05-05-15

JEAN-MARIE LE PEN GESCHORST ALS FN-PARTIJLID. WAT VOLGT ?

Marine Le Pen overweegt klacht neer te leggen tegen Femen omdat Femen-activisten in blote borst de 1 mei-manifestatie van het Front national (FN) verstoorden. Marine Le Pen zou echter moeten weten dat op 1 mei wel eens meer blote borsten te zien zijn, zoals deze 1 mei-affiche uit 1906 bewijst. En ook bij de Commune van Parijs in 1871 werd meer ruimte gegeven aan de vrije natuur.

 

Femen overweegt op haar beurt klacht neer te leggen tegen het FN omdat de FN-ordedienst het hotel binnendrong waar de Femen-activisten op het balkon hadden plaatsgenomen, de Femen-activisten overmeesterd werden en hun spandoeken vernietigd werden. Het was echter niet het enige incident tijdens de 1 mei-viering van het FN dit jaar.

 

Twee televisieploegen, medewerkers van Canal Plus en van France 5, werden middenin de toespraak van Marine Le Pen aangevallen door FN’ers omdat ze de reacties filmden van de FN-notabelen op de toespraak van Marine Le Pen. Europarlementslid Bruno Gollnish probeerde een microfoon te ontfutselen, en toen dat niet goedschiks ging sloeg hij er op los met een geleende paraplu.

 

Jean-Marie Le Pen zorgde voor het majeur incident. Anders dan voorgaande jaren verscheen hij niet aan de zijde van Marine Le Pen bij de 1 mei-optocht van het FN noch bij de jaarlijkse bloemenhulde van het FN. Vader Le Pen verscheen wél onverwacht op het podium waar dochter Le Pen haar toespraak zou houden (foto) en nam er lang het applaus van de aanwezigen in ontvangst. “Het is een dag vol verrassingen”, zuchtte Marine Le Pen.

 

Dat was vrijdag. Gisteren, maandag, moest Jean-Marie Le Pen zich voor het ‘uitvoerend bureau’ verantwoorden voor zijn provocatieve uitspraken begin april bij een RMC-radioprogramma waar hij herhaalde dat de gaskamers maar een detail in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog zijn, en in het rechtse rioolblad Rivarol waar hij onder andere zei dat de collaborerende generaal Pétain voor hem geen verrader is. Maar Jean-Marie Le Pen vond het beneden zijn waardigheid om te verschijnen voor een disciplinaire commissie.

 

’s Morgens had Jean-Marie Le Pen wel nog de vergadering van het ‘politiek bureau’ van het FN vier uren gerekt, klagend dat hij zich “verstoten” voelt. En ja, er zijn ook wel redenen om de 86-jarige Jean-Marie Le Pen te verstoten. Het ‘uitvoerend bureau’ van het FN heeft Jean-Marie Le Pen nu geschorst als partijlid; over drie maanden moet een congres zich uitspreken over het erevoorzitterschap van de partij.

 

Jean-Marie Le Pen is één van de oprichters van het FN in 1972, en vervolgens partijvoorzitter van het FN tot januari 2011 als hij het voorzitterschap overlaat aan zijn dochter Marine Le Pen. Bij die gelegenheid wordt in de statuten van het FN een nieuwe post gecreëerd, die van ‘erevoorzitter’. Titel die meteen wordt toegekend aan Jean-Marie Le Pen. Blijkbaar zonder veel nadenken, want het volgend FN-congres moet zich nu uitspreken over het al dan niet behouden van een erevoorzitter dan wel onder welke voorwaarden iemand erevoorzitter kan zijn. 

 

Er komt overigens geen echt congres. Er is sprake van een ledencongres “per briefwisseling” dat zich over een aantal statuutwijzigingen zal uitspreken. De kans dat er voorafgaandelijk discussierondes zijn, zoals die tussen Bruno Tobback en John Crombez, is klein. Het FN wordt al van bij haar oprichting op autocratische manier geleid, en dat blijft zo.

 

Marine Le Pen zei het voorbije weekend dat Jean-Marie Le Pen niet meer gerechtigd is namens het FN te spreken, wat gisteren bevestigd werd door twee FN-partijinstanties. Maar Jean-Marie Le Pen is niet van plan te zwijgen. Gisteren riep hij zijn dochter op om haar familienaam af te staan. “Ze heeft die mogelijkheid door te huwen met haar levenspartner (Louis Alliot, nvdr.) of met iemand anders, waarom niet mijnheer Philippot (ondervoorzitter van het FN, door Jean-Marie Le Pen ervan verdacht het FN in linkse vaarwateren te brengen en zelf homo, nvdr.).

 

Stelt François Hollande zwaar teleur als Frans president, is Nicolas Sarkozy al niet veel beter, de Le Pens zorgen ervoor dat het toch nog plezant blijft in de Franse politiek. Tot op zekere hoogte.

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: frankrijk, le pen |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.