12-05-15

BESTE PARLEMENTSLID WEG BIJ HET VLAAMS BELANG

Bart Laeremans (foto, 49 j.) is opgestapt bij het Vlaams Belang. Door vriend en tegenstander werd hij beschouwd als het beste parlementslid van het Vlaams Belang, terwijl hij toch ook ‘op het terrein‘ actief was in en om Brussel en Vlaams Brabant. 't Pallieterke schrijft vandaag over het vertrek van Bart Laeremans bij het Vlaams Belang: "Psychologisch is dit een zwaar verlies voor het toch al zwaar aangeslagen VB."

 

Bij het laatste rapport over de parlementsleden kreeg Bart Laeremans een 7,5 op 10 van De Standaard. Geen Vlaams Belang’er deed beter. “De enige in zijn fractie die zijn wedde van senator waard is. Laeremans is een erkende autoriteit op het vlak van staatshervorming. (…) Zijn tussenkomsten zijn onderbouwd, intellectueel eerlijk en deden de meerderheid pijn”, schreef De Standaard.

 

Bart Laeremans is als student actief bij de Nationalistische Studentenvereniging (NSV) en daarna bij het Taal Aktie Komitee (TAK). Tot in het laatste nummer van het Were Di-blad Dietsland-Europa schrijft Bart Laeremans voor dit blad. Vanaf 21 mei 1995 is hij Kamerlid voor het Vlaams Belang in de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde. Bij de federale verkiezingen op 13 juni 2010 geraakt Laeremans niet meer verkozen, maar wordt hij alsnog gecoöpteerd senator. Hij is in 2012 één van de vier kandidaten om Bruno Valkeniers op te volgen als VB-partijvoorzitter, maar verliest het van Gerolf Annelmans. Bij de Vlaamse verkiezingen op 25 mei 2014 staat Bart Laeremans slechts derde op de Vlaams Belang-lijst. Lijsttrekker, de onlangs overleden, Joris Van Hauthem noch Laeremans geraken verkozen.

 

Na de verkiezingen uitte Bart Laeremans semi-publiek zware kritiek op Filip Dewinter. “We hebben tot zondag zo hard mogelijk gezwegen omdat ieder openlijk meningsverschil de situatie zou verergeren, maar ik kan u vandaag wel zeggen dat het stuitend taalgebruik van Dewinter tijdens de slotmeeting over de ‘verbruining’ van de samenleving en ‘het geld halen waar het zit: bij Rachid en Khalid’  niet intern was afgesproken. Wel integendeel, verscheidene mensen hebben hem vooraf uitdrukkelijk gevraagd om deze passages te schrappen”, schreef Bart Laeremans in een naar vrienden en partijgenoten verstuurde e-mail.

 

Bij de nieuwjaarsreceptie van het Taal Aktie Komitee (TAK) begin dit jaar had Laeremans aangegeven dat hij zijn activiteiten zou heroriënteren. “Ik denk dat ik veel nuttiger werk kan doen in de niet-partijgebonden Vlaamse Beweging, want die heeft de laatste jaren veel te veel aan kracht ingeboet.” Nu heeft hij verduidelijkt dat hij niet langer lid is van het Vlaams Belang. Hij breekt niet met het Vlaams Belang, maar wil niet langer verantwoorden wat leden van die partij doen en zeggen. De Vlaamse onafhankelijkheid blijft vooraan op zijn agenda staan.

 

Plaatselijk – Bart Laeremans woont in Grimbergen – had hij al een eigen lijst: Vernieuwing. Spijts een goede persoonlijke score bij de gemeenteraadsverkiezingen geraakte Bart Laeremans met zijn lijst Vernieuwing niet aan zet in Grimbergen. Misschien lukt het hem beter in 2018 zonder het VB-etiket.

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: laeremans |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.