12-04-15

NIET DE EERSTE RUZIE IN DE FAMILIE LE PEN

Donderdagmorgen signaleerden we het interview met Jean-Marie Le Pen dat die dag in het extreemrechtse blad Rivarol zou verschijnen, en dat Marine Le Pen – op basis van al verschenen uittreksels – zich verzet tegen het lijsttrekkerschap dat haar vader claimde voor de regionale verkiezingen eind dit jaar. ’s Avonds ging Marine Le Pen nog een stap verder en kondigde ze in het televisienieuws van TF1 een disciplinaire procedure tegen Jean-Marie Le Pen aan. Het kan soms vlug gaan in de politiek.

 

Begin deze maand, op 2 april, verklaarde Jean-Marie Le Pen in een radio-interview opnieuw – in 1987 deed hij het al eens, wat tot een veroordeling door de rechtbank in eerste aanleg in 1990 en in beroep in 1991 leidde – dat de gaskamers slechts "een detail" zijn in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Marine Le Pen wees haar vader hiervoor terecht, wat Jean-Marie Le Pen niet kon smaken. In Rivarol zei hij donderdag, 9 april, dat "een mens vooral wordt verraden door de zijnen". Ook stak Jean-Marie Le Pen opnieuw de loftrompet over de Franse maarschalk Pétain, de autoritaire leider van het Vichy-regime dat tijdens de Tweede Wereldoorlog collaboreerde met de nazi’s. Volgens Le Pen was Pétain "helemaal geen verrader" van Frankrijk.

 

Verraders zijn eerder de Franse premier Valls, die de zoon is van Spaanse immigranten. "We worden geregeerd door immigranten en hun kinderen. Wat is de band van Valls met Frankrijk? De familie van Valls is nog maar dertig jaar in Frankrijk, mijn eigen familie duizend jaar”, aldus Jean-Marie Le Pen. Ook Florian Philippot, vicevoorzitter van het Front national (FN), kreeg de wind van voren van Jean-Marie Le Pen omdat hij een heimelijke marxist zou zijn. Marine Le Pen vertelde daarop aan de televisiezender TF1 dat ze start met een disciplinaire procedure tegen Jean-Marie Le Pen. Die laatste is niet van plan gas terug te nemen. “Marine Le Pen wenst mij misschien dood, dat zou kunnen, maar ze moet niet rekenen op mijn medewerking”, zo reageerde de 86-jarige Jean-Marie Le Pen.

 

Het is niet de eerste familieruzie ten huize Le Pen. Op de foto hierboven – toen geluk nog heel gewoon kon zijn – samen op de zetel met van links naar rechts dochter Marie-Caroline, Marine Le Pen op de schoot van haar vader, Jean-Marie Le Pens eerste echtgenote Pierrette Lalanne, en dochter Yann. Op Yann na, die zich ver van elke discussie probeert te houden, kwamen ze allen al in aanvaring met Jean-Marie Le Pen. Om te beginnen Pierrette Lalanne met wie Jean-Marie Le Pen huwde in 1960 en uit de echt scheidde in 1987. De spanning tussen hen steeg nog toen Pierrette Lalanne een interview gaf aan Playboy en naaktfoto’s van haarzelf aan het blad bezorgde. Spijts de imagoschade kon Jean-Marie Le Pen in die periode, met 14 % van de stemmen tijdens de eerste ronde voor de presidentsverkiezingen, zich voor het eerst laten opmerken als een vaste waarde in de Franse politiek.

 

In 1985 lanceerde Jean-Marie Le Pen zijn oudste dochter, Marie-Caroline, bij de verkiezingen in het kanton Neuilly waar ze meteen 16,1 % van de stemmen vergaarde. Tegen de toenmalige burgemeester… Nicolas Sarkozy in. Marie-Caroline maakte verder carrière binnen het FN, maar brak met het FN in december 1998 toen ook de toenmalige nr 2, Bruno Mégret, opstapte bij het FN. Sindsdien spreken Jean-Marie en Marie-Caroline amper of niet meer met elkaar. Jean-Marie Le Pen legt dat uit als dat “vrouwen eerder hun echtgenoot of aanhouder dan hun vader volgen”. Aanleiding voor het conflict tussen Jean-Marie Le Pen en Bruno Mégret was dat die laatste Jean-Marie Le Pen te oud vond voor het leiderschap van het FN en de volgende presidentsverkiezingen, en Bruno Mégret zich al in de plaats van Jean-Marie Le Pen zag . Waarop Jean-Marie Le Pen zei nog liever zijn (nieuwe) echtgenote  Jany Paschos naar voren te schuiven dan Bruno Mégret.

 

Na Marie-Caroline Le Pen is het nu Marine Le Pen die vader Le Pen de wacht aanzegt. Maar niet iedereen is daar gelukkig mee. Met name… Louis Alliot, na twee vorige huwelijken van Marine Le Pen de huidige levenspartner van Marine Le Pen. Louis Alliot veroordeelde de uitspraken van Jean-Marie Le Pen de voorbije dagen, maar is ook tegen een eventuele uitsluiting van Jean-Marie Le Pen uit het FN. “Ik ben niet voor uitsluiting, gezien hetgeen Jean-Marie Le Pen heeft gedaan voor het Front National”, aldus Louis Aliot. En meer zelfs. “Jean-Marie Le Pen heeft zijn leven in dienst gesteld van dit land”, voegde Louis Alliot er nog aan toe (sic). Overigens heeft Marine Le Pen zelf niet gesproken van het uitsluiten van haar vader, wel dat Jean-Marie Le Pen beter blijk zou geven van "wijsheid (...) en misschien te stoppen met zijn politieke verantwoordelijkheden".

 

Reikhalzend wordt nu uitgekeken naar de houding van Marion Maréchal-Le Pen, dochter van Yann Le Pen. Kleindochter van Jean-Marie Le Pen en na Marine Le Pen de populairste bij interne partijverkiezingen bij het FN. Van Marion Maréchal-Le Pen is het bekend dat ze politiek dicht bij haar grootvader staat. Ze wordt gezien als een brugfiguur tussen de ‘traditionalisten’ en de ‘modernisten’ bij het FN. Ze aarzelde niet om vorig jaar haar tante Marine Le Pen te bekritiseren omdat die Sébastien Chenu binnenhaalde bij het FN. Niet omdat Chenu van Nicolas Sarkozys UMP komt, maar omdat hij een homo is. Tegen het advies van haar tante in weigerde Marion Maréchal-Le Pen het lijsttrekkerschap voor de regionale verkiezingen in de Provence-Alpes-C’ôte d’Azur, daarmee plaats latend voor haar grootvader om dat lijsttrekkerschap te claimen.

 

De strijd is dus nog niet gestreden binnen het FN en de familie Le Pen. Maar zelfs als Jean-Marie Le Pen echt aan de kant zou gezet worden, maakt dat van het FN niet een minder extreemrechtse partij. Maar daarover een volgende keer meer.

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: frankrijk, le pen |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.