19-07-15

WINST IN DE RONDE VAN FRANKRIJK OP ‘MANDELA-DAG’

Wat de Vlamingen niet lukte op 11 juli, en de Fransen niet op hún nationale feestdag 14 juli, lukte het Zuid-Afrikaanse team MTN-Qhubeka gisteren wél: ritwinst in de Ronde van Frankrijk op 18 juli, de geboortedag van Nelson Mandela, in Zuid-Afrika en elders uitgeroepen tot ‘Mandela Day' .

 

Anders dan met andere nationale feestdagen, waar het roemruchtig verleden herdacht wordt, is het niet de bedoeling om op Mandela-dag per se toespraken te houden over de legendarische Zuid-Afrikaanse vrijheidsstrijder, activist voor gelijke rechten voor iedereen en Zuid-Afrikaanse president. Maar om mensen die dag aan te sporen zich een uur lang belangeloos in te zetten voor een ander. Om precies te zijn: 67 minuten, naar het aantal jaren dat Nelson Mandela zich reeds inzette voor gelijke rechten voor iedereen toen het idee rees om zo’n Mandela-dag te organiseren.

 

De vreugde was dan ook dubbel toen Stephen Cummings gisteren de veertiende rit in de Ronde van Frankrijk won (foto). Hij rijdt voor het Zuid-Afrikaanse team MTN-Qhubeka dat dit jaar voor het eerst deelneemt aan de Ronde van Frankrijk. Hoofdsponsor MTN is een Zuid-Afrikaanse gsm-provider; Qhubeka is een project om 5.000 Afrikaanse kinderen aan het fietsen te krijgen met de #BicyclesChangeLives-campagne. Onze landgenoot Serge Pauwels, die bewust voor het MTN-Qhubeka team rijdt, vond het "super” dat de ritwinst geboekt werd op Mandela-dag.

 

Het idee om wereldwijd een Mandela-dag in te richten komt van de Verenigde Naties. Het voorstel om ook bij ons zo'n dag in te richten ging roemloos verloren door het oppositiewerk van het Vlaams Belang en de gemakzucht van de voorzitter van de commissie Buitenlandse betrekkingen toen het voorstel in 2009 ter bespreking lag in de Kamer van Volksvertegenwoordigers.

 

Parlementsleden van Open VLD, CD&V, SP.A en Groen, en hun Franstalige geestesgenoten, hadden een voorstel van resolutie ingediend om de regering aan te sporen 18 juli uit te roepen als Mandela-dag. Toenmalig Vlaams Belang-parlementslid Francis Van den Eynde maakte het idee belachelijk, en commissievoorzitter Geert Versnick (Open VLD, buiten Gent meer bekend als voormalige echtgenoot van VTM-presentatrice Lyn Wesenbeeck) had geen zin in een discussie met zijn stadsgenoot en voerde de bespreking af “tot na het zomerreces”. Sindsdien is niets meer gehoord over een Mandela-dag in ons land.

 

Zeg niet dat het Vlaams Belang niets bekomt. Maar dat is dan vooral door de lafbekkerij van politici van andere partijen.

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: mandela, van den eynde |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.