28-05-15

VESOUL: VEROORDELING BLOOD AND HONOUR / COMBAT 18

De Jacques Brel-liefhebbers kennen natuurlijk Vesoul, een lied dat Brel schreef nadat hij in 1960 op doortocht logeerde in dit Frans stadje niet veraf van de grens met Zwitserland. Vorige vrijdag 22 mei werden in Vesoul leden van de Blood and Honour / Combat 18 veroordeeld met straffen van zes maanden met uitstel tot twee jaar effectieve gevangenisstraf. Het was voor een aantal onder hen al de tweede veroordeling op een week tijd.

 

Nog maar in januari vorig jaar opgericht in het departement Haut-Saône werd deze neonazistische organisatie al in mei datzelfde jaar ontmanteld. De groep telde vijftien leden en presenteerde zich op haar website als een terroristische organisatie die een “oorlog tegen de indringers” bepleitte. “Wij waren geen bedreiging, maar stonden er om ons te verdedigen ingeval van een revolutie”, zo betoogde Marc Bettoni, één van de twee oprichters van de nieuwe cel van Blood and Honour / Combat 18, voor de rechtbank. Blood and Honour / Combat 18 is een internationale neonazistische organisatie ontstaan in 1992 als afsplitsing van het traditionele Blood and Honour.

 

Vooraleer de nieuwe Franse cel van Blood and Honour / Combat 18 uit de grond te stampen was Marc Bettoni in de streek Franche-Comté al actief als skinhead “om te laten zien dat men niet houdt van vreemdelingen, fier is Fransman en blank te zijn”. De rechter in Vesoul profiteerde ervan om Bettoni erop te wijzen dat zijn familienaam toch “niet erg Frans” is. “Het is Europees, dat is het voornaamste”, gromde Bettoni.

 

Naast het verspreiden van het ‘gewone’ propagandamateriaal hield de groep zich ook bezig met hun groepsnaam in meerdere steden en gemeenten op muren te schilderen, vergezeld van slogans als “Islam hors de France” (“De islam uit Frankrijk”, nvdr.). Men poseerde ook graag gewapend met een kalashnikov en andere geweren, bivakmutsen over het hoofd getrokken (foto). De wapens werden niet teruggevonden bij huiszoekingen, honkbalknuppels en boksbeugels wel. Twee verdachten werden ook vervolgd voor het gooien van een molotovcocktail naar een kraakpand begin 2014 in Dijon, al lukte het niet schade te veroorzaken.

 

De twee oprichters van de nieuwe Blood and Honour / Combat 18-groep, Marco Bettoni en Lucas Tersen, werden elk veroordeeld tot twee jaar effectieve gevangenisstraf. Armand Dossier, de ideoloog van de groep, kreeg achttien maanden effectieve gevangenisstraf. De drie kopstukken zijn respectievelijk 29, 30 en 44 jaar oud. Vier andere veroordeelden kregen straffen van zes maanden voorwaardelijk tot zes maanden effectieve gevangenisstraf. “De groep heeft niet veel verkeerd gedaan, omdat ze op het juiste moment is opgepakt. Ze was zich echter wel degelijk aan het organiseren”, zei de openbare aanklager.

 

Twee dagen eerder, woensdag 20 mei, werden Marc Bettoni, zijn broer Julian en twee andere neonazi’s ook al veroordeeld voor het in april 2014 organiseren van een strafexpeditie tegen een man die het had aangedurfd de nacht door te brengen met een lief van Marc Bettoni. De man werd door drie kompanen van Marc Bettoni ontvoerd en naar Zwitserland gebracht waar Marc Bettoni op hem wachtte om eens ‘bij te praten’. Marc Bettoni werd hiervoor veroordeeld tot achttien maanden cel, waarvan acht voorwaardelijk. De drie anderen kregen voorwaardelijke gevangenisstraffen. De vier moeten hun slachtoffer een schadevergoeding betalen.

 

De belangrijkste Blood and Honour / Combat 18-groep in ons land was de groep die nadat ze de erkenning van haar moederorganisatie verloor verder ging onder de naam van haar tijdschrift en website Bloed - Bodem - Eer - Trouw (BBET). De groep, geleid door Tomas Boutens, werd vorig jaar veroordeeld. Voor veel zwaardere feiten, veel lichter veroordeeld dan hun geestesgenoten in Frankrijk nu. Dat de rechtszaak bij ons, vooral door de rechtsmiddelen die de verdediging ter beschikking staan, acht jaar heeft aangesleept, en in Frankrijk maar een jaar, speelt allicht ook een rol bij de zwaarte van de straffen.

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: frankrijk, blood and honour |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.