28-04-15

NIEUWE ‘HAND IN HAND’-CAMPAGNE TEGEN RACISME

Uitspraken van bepaalde politici zorgen voor debatten en discussies rond de termen ‘vrije meningsuiting’, ‘discriminatie’ en ‘racisme’ (zie ook hierboven). Racisme wordt daardoor gerelativeerd, soms zelfs genormaliseerd. ‘Hand In Hand’, één van de organisaties achter de bekende Zonder Haat Straat-borden, wil met een nieuwe campagne duidelijk maken dat racisme wel degelijk nog elke dag voorkomt, om het zo met z’n allen te bestrijden.

 

Vertrekpunt van de campagne is de zin: “Ik ben geen racist, maar...” Een voorzichtige opener waarna iemand toch aan een racistisch discours begint. In een filmpje op ikbengeenracistmaar.be zien we een vrouw hetzelfde doen. Wie haar onderbreekt door te disliken kort het racistische filmpje enkele milliseconden in. Het doel? Met z’n allen massaal disliken zodat het racistische discours in het filmpje helemaal verdwijnt.

 

Je vindt op de website ook een omstandige, maar eerder theoretische, uitleg over wat racisme is. Je kan op de website ook een manifest terugvinden en ondertekenen dat de overheid oproept om meer te ondernemen tegen racisme en discriminatie. De campagne delen op Facebook en Twitter wordt warm aanbevolen en kan gemakkelijk met de links die je op de website vindt na het vertoonde filmpje.

 

De initiatiefnemers van het filmpje gaan volgens ons evenwel te kort door de bocht. Als het de bedoeling is mensen tot andere inzichten te brengen die misschien niet beseffen dat ze racistische uitspraken doen, of er te licht aan tillen, dan hadden de uitspraken van de vrouw in het Hand in Hand-filmpje concreter moeten weerlegd worden. Nu lijkt de actie vooral een populariteitspoll voor (anti)racistische standpunten.

 

Gisterenavond waren er overigens al een 30.000 dislikes voor de 'Ik ben geen racist, maar...'-vrouw met een Antwerpse tongval.

01:35 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: racisme, actie |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.