05-09-15

VRIJSPRAAK VOOR GEBRUIK SCHELDWOORD “MAKAKKEN”

Al te vaak wordt racisme niet veroordeeld. “Door een lacune in de wetgeving”, zei procureur-generaal Patrick Vandenbruwaene deze week bij de opening van het nieuw gerechtelijk jaar in Antwerpen. “Bovendien merken we ook dat sommige personen of groeperingen in onze samenleving zeer goed op de hoogte zijn van deze lacune in de wet, en hier van dienstig gebruik maken om straffeloos via geschreven boodschappen, pamfletten of sociale media onverdraagzaamheid te verspreiden op basis van geloofsovertuiging, taal, geboorte of seksuele geaardheid. Als voorbeeld verwijs ik naar het internetspel Minder, minder, minder”, voegde hij er aan toe (video).

 

Deze week geraakte nog een straf verhaal van niet-veroordeling voor racisme bekend. Na de kerstmarkt vorig jaar willen twee mannen, Panko G. en Ginger G. die een hond mee hebben, iets gaan eten in restaurant Papatya in Herentals. De zaak biedt Turkse, Italiaanse en Belgische specialiteiten. Iets waar de afkomst van de uitbaters Cemal Ozturk en Francesca Sabister (foto) natuurlijk niet vreemd aan is. Zoals in vele andere restaurants zijn in de zaak geen honden toegelaten, en als de restauranthouder de twee mannen hierop wijst volgt een scheldtirade.

 

“Makakken”, “Ga terug naar uw eigen land” en meer dergelijke verwensingen worden naar het hoofd van de restauranthouder geslingerd. In het tumult sneuvelt de glazen toegangsdeur van het restaurant. De politie maakt een proces-verbaal op. Een paar dagen later leggen de uitbaters van het restaurant ook een klacht neer wegens racisme. Een getuige bevestigt het hele verhaal, maar trekt later zijn verklaring in.

 

In juni wordt de zaak behandeld bij de rechtbank. Het parket ergert zich aan de onnozele verklaringen van de twee mannen. Ze beweren het helemaal niet over “makakken” te hebben gehad. “Ik zei: mijn hond moet kakken. Ze moeten het verkeerd verstaan hebben”, aldus Panko G. Zijn advocaat vraagt de rechter Panko G. daarom vrij te spreken. Zijn confrater pleit voor Ginger G. bovendien dat aanzetten tot discriminatie, zoals geformuleerd in de tenlastelegging, niet hetzelfde is als racistische uitlatingen. “De antiracismewet voorziet geen bestraffing van racistische uitlatingen.”

 

Voorbije dinsdag 2 september, dezelfde dag als dat Patrick Vandenbruwaene zijn mercuriale uitsprak, deed de rechtbank uitspraak over de zaak-Papatya. De rechtbank oordeelde dat het wegens gebrek aan bewijzen, en de twijfel die daarvan het gevolg is, niet mogelijk is de twee mannen te veroordelen. De rechtbank spreekt Panko G. en Ginger G. bijgevolg vrij. Daarmee blijven de uitbaters van het restaurant zitten met de verwensingen die ze naar het hoofd geslingerd kregen en de materiële schade die ze leden. "Racisme is relatief", zei een Antwerpse filosofe. Maar ons rechtvaardigheidsgevoel zegt toch: dit klopt niet.

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: racisme, herentals |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.