13-12-15

POLITICI AAN DE GLÜHWEIN

“Politiek, politiek / Ik ben er niet, ik ken ze niet / Politiek, politiek / Ik kijk niet en ik zeg niets / Ik kijk niet en ik zeg niets” zong Bram Vermeulen in 1980. Vijfendertig jaar later is het begrip voor de politiek er niet op verbeterd. Wie kan nog volgen na wat we de voorbije week allemaal hoorden?

In het Antwerpse district Deurne wil Groen besturen met de N-VA die er haar meerderheid kwijt is. Een paar uren en kwade reacties later laat Groen-boegbeeld Wouter Van Besien weten dat hij op stadsniveau níet met de N-VA wil besturen. Verwarrend? Het is niet het enige. De SP.A vindt dat de banden met Saoedi-Arabië moeten verbroken worden omdat het land de mensenrechten niet respecteert, wereldwijd instaat voor de verspreiding van de conservatiefste versie van de islam en belangrijke onderdanen terreurbewegingen steunen. Antwerps SP.A-gemeenteraadslid Karim Bachar liet op zijn beurt weten interesse te hebben om het Saoedi’s zaalvoetbalteam te gaan coachen. “Laten we sport en politiek alstublieft scheiden”, reageert Karim Bachar vanuit Riyad.

Open VLD wil het kindergeld van allochtone ouders afpakken als die hun kinderen niet vanaf drie jaar naar de kleuterschool willen sturen, maar dezelfde partij wil allochtonen zonder het vereiste diploma en de nodige taalkennis al deeltijds aan de slag laten gaan als politieagent. Bij de N-VA stond men erop om het Uplace-dossier goed te keuren omdat politici “hun woord moeten houden”. Maar diezelfde N-VA was eerder wel de eerste om de pensioenleeftijd te verhogen tot 67 jaar spijts in het N-VA-verkiezingsprogramma stond: "De pensioenleeftijd blijft op 65 jaar". En de N-VA zegt een republikeinse partij te zijn, maar een SP.A-voorstel om de dotatie voor prins Laurent te verminderen werd de voorbije week weggestemd door de N-VA.

Bij het Vlaams Belang is men verontwaardigd over het onderzoek van de Duitse politie naar de “volksopruiing” bij de toespraken van Filip Dewinter en Anke Van dermeersch bij de Pegida-bijeenkomst vorige maandag in Dresden, en het verbod of de strengere voorwaarden die er na de toespraken van Dewinter en Van dermeersch zou kunnen komen voor Pegida in Dresden. Maar stelde het Vlaams Belang in punt 11 van haar 70-puntenprogramma niet dat er een verbod moet komen op buitenlandse politieke propaganda? En dan is er nog de CD&V waarbij boegbeeld Kris Peeters pleit voor sociaal overleg, maar diezelfde Kris Peeters naar Europa loopt met een voorstel voor regeling van de havenarbeid waar alvast de havenvakbonden niet mee opgezet zijn.

In Gazet van Antwerpen schreef een redacteur het gevoel te hebben dat de politici de voorbije dagen stevig in de glühwein zijn gevlogen. Maar de kerstmarkten zijn nog maar pas geopend. Wat staat ons nog allemaal te wachten?

Neen. Als we een betere wereld willen, zullen we er zelf aan moeten bouwen. Met de politici als het kan, zonder de politici als het moet. ‘Hartslag 3’ van Hart boven Hard bracht gisteren in Antwerpen opnieuw meer dan driehonderd mensen samen om na te denken over alternatieven voor goed en betaalbaar wonen, werkbaar werk voor iedereen, de aanpak van zorg en welzijn, onze mobiliteit, samenleven in (super)diversiteit, ons economisch model, kunst en cultuur in de samenleving, het klimaat, oorlog en internationale handel… en wat we zelf kunnen doen.

Zondag 20 maart komen die alternatieven in beeld bij de Grote Parade 2. Helpende handen en hoofden zijn steeds welkom.

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: actie |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.