05-12-15

ZWARTE VLOEDGOLF BEDREIGT FRANKRIJK

Morgen kunnen de Fransen naar de stembus gaan voor de eerste ronde bij de regionale verkiezingen. Werd aanvankelijk gedacht dat het Front national (FN) als eerste uit de stembus zou komen in één van de regio’s in het noorden en één van de regio’s in het zuiden van Frankrijk, intussen dreigt het FN in zes van de twaalf regio’s op het vasteland als eerste uit de stembus te komen.

Exacte vergelijkingen met de vorige regionale verkiezingen zullen niet mogelijk zijn omdat de eenentwintig regio’s op het vasteland herleid zijn naar twaalf. Met het eiland Corsica en de overzeese gebiedsdelen Guyana, Martinique, Guadeloupe en La Réunion komt men nu in totaal uit op dertien regio’s. Alvast op het vasteland gaat het FN overal vooruit. Bij een peiling van Le Monde komt het FN landelijk uit op 30 % van de stemmen, de klassiek rechtse partijen op 29 %, de klassiek linkse partijen op 22 %, de groenen op 6 %, het Front de Gauche op 4,5 %, Debout la France (een afsplitsing van het rechtse RPR) op 3,5 % en meerdere andere partijen samen 5 % (waarvan 1 % voor Lutte ouvrière). Per regio geeft de peiling bij 23.061 Fransen volgend resultaat (op dit kaartje kan je volgen waar de regio’s liggen, met welke hoofdstad), voorop de regio’s waar het FN aan de leiding staat.

Nord Pas-de-Calais Picardie: FN met Marine Le Pen als lijsttrekker: 40 %; Union de la Droite (UD): 25 %; Union de la Gauche (UG): 20 %. Provence Alpes Côte d’Azur: FN met Marine Le Pens nichtje Marion Maréchal-Le Pen: 40 %; UD: 30 %; UG: 16 %. Alsace Champagne Ardenne Lorraine: FN met de ‘linkse’ nr. 2 Florian Philippot: 35 %; UD: 29 %; Parti Socialiste: 16 %. Languedoc-Roussillon Midi-Pyrénées: FN met Marine Le Pens levenspartner Louis Aliot: 34 %; UG: 23 %; UD: 20 %. Bourgogne Franche-Comté: FN met Sophie Montel: 32 %; UD: 24 %; UG: 22%. Centre Val de Loire: FN met Philippe Loiseau: 31 %; UD: 29 %; UG: 22 %.

De regio’s met klassiek rechts aan de kop: Auvergne Rhône-Alpes: UD: 32 %; FN met Christophe Boudot: 29 %; UG: 23 %. Pays de la Loire: UD: 32 %; UG: UG: 27 %; FN met Pascal Gannat: 25 %. Île-de-France: UD: 32 %; UG: 23 %; FN met Wallerand de Saint Just: 21%. Normandie: UD: 31 %; FN met Nicolas Bay: 31 % (op een paar stemmen na dus evenveel als klassiek rechts); UG: 20,5 %. Aquitaine Limousin Poitou-Charentes: UD: 29 %; UG: 27 %; FN met Jacques Colombier: 26 %. En de enige plaats waar klassiek links aan de leiding staat: Bretagne: UG: 29 %; UD: 24 %; FN met Gilles Pennelle: 22 %.

Links mobiliseert het slechtst voor de verkiezingen. Slechts 50 % van wie links zou stemmen overweegt effectief te gaan stemmen, tegen 55 % voor wie rechts zou stemmen. Het is de klassieke verhouding tussen de aanhangers van de regeringspartijen en van de oppositie. Kiezers voor extreemrechts zijn met 58 % die effectief zou gaan stemmen het meest gemotiveerd om morgen naar het stemlokaal te trekken. Het FN gaat overal vooruit in de kiespeiling, ook waar de partij niet de grootste is. Rechts verliest terrein.

Tot aan de aanslagen in Parijs was de werkloosheid de grootste zorg van de Fransen. Na 13 november is de veiligheid de voornaamste zorg geworden (bij bijna 40 % van de Fransen, tegen minder dan 30 % nog steeds de werkloosheid). En als het om maatregelen gaat om de veiligheid te verhogen, geeft men meer vertrouwen aan extreemrechts (23,2 %) dan aan rechts (15,5 %). Het FN trekt eerder mannen aan (33,8 %) dan vrouwen (26,8 %). In alle leeftijdsgroepen behalve bij de meer dan 65-jarigen is het FN de grootste partij. Zo ook bij de arbeiders (45,6 % van de kiesintenties) en de bedienden (40,8 %). Bij de ambtenaren is het bereik even groot als voor de PS.

Vanzelfsprekend is er ook wel verzet tegen de machtsgreep die dreigt plaats te vinden. In het noorden van Frankrijk hebben de kranten van de Belgische groep Rossel La Voix du Nord, Le Courrier picard, Nord-Eclair en het katholieke La Croix du Nord hun lezers deze week vanop de voorpagina uitgelegd waarom een overwinning voor het FN hen verontrust (foto), en waarom Marine Le Pen en het FN niet zijn wie ze zeggen te zijn. Het ware gezicht van het FN in de regio was een andere titel. Marine Le Pen was daar niet mee opgezet, maar de kranten waren al even kritisch toen het mis liep met een aantal PS’ers.

Ook de vakbonden mobiliseren tegen het FN, terwijl het patronaat eveneens afkerig staat van het FN. “Het is geen verantwoord economisch programma”, zei Pierre Gattaz, de patron des patrons dinsdag. Verwijzend naar het sluiten van de grenzen voegde Gattaz er nog aan toe dat “het niet is door op onszelf terug te plooien dat we er gaan geraken”. Bij de vakbonden hebben ze nog andere argumenten tegen Marine Le Pen & Co. Maar het zwakke punt is als men vakbondsmilitanten vraagt wat hun alternatief is. “Onze mensen kunnen dan soms moeilijk antwoorden”, geeft CFDT’er Jean-Louis Malys toe.

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: frankrijk, le pen |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.