09-02-16

(1) HET INCIDENT TEVEEL VOOR DE ANTWERPSE POLITIE

We hebben hier al herhaaldelijk gewezen op de toegenomen arrogantie van de Antwerpse politie sinds ze niet alleen onder leiding van politiekorpschef Serge Muyters maar ook van burgemeester Bart De Wever staat. Wordt een incident vrijdagavond in het café Kiebooms (foto) aan het De Coninckplein in Antwerpen het incident teveel voor de Antwerpse politie?

Een leraar die een foto neemt van de arrestatie van een aantal mensen en daardoor zelf ook in een cel belandt, een journaliste die bijna van haar fiets wordt gereden door een politiecamionette en onheus behandeld wordt, een allochtone vrouw die na een toiletbezoek in een café in de boeien wordt geslagen door de politie, een journaliste die het bellen op de fiets zéér kwalijk wordt genomen, politie die de toegang tot het rouwregister voor Regine Beer verbiedt maar anderen wél toegang verleent tot een ‘verboden zone’, politie die rode vakbondsjassen op een caféterras verbiedt, de ‘heldendaden’ van het Snelle Respons Team en politie die en masse een kinderdagverblijf binnengaat

Je kan het zo gek niet bedenken of de Antwerpse politie slaat een mal figuur, maar nooit is er wat fout bij de politie. Toch niet volgens de politie zelf en het Antwerps stadsbestuur. Ook niet toen een Marokkaanse familie vorige week een zetel uit een Volkswagen monovolume wilde halen en niet vlug genoeg kon opkrassen volgens de politie, en een buurjongen bij een oplopende woordenwisseling tussen de Marokkaanse familie en de politie opgepakt en in de cel gestopt wordt. Ook niet als een medewerker van Studio Brussel vorige week vóór de aanvang van een show in het Antwerps Sportpaleis zijn gsm bovenhaalt en hardhandig overmeesterd wordt door security én de Antwerpse politie.

Het verhaal over een politie-interventie in café Kiebooms vrijdagavond is intussen al meer dan 800 keer gedeeld op Facebook. Zaterdag werd daarover gepost: “Rond 23 uur kwam de milieupolitie het wekelijkse jazzoptreden (vrijdag waren dat Adalberto Dominguez (basgitaar), Rodolphe Gatto (drums) en Selim Miles Boudraa (saxofoon) stilleggen, om onduidelijke redenen. Uiteindelijk bleek dat de politie bezig was met geluidsmetingen in de woning van de buur die tussen de cafés Kiebooms en The Beautiful Planet in woont, voor de installatie van een geluidsbegrenzer in The Beautiful Planet (…) Toen ze niet alleen geluid opvingen van The Beautiful Planet maar ook van de zijde van Kiebooms, besloot de politie in Kiebooms binnen te vallen (vier agenten in burger én vier in uniform), om onmiddellijk alle materiaal van de muzikanten in beslag te nemen.

Daarmee lapte de politie dus zélf de convenant tussen Kiebooms en de buur aan z’n laars (een convenant tussen café Kiebooms, de betrokken buur, de politie en de stad Antwerpen over geluidsoverlast, nvdr.), zonder dat er zelfs sprake was van een klacht van de buur in kwestie. Begrijpelijkerwijze snapte niemand in Kiebooms waar deze imponerende machtsontplooiing en raid vandaan kwamen. Er ontstond bij de inbeslagname een discussie tussen de politie, cafébaas Victor, de muzikanten en de verzamelde klandizie, die unaniem de agressie van de agenten veroordeelden en trachtten hen op hun gedrag aan te spreken.

Uiteindelijk verscheen er nog bijkomend politiepersoneel ten tonele, om het muzikantenmateriaal op te laden. De jonge saxofonist – wiens instrument zijn enige broodwinning is en die hij vandaag voor een professionele afspraak nodig had – weigerde zijn saxofoon af te geven, waarop hij naar buiten werd geduwd door verschillende agenten. Toen hij zich bleef vastklampen aan zijn instrument werd de jongeman in elkaar geslagen door vier à vijf politieagenten: ze stampten hem op de benen tot hij door de knieën ging. Eenmaal hij op de grond lag, werd hij in de boeien geslagen en in een politiecombi geladen. Toen cafébaas Victor trachtte tussenbeide te komen, kreeg hij van de politieagenten te horen dat ‘hij moest maken dat hij naar binnen ging, of dat ze hem ook in de boeien zouden slaan’.”

Het hele gebeuren liet iedereen in schok achter. Niemand kon geloven wat zich voor hun ogen had afgespeeld. De saxofonist – die in Brussel woont – werd pas zaterdagmorgen vrijgelaten en moest zaterdagavond terugkeren naar Antwerpen om zijn saxofoon terug te kunnen krijgen. In een eerste reactie liet politiewoordvoerster Veerle De Vries verstaan dat er niets abnormaal was gebeurd. Caféuitbater Vic Mees denkt daar anders over: “Als ze vrijdag gewoon hadden gevraagd om de muziek af te zetten, zouden we dat gedaan hebben. Dan zou het niet nodig geweest zijn om instrumenten in beslag te nemen en iemand op te pakken.” Vic Mees wil niet het hele politiekorps over dezelfde kam scheren. “Nee, soms wordt het wel op een menselijke manier aangepakt, maar helaas zit er in negentig procent van de gevallen agressie in het optreden van de agenten.”

Intussen zegt de buur dat hij eind vorig jaar de convenant met café Kiebooms heeft opgezegd, en hij het eens is met het politieoptreden. De caféuitbater stapte inmiddels met zijn verhaal naar de ombudsvrouw van de stad Antwerpen die kantoor houdt in een zijstraat van het De Coninckplein. Politiek Antwerpen reageerde ook.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: antwerpen, politie |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.