16-05-15

ROUWMARS EN ANTIFASCISTISCH VERZET IN DEMMIN

Er was niet alleen Parijs waar extreemrechts vorig weekend bijeenkwam, naar kwalijke gewoonte werd door extreemrechts ook gemarcheerd in Demmin (in de Duitse deelstaat Mecklenburg-Vorpommern, voormalig Oost-Duitsland).

 

Het stadje Demmin, met intussen een 11.000 inwoners, is bekend omdat de Russen er lelijk huis hielden op hun tocht om Duitsland te bevrijden van het nazisme, maar vooral ook omdat in een massahysterie honderden mensen zich de dood in joegen toen bekend geraakte dat Adolf Hitler de hand aan zichzelf had geslagen. Jaarlijks wordt er een rouwmars ingericht waar figuren uit de extreemrechtse Nationaldemokratische Partei Deutschlands (NPD) en neonazistische ‘kameraadschappen’ naartoe gaan (foto: 8 mei 2013). Er wordt onder andere gemobiliseerd door ‘Freies Pommern’, een neonazistische organisatie die bij het overlijden van Toon Pauli, oud-voorzitter van het Sint-Maartensfonds, een toespraak van Toon Pauli van een uur lang bovenhaalde en op YouTube zette.

 

Er is echter ook verzet tegen de mars van de neonazi’s. Van jong en minder jong. Elk jaar steeds meer, met de jaren ook meer internationaal. Op begrip van de autoriteiten van de deelstaat Mecklenburg-Vorpommern kan men niet rekenen. Toen vorig jaar een Franse antifascist bij een confrontatie met de politie bewusteloos geraakte en in een kunstmatige coma naar een ziekenhuis gebracht werd, vroeg de minister van Interne Aangelegenheden van de deelstaat Mecklenburg-Vorpommern zich af wat een Fransman in een antifascistische betoging in Duitsland te zoeken had. Van de weeromstuit werd dit jaar beroep gedaan op nog meer deelnemers uit andere landen, werd een internationaal observatieteam opgezet en een internationale antifascistische conferentie ingericht.

 

Op de drie dagen durende conferentie, van 7 tot en met 9 mei, werd gediscussieerd over het succes van neofascistische bewegingen, het toenemend politiegeweld, de onmenselijke immigratiepolitiek, antifascistische acties… Er waren meer dan honderd deelnemers aan de conferentie. Op 8 mei was er in Demmin een vredesfeest op de plaatselijke marktplaats. Aan de vredesbetoging dezelfde dag namen naar schatting achthonderd mensen deel, terwijl ook nog eens honderden mensen zich in Demmin verspreiden om op strategische plaatsen de rouwmars van de neonazi’s te blokkeren. Één Vlaming maakte deel uit van het tienkoppig internationaal observatieteam om overtredingen van de wetgeving bij de deelnemers aan de rouwmars en overtredingen door de politie – versta: overmatig politiegeweld – vast te stellen als bewijsmateriaal voor eventuele gerechtsprocedures.

 

Het internationaal observatieteam was samengesteld uit mensen uit België, Frankrijk, Groot-Brittannië, Kameroen en Zwitserland. De vredesmars eindigde probleemloos om 20.00 uur. Een half uur later begon de rouwmars van de neonazi's (foto een paar uren na de start, zie verder). Een aantal mensen probeerden de rouwmars te blokkeren met een ‘dansblokkade’ onder de luide beats van swingende muziek. Anderen probeerden met klassieke sit-ins de rouwmars te blokkeren. De achthonderd man sterke oproerpolitie probeerde de sit-ins te belemmeren, maar werd verrast door de deelnemers die dwars door een huis toch op het parcours van de rouwmars geraakten. De politie probeerde de doorgang voor de neonazi’s te forceren door een politiecombi gevaarlijk langs de tegenmanifestanten te laten rijden. Uiteindelijk moesten de neonazi’s samentroepen op het voetpad om te kunnen passeren.

 

De eerste sit-in leverde een oponthoud van een half uur op, de tijd om twee andere zitblokkades op te zetten. Het spektakel lokte heel wat toeschouwers, waaronder enkelen die in beschonken toestand de antifascisten beledigden. Als het internationaal observatieteam hen vroeg of ze dan terug wilden naar de tijd onder het nazisme, was het antwoord van de meeste mensen toch wel dat ze zo’n tragedie niet opnieuw wilden. De blokkades leverden twee uren stilstand op voor de rouwmars van de neonazi’s, en pas na 2.00 uur ’s nachts werd het terug rustig in Demmin. Zaterdag 9 mei werd de internationale antifascistische conferentie afgesloten met een concert waar de blikvanger Esther Bejarno und die Microphone Mafia was. Een rapgroep rond de 90-jarige Esther Bejarno, overlevende van het concentratiekamp van Buchenwald, begeleid door muzikanten uit Italië, Duitsland en Turkije.

 

Het stadsbestuur van Demmin probeert de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog te verdonkeremanen door het historisch museum van Demmin, dat aandacht heeft voor de pijnlijke geschiedenis van het stadje, niet langer te subsidiëren en het vrijgemaakte budget te besteden aan een ander museum dat de geschiedenis belicht tot aan de Eerste Wereldoorlog. Daartegenover staat echter de mobilisatiekracht van het antifascistische Aktionsbündnis 8. Mai Demmin, de inzet van antifascistische groeperingen uit Berlijn, Rostock, Greifswald en Neubrandenburg, en de medewerking van vele individuen. Om het in de woorden van onze Vlaming ter plaatse te zeggen: “Om zo verder te bouwen aan een open samenleving waarin iedereen recht heeft op natuur, voedsel, gezondheid, beweging, kennis, creativiteit en cultuur.”

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: duitsland, demmin, actie |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.