van het FN heeft Jean-Marie Le Pen toegang tot alle instanties van de partij, tenzij Marine Le Pen haar vader uit de partij zet. Gisteren maakte ze alvast bekend zich te zullen verzetten tegen het lijsttrekkerschap van haar vader bij de regionale verkiezingen in Provence-Alpes-Côte d’Azur. Maar zelfs als Marine Le Pen zich politiek ontdoet van haar vader, heeft Marine Le Pen niet al te beste kaarten in handen voor de presidentsverkiezingen in 2017 waar ze zo op mikt.

 

De departementsverkiezingen einde maart waren maar een relatief succes voor het FN. Na de eerste ronde die het FN 25,2 % van de stemmen opleverde, volgde een week later een tweede ronde en dat was met 22,2 % van de stemmen al wat minder. Het is een beter eindresultaat dan ooit tevoren, maar door het kiessysteem kon dat niet ten volle omgezet worden in verkozenen. Het werden 62 raadsleden voor het FN in de departementen; links van de Parti Socialiste (Union de Gauche, Parti Communiste Français...) bekwam daarentegen 176 verkozenen.

 

Voorlopig moet het FN het doen met een 1.000-tal gemeenteraadsleden, 14 burgemeesters, 62 verkozenen in de departementen, 2 leden in het Franse parlement en 24 in het Europees Parlement. Eind dit jaar zijn er regionale verkiezingen, en dankzij het proportionele kiessysteem hierbij hoopt het FN nog eens honderden leden in een pluchen zetel te krijgen. Maar hét doel, dé natte droom, is Marine Le Pen tot Frans president te laten verkiezen. En dat lijkt na een nauwkeurige analyse van de voorbije departementsverkiezingen toch niet zo gemakkelijk te zijn.

 

Naar Jean-Yves Le Gallou, een oud-Europarlementslid van het FN, berekende voor de rechtse website Bureau Voltaire zijn er drie voorwaarden opdat Marine Le Pen alsnog Franse president kan worden: (1) In de tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen moet ze uitkomen tegen een linkse kandidaat. (2) In de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen moet ze meer dan 42 % van de stemmen behalen. (3) Ze moet een economisch programma hebben dat niet teveel afschrikt (het FN-idee om uit de Europese Unie te stappen en terug met Frans geld te werken slaat niet aan).

 

Alleen al de eerste voorwaarde – in de tweede stemronde uitkomen tegen een linkse kandidaat – is een utopie gezien de slechte prestaties van de socialisten met de huidige Franse regering. Om aan de tweede voorwaarde te voldoen – 42 % van de stemmen behalen in de eerste ronde – moet Marine Le Pen haar stemmenaantal al bijna verdubbelen. De derde voorwaarde – een ander economisch programma – houdt het risico in dat het FN zich dan nog te weinig onderscheidt van de andere politieke partijen.

 

Met de mediatisering van het politieke leven kan het nog spannend worden in Frankrijk, maar op dit ogenblik heeft de rechtse Nicolas Sarkozy de beste kaarten in handen om de volgende Franse president te worden. Of de Fransen dan beter af zijn dan met François Hollande is natuurlijk nog wat anders.

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: frankrijk, le pen |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.