24-07-15

DE ‘TAKS SHIFT’ IN ZEVEN CITATEN (EN EENTJE EXTRA)

Uiteraard is er voor het jongste regeringsakkoord applaus op de meerderheidsbanken in het parlement, en kritiek bij de oppositie. Maar wat denken anderen erover? Wij zochten een paar eerste reacties bijeen, enkele uren nadat de pret niet op kon tijdens de persconferentie van de regering-Michel (foto). 

 

“Een quote van de wereldberoemde graffitiartiest Banksy: ‘If you repeat a lie often enough, it becomes politics.’ Een waarheid als een huis.” Sven Naessens gaat in tegen de leugens die ons verteld worden over belastingverschuivingen enzomeer. (Blog Sven Naessens, 23 juli 2015)

 

“Met een shift binnen de portemonnee van de gewone mensen ontziet Michel I voor de zoveelste maal de portefeuilles van vermogenden.” “De tax-shift van de regering Michel I werd een tax-miss(er)”, zegt het ACV. (ACV, 23 juli 2015)

 

“De speculatietaks fungeert in deze slechts als schaamlapje.” De CD&V-jongeren spreken het ACV niet tegen. Integendeel. (Jong CD&V, 23 juli 2015)

 

“Die taks zal zijn doel voorbijschieten, zegt Huybrechts. 'Daytraders, high-frequencytraders en shorters, tegen wie de taks gericht is, handelen niet vanuit België’, zegt de VFB-voorzitter. 'De speculatietaks zal daarentegen gepensioneerden treffen die hun pensioen willen aanvullen, en studenten die wat extra zakgeld willen verdienen.'” Volgens de Vlaamse Federatie van Beleggers (VFB) zal de speculatietaks vooral gepensioneerden en studenten treffen. Ook dat nog. (Het Nieuwsblad online, 23 juli 2015)

 

“Zowel Jambon als De Croo wezen ‘heel het circus’ snoeihard af. Het is bij momenten zeer heftig gegaan. Maar opvallend, N-VA en Open VLD speelden het slim: ze zeiden niet 'neen', maar eisten in ruil ook toegevingen." De CD&V had een hele lijst mogelijke maatregelen om de vermogenden aan te pakken, maar kon daar geen instemming over bekomen. Zélf wees de CD&V een aantal tegenvoorstellen af, maar ging bijvoorbeeld wél akkoord met de N-VA-eis om te besparen op de mutualiteiten. (Newsmonkey, 23 juli 2015)

 

“Een openstaande vraag is of ook zieken, invaliden en andere uitkeringsgerechtigden hun koopkracht met deze tax shift omhoog zien gaan.” Eigenlijk is het antwoord bekend: de regering plant nog wel sociale correcties voor de allerlaagste inkomens, maar voor pakweg de gewone gepensioneerden zijn er enkel de verhoogde facturen. (Beweging.net, 23 juli 2015)

 

“Bedrijven nemen geen mensen in dienst omdat ze geld cadeau krijgen van de regering. Bedrijven nemen mensen in dienst als die nodig zijn om de productie op peil te houden om te voldoen aan de vraag op de markt. En laat nu net die vraag fors afnemen door de regeringsmaatregelen die de koopkracht van de gezinnen ernstig aantasten... Verwacht u dus maar aan een hoop ontslagen en minder jobs door deze ‘taks shift’." Stefaan Verdonckt, moderator van het Slechte Vlamingen-forum, blijft met zijn twee voeten op de grond. (Facebook, 23 juli 2015)

 

“De btw-stijging naar 21 % op het verbruik van elektriciteit doet een gemiddelde factuur stijgen met enkele honderden euro’s per jaar. En het is niet de enige prijsstijging die al is doorgevoerd of die er nog aankomt. Daar komt immers nog bij: 80 euro (afschaffing van de eerste gratis kWh’s) én 20 euro (de vennootschapsbelasting waar de intercommunales aan werden onderworpen, maar die werd afgewenteld op de consumenten) én 50 euro (financiering van zonnepanelen in Vlaanderen). De stijging van de jaarlijkse factuur kan daardoor dus 250 euro of meer bedragen. Dat is onaanvaardbaar! Onderteken onze petitie tegen deze stijgingen en vóór een betaalbare energieprijs.” We zijn het niet altijd eens met Test-Aankoop, maar nu wel. (Test-Aankoop, 23 juli 2015)

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: citaten, sociaal |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.