21-05-16

DE RACISTISCHE ONDERBUIK ZWELT AAN (2)

Eerder deze week wezen we op de racistische reacties die meteen op sociale media verschenen nadat triatleet Sofie Goos (foto) in Antwerpen werd neergestoken door een man van Marokkaanse afkomst met psychische problemen. Intussen blijkt dat de man een week voordien zich nog had aangeboden bij een psychiatrische instelling met het verzoek om hem daar op te nemen, maar er niet opgenomen werd. Van Bart De Wever, die vlak na de steekpartij fors getwitterd had, hebben we intussen niets meer vernomen over deze zaak. Sterker in klagen dan in oplossen van problemen.

De racistische reacties op de steekpartij zijn exemplarisch, en zeker niet uniek Bij Unia, voorheen vooral bekend als Centrum voor Gelijkheid van Kansen en voor Racismebestrijding, stelt men sinds de aanslagen in Zaventem en Brussel een significante stijging vast van islamofobe reacties. Unia-directeur Els Keytsman: “Veel meldingen houden verband met racisme en haat die op sociale media is aangewakkerd, maar ook op de werkvloer. De meeste meldingen (bijna 70 procent) die Unia krijgt, komen uit die twee domeinen.”

“Tegelijkertijd is Unia verontrust over het toegenomen verbaal of fysiek geweld tegen moslima’s op de straat. Op de arbeidsmarkt registeren we naast beledigingen ook dat sommige mensen om veiligheidsredenen en zonder specifieke motivatie aan de deur worden gezet of tijdelijk geschorst.” Om het helemaal gek te maken zijn er ook nog mensen die Joodse mensen ervan beschuldigen achter de aanslagen te zitten.

“Vandaag zitten we in een confrontatiemaatschappij, waarin meer mensen geneigd zijn zich op te sluiten in zijn of haar gemeenschap. Het samenleven wordt zo bedreigd. Positieve initiatieven die bruggen bouwen, moeten in de verf gezet worden want die zijn er zeker ook. Desalniettemin lijkt het duidelijk dat de relatie tussen moslims en niet-moslims op scherp staat.” In een persmededeling geeft Unia geen cijfers – die worden later, na verdere analyse, bekendgemaakt – maar er is wel een duidelijke trend.

Els Keytsman: “We volgen de situatie op de voet en roepen tegelijkertijd elk slachtoffer van discriminatie of hate speech op om het te melden bij ons.” Unia vreest een stijgend aantal meldingen over problemen op de huisvestingsmarkt en op de werkvloer. “Politici, maar ook het middenveld, moeten hiermee rekening houden. Dit soort incidenten polariseert de samenleving nog meer.”

We hebben bewust een paar dagen gewacht om, na ons eerste artikel over racisme deze week, de persmededeling van Unia publiek te maken. We wilden wel eens zien wat erover in de kranten en andere media zou verschijnen, maar dat was: niets, nada, rien. Om bij een volgend sensationeel racistisch incident te zeggen Wir haben es nicht gewusst? Dat het Vlaams Belang in een kiespeiling stijgt, is te betreuren. Dat het racisme toeneemt, is onaanvaardbaar.

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: racisme, actie |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.