15-10-15

IEPER: VB-VOORZITTER NU ONAFHANKELIJK GEMEENTERAADSLID

Tijdens de gemeenteraadszitting in Ieper vorige week maandag liet Vlaams Belang-gemeenteraadslid Johan Sanders totaal onverwacht één zinnetje vallen: “Het zou vandaag best mijn laatste gemeenteraad kunnen zijn”. Iedereen keek raar op, en na de gemeenteraadszitting werd Johan Sanders om uitleg gevraagd. Het nieuws dat zijn collega Vlaams Belang-gemeenteraadslid de Mohammedcartoontentoonstelling naar Ieper wil halen, was de druppel die de emmer deed overlopen.

 

Johan Sanders (foto 1) leeft al geruime tijd in onmin met Nancy Six (foto 2), de andere helft van de tweekoppige Vlaams Belang-fractie in de Ieperse gemeenteraad én protegé van Filip Dewinter. Toen Johan Sanders tijdens de gemeenteraadszitting Nancy Six hoorde aankondigen dat ze een tentoonstelling rond Mohammedcartoons wil inrichten, reageerde Johan Sanders met die ene zin. Na de gemeenteraad zei Johan Sanders: “Ik ben moegestreden”. Volgens hem stapelen de problemen binnen de Ieperse Vlaams Belang-fractie zich meer en meer op sinds 2012. "Het wordt alleen maar erger." Nancy Six reageerde afgemeten: "Het is zijn goed recht ontslag te nemen, maar ik blijf bij de kordate aanpak, en de Mohammedcartoons zullen er komen, hoe dan ook."

 

Dat er al langer problemen zijn bij het Vlaams Belang in Ieper klopt. Na acht jaar voorzitter te zijn geweest van de Ieperse Vlaams Belang-afdeling gaf Nancy Six in 2013 het voorzitterschap op, omdat ze naar eigen zeggen tegengewerkt wordt door het bestuur van het Vlaams Belang regio Westhoek. Nancy Six stichtte hierna de ‘Vriendenkring Nancy Six’ die maandelijks bijeenkomt en activiteiten op haar actief heeft als kerstuitstappen naar Amsterdam en Parijs, een voedselinzameling, een nieuwjaarsreceptie en een boekvoorstelling met Filip Dewinter. De tentoonstelling met Mohammedcartoons, die na Antwerpen op meerdere plaatsen in Vlaanderen wordt opgesteld, wordt gepland door de Vriendenkring Nancy Six en niet de plaatselijke Vlaams Belang-afdeling met tot kort geleden Johan Sanders als voorzitter.

 

Leek het erop dat Johan Sanders voor het laatst had deelgenomen aan een gemeenteraadszitting in Ieper, een nachtje slapen en vooral de vele sympathiebetuigingen van zijn 'Vlaamse vrienden' brachten Johan Sanders tot het besluit toch geen ontslag te nemen. Hij zal blijven zetelen als onafhankelijke “om de belangen van Vlaming en liefst zij die het wat moeilijk hebben te blijven verdedigen”. Johan Sanders zal dat niet meer doen lid van het Vlaams Belang, maar als vertegenwoordiger van 'de Vlaamse Vrienden van de Ieperboog' ('Ieperboog' is de benaming om Ieper en de omliggende gemeenten te omschrijven, nvdr.).

 

"Ik besef ten volle dat het zetelen als onafhankelijke niet zaligmakend is", zegt Johan Sanders in de Krant van West-Vlaanderen. "Maar ik wil graag voortdoen met wat ik bezig ben in de gemeenteraad. In een constructieve zin, maar kritisch. Lukt dat niet, dan zal ik me opnieuw moeten afvragen in welke richting ik wil, maar zeker is dat ik niet een ander petje zal opzetten en lid zal worden van een andere politieke partij." "Maar tezelfdertijd wil ik ook vermijden dat er nog zo iemand van het 'kaliber van Nancy Six' in de gemeenteraad zou komen", stipt Sanders aan.

 

"Ik hou veel van de Vlamingen en ik weet ook dat er problemen zijn met de islam en met de vluchtelingen, maar ik wil meezoeken naar oplossingen in plaats van te scanderen 'vluchtelingen buiten'."

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: ieper, sanders, six |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.