14-09-15

BETOGING TEGEN MARINE LE PEN IN BRUSSEL

Morgen, dinsdag 15 september, organiseert het Vlaams Belang een tweede colloquium in een reeks van drie over Identiteit, Soevereiniteit en Vrijheid. Het zal dan de tweede keer zijn dat het Vlaams Belang Marine Le Pen naar Brussel probeert te halen. De vorige keer, in de aanloop voor de verkiezingen op 25 mei 2014, moesten de aanwezigen zich tevreden stellen met een videoboodschap. Allicht komt Marine Le Pen deze keer wel, blij dat ze haar problemen in Frankrijk kan ontvluchten. Tegen de komst van Marine Le Pen wordt morgen betoogd (foto), met vertrek aan het Surlet de Chokierplein (Madou, vlakbij de hoofdzetel van het Vlaams Belang), met het Europees Parlement aan het Luxemburgplein als eindpunt.

 

Marine Le Pen heeft dan wel haar vader Jean-Marie Le Pen buitengegooid, het Front national (FN) waarvan ze voorzitter is blijft nog altijd een extreemrechtse partij gesticht door – buiten Jean-Marie Le Pen – een oud-lid van de Waffen SS (Léon Gaultier), een oud-lid van de SS-divisie Charlemagne (Pierre Bousquet), een oud-militair veroordeeld voor collaboratie met de nazi’s (François Brigneau) en een ‘vader’ van het negationisme (François Duprat). Omdat het genant is, vermijdt Marine Le Pen herinneringen aan de jaren veertig van de vorige eeuw op te roepen. Maar in haar taalgebruik is ze dezelfde als diegenen die de voor Adolf Hitler vluchtende Joden niet wilden herbergen.

 

Voorbije dinsdag reageerde Marine Le Pen op de aankondiging van de Franse president François Hollande om de volgende twee jaren 24.000 vluchtelingen extra te onthalen. “Ik”, zo zei Marine Le Pen, “heb televisiebeelden gezien van de clandestienen (sic) die via Hongarije op weg waren naar Duitsland. Dat waren voor 99 % mannen. En dan denk ik: als mannen hun land verlaten en hun familie achterlaten, dan is dat niet om vervolging te ontvluchten. Dat is vanzelfsprekend om economische redenen.” Voor Marine Le Pen moeten de vluchtelingen daarom systematisch teruggestuurd worden naar hun land van herkomst, desgevallend naar een land in de eigen regio. Het Vlaams Belang denkt niet anders.

 

Cijfers van Unicef, toch niet een linkse organisatie, spreken de bewering van Marine Le Pen over 99 % mannen tegen. Tellingen in Oost-Europa spreken van 1/3 vrouwen bij de vluchtelingen en 1/4 kinderen. Er zijn nog andere cijfers in omloop, maar geen enkel bevestigt de inschatting van Marine Le Pen. Komt daarbij dat niet weinig vluchtelingen Syriërs zijn, die zowel Islamitische Staat als het nog moordadiger regime van de Syrische president Bashar al-Assad ontvluchten. Marine Le Pen is bijgevolg al even dubbelhartig als Filip Dewinter: vriendje van de Syrische president en tegen al wie zijn terreur, en dat van Islamitische Staat, wil ontvluchten.

 

De kans dat Marine Le Pen op het colloquium van het Vlaams Belang in Brussel tegengesproken wordt, is bijzonder klein. En Marine Le Pen zal het ook appreciëren dat niemand er zal zeuren over de financiën van het FN. In Parijs is dat anders. Vorige week woensdag werden acht personen in staat van verdenking gesteld voor misbruik van geld voor verkiezingscampagnes. Onder hen Frédéric Chatillon, directeur van het bedrijfje Riwal, oud-leider van de Groupe Union Défense (GUD, een extreemrechtse studentenorganisatie) en persoonlijke vriend van Marine Le Pen, en Jean-François Jalkh, vice-voorzitter van het FN.

 

Bij de laatste verkiezingen kregen 525 FN-kandidaten het voorstel om een ‘campagnekoffer’ aan te kopen voor 16.650 euro. Daarvoor kregen ze een aantal flyers, affiches en een website. Het geld dat gespendeerd wordt aan verkiezingscampagnes kan teruggevorderd worden van de Franse staat als minstens 5 % van de stemmen wordt vergaard, maar de Franse justitie vermoed dat de reële kosten van de ‘campagnekoffer’ overgefactureerd zijn. Dat men dus meer wilde terugvorderen dan de werkelijke kosten. Daarenboven werden de FN-kandidaten verplicht om zo’n ‘campagnekoffer’ aan te kopen, of ze zouden niet op de FN-lijsten geraken. Wat ook al niet kan volgens de Franse kieswetgeving. Ten derde: de kandidaten konden het geld voor de aankoop van de 'campagnekoffer' lenen via 'Jeanne', een financiële constructie van Marine Le Pen waarmee de intresten op het geleend bedrag ook al gerecupereerd konden worden bij de Franse staat. Justitie vermoed dat zo tien miljoen euro scheef werd geslagen door het bedrijfje Riwal en door 'Jeanne'. 

 

Uiteraard speelt het FN de vermoorde onschuld. FN-penningmeester Wallerand de Saint-Just kondigde woensdag aan de Franse justitie voor het onderzoek naar de financiering van de FN-verkiezingscampagne aan te klagen, en 200.000 euro schadevergoeding hiervoor te eisen. Over de overfacturering van de campagnekosten kon Wallerand de Saint-Just niets zeggen omdat hij de cijfers van de Franse justitie nog niet kent; het verplicht zijn van de aankoop van de ‘campagnekoffer’ weerlegde Wallerand de Saint-Just met dat 40 van de 525 geviseerde FN-kandidaten geweigerd hebben de ‘campagnekoffer’ aan te kopen. Alsof 7,6 % van de FN-kandidaten opweegt tegen wat 92,4 % van de FN-kandidaten begreep.

 

Betoging tegen de komst van Marine Le Pen: Dinsdag 15 september, vertrek om 19.00 uur aan het Surlet de Chokierplein in Brussel. Organisatie: Blokbuster, Jeunes Organisés & Combatifs (JOC) en anderen.

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: frankrijk, le pen, actie |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.