09-09-15

LEO IS NIET HASSAN

Vorige week donderdag signaleerden we hier dat Leo Van Mol (foto 1), bij de bespreking in de OCMW-raad of Stabroek al dan niet haar opvangcapaciteit voor vluchtelingen zou verdubbelen, zei: “De Duitsers hadden voor dat probleem wel een oplossing: ze op treinen te zetten en af te voeren naar gaskamers.” Leo Van Mol is OCMW-raadslid voor de CD&V in Stabroek. Tot aan zijn pensionering was hij OCMW-secretaris in dezelfde gemeente.

 

Ons artikeltje hierover werd intussen 469 keer gedeeld op Facebook, en nog eens 28 keer getweet. Onze bron was een klein artikeltje in de papieren versie van Het Nieuwsblad. Later vernamen we dat het artikeltje ook digitaal online stond bij Het Nieuwsblad, maar toen dat op sociale media opdook werkte de link al vlug niet meer. Alleen bij AFF/Verzet kon je het verhaal nog lezen. In ons artikeltje maakte we de vergelijking met de lotgevallen van Hassan Aarab (foto 2) die vorig jaar te midden van het verhevigde Israëlisch-Palestijns conflict op Facebook schreef te begrijpen waarom Hitler de Joden wilde uitroeien. “(Er) werd geroepen en verkregen dat Hassan Aarab opstapte bij de CD&V”, schreven we. “Iets dergelijks hebben we nog niet gehoord over Leo Van Mol.” Hoe is het intussen met de zaak-Van Mol, een kleine week later?

 

Hassan Aarab heeft al meerdere keren de media gehaald, om te beginnen omdat hij met zijn bakkerij de wedstrijd won voor een eigen gebak waarmee het Antwerpse district Deurne zich wilde profileren. De voorbije zomer haalde Hassan Aarab dan weer de media omdat hij samen met andere moslims in groep zou deelnemen aan de Antwerp Pride, ten gunste van het aanvaarden van homo’s en lesbiennes – nochtans een taboe binnen de moslimgemeenschap. Als we “Hassan Aarab” in combinatie met “Joden” ingeven voor het doorzoeken van het Gopress-krantenarchief komen we uit op 31 artikels in Nederlandstalige kranten. Hierbij zijn dus niet de digitale media inbegrepen noch bladen als Joods Actueel. Een paar titels: Ophef rond anti-Joodse uitspraak van CD&V’er, CD&V’er excuseert zich voor anti-Joodse uitspraken, Joodse organisaties willen dat dat CD&V Aarab dumpt, CD&V zet bakker Hassan Aarab uit partij, enzovoort.

 

Doen wij dezelfde oefening met “Leo Van Mol” en zijn uitspraak over de oplossing die de Duitsers hadden voor “dat probleem”, komen we uit op 4 artikels. Gazet van Antwerpen en Het Nieuwsblad die door de synergie in Mediahuis dezelfde regionale reporter delen, en tweemaal Het Laatste Nieuws. Digitaal vonden we verwijzingen naar de zaak-Van Mol bij Simon Demeulemeester, hoofdredacteur van Knack.be: “Er zijn mensen die vinden dat we asielzoekers en vluchtelingen (in het beste geval) aan hun lot moeten overlaten of (in het weerzinwekkendste geval) op een trein naar Duitsland moeten zetten. Voor alle duidelijkheid: niet naar het Duitsland van 'Mama Merkel', maar wel naar dat van de jaren 1940.”  Bij Apache.be verwees Bert Verhoye naar de zaak-Van Mol, en ook bij Clint werd de zaak opgerakeld.

Het Laatste Nieuws meldt dat men bij de CD&V in Stabroek “geschrokken” is over de uitspraak van Leo Van Mol. “Maar ze vergeven het hem ook wel, gelet op zijn vroegere verdiensten.” Eerste schepen Liesbeth Verhaert (CD&V): "We erkennen dat zijn uitspraken buiten de juiste context foutief kunnen worden geïnterpreteerd. Daardoor stroken ze totaal niet met onze overtuiging. Maar de oppositie reageerde niet meteen verontwaardigd. Dan is het van de pot gerukt om er de dag nadien mee naar de media te stappen. Leo Van Mol wou de anderen er evengoed van overtuigen dat de opvang van vluchtelingen kwalitatief moet gebeuren. Dat blijkt uit zijn hele pleidooi. We gaan hem niet uit de partij zetten. Dat is niet aan de orde." De Stabroekse CD&V-afdeling telefoneerde gisteren met nationaal partijvoorzitter Wouter Beke. CD&V-woordvoerder Steffen Van Roosbroeck: "De afdeling heeft de uitspraken scherp veroordeeld. Dat doen we ook. En dat volstaat voor ons."

Er is dus in de media veel minder aandacht voor de uitschuiver van Leo Van Mol (31 artikels in Gopress over Hassan Aarab tegenover 4 over Leo Van Mol, nvdr.), en Leo Van Mol moet voor zijn uitspraak ook niet opstappen bij de CD&V. Voor een even verwerpelijke uitspraak als die van Hassan Aarab. Met dit verschil: Hassan Aarab was slechts bestuurslid van Deurnese CD&V-afdeling; Leo Van Mol is in Stabroek niet alleen CD&V-bestuurslid maar als OCMW-raadslid ook mandataris van CD&V. De verantwoordelijkheid van Leo Van Mol is daarmee groter, maar Leo Van Mol komt er gemakkelijker mee weg in pers en politiek dan Hassan Aarab. Van een oude blanke CD&V'er wordt meer verdragen dan van een jonge Marokkaanse CD&V'er.

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: stabroek, van mol, media |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.