13-05-16

VANAVOND: BENEFIET NA GEWELD VAN PEGIDA-BETOGERS

Een Afrikaan die lachend de Pegida-betogers filmt en zijn niet-blanke vriend die een fuck off-armgebaar maakt waren voldoende voor de Pegida-meute om zich op de twee mannen te storten, waarbij met de stok van een Vlaamse Leeuw-vlag de winkelruit sneuvelt van de kleding- en barbershop die de Afrikaan openhoudt aan de Lange Koepoortstraat in Antwerpen. Om een nieuwe winkelruit te kunnen plaatsen wordt vanavond een benefiet ingericht (foto: zaakvoeder Kevin Teirbrood alias Alabi als tweede van links, met naast hem mensen van tattooshop Brabo’s Hand en danscafé Bagger die mee de benefiet inrichten).

De winkelruit van de kleding- en barbershop sneuvelde bij een grimmig verlopen Pegida-betoging op 23 april. Volgens Kristof De Smet, woordvoerder van Pegida Vlaanderen, viel de Afrikaanse zaakvoerder de Pegida-betogers aan met een bijl, maar dat wordt ontkend door de betrokkene. Hij zou wel een beitel gehaald hebben in zijn winkel, nadat hij aangevallen werd door de Pegida’ers. In elk geval werd de man even meegenomen naar een politiekantoor maar niet aangehouden of onder welk ander toezicht geplaatst, en even verderop de Pegida-betoging was het een andere Afrikaan die apengeluiden enzomeer van de Pegida-betogers moest ondergaan. Om maar te zeggen welke manieren de Pegida’ers hebben, nog los van dat ze zich niet schamen om met neonazi’s op te stappen.

De winkelruit werd vervangen door een grote houten plaat, waarop meteen een portret van de pas overleden zanger en muzikant Prince geschilderd werd. Maar bevorderlijk voor de commerce is dat natuurlijk niet. Bijkomend probleem is dat er weliswaar honderdvierentwintig politieagenten gemobiliseerd waren voor de Pegida-betoging (en de wél rustig verlopen tegenactie Allemaal Antwerpenaar) maar geen enkele politieagent pakte de man op die met de stok van zijn Vlaams Leeuw-vlag in twee beurten de winkelruit vernielde. “Omdat het nogal lang duurt vooraleer de verzekering tussenbeide komt, wil ik het anders aanpakken”, zegt zaakvoerder Alabi. 

Samen met zijn buren die de tattooshop Brabo’s Hand uitbaten en de organisator van danscafé Bagger wordt vanavond een benefiet ingericht. Zo willen ze geld inzamelen voor een nieuwe winkelruit én met zijn allen ingaan tegen de haatboodschap die de Pegida-manifestanten predikten. Het eerste deel van het evenement vindt plaats in Born in Antwerp, aan de Oostkaai 21 bij het Kattendijkdok in Antwerpen. De nieuwste hippe plek in Antwerpen. Vergeet de drukte aan de Cargo Zomerbar bij Park Spoor Noord, relaxeer bij Born in Antwerp even verderop. Vanavond kan je er terecht voor een knipbeurt, het drukken van een T-shirt en zelfs ter plekke een tattoo laten zetten. Enkele meters verder vindt een afterparty plaats in café Bagger, Oostkaai 22a bij het Kattendijkdok. Meerdere dj’s zullen de feestgangers vrolijk door de nacht loodsen.

Deze week was het op 11 mei niet alleen tien jaar geleden dat Luna Drowart en Oulematou Niangadou de dood vonden in Antwerpen, het was ook vijfendertig jaar geleden dat Bob Marley overleed. We rekenen erop dat vanavond dan ook een Bob Marley-plaat op de draaitafel geraakt.

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: pegida, antwerpen, actie |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.