06-01-12

OKTOBER 2011

De burgemeester van Kuurne stuurt de Blood and Honour-aanhangers weg uit de zaal waar ze hun neonazimuziekavond willen inrichten. De burgemeester zegt hun veiligheid niet te kunnen garanderen. Het concert vindt dan maar elders, later en ingekort, plaats. In Sint-Niklaas is het weer eens ruzie tussen Rob Verreycken en plaatselijk VB-kopman Frans Wymeersch. In de televisiereeks De vloek van Osama wordt de English Defense League (EDL) geportretteerd, en BBET-kopstuk Tomas Boutens (foto) geïnterviewd. Na het KVHV in april is het nu de beurt aan het NSV om in Gent een aangebrande lezing in te richten. Er duikt een grappig filmpje op over een concert van de Belgische groep uit het extreemrechtse skinheadcircuit Les Vilains. In Lille (Noord-Frankrijk) betogen een 500 extreemrechtsen tot neonazi’s. Als er nu verkiezingen zouden zijn, zou het aantal VB-parlementsleden in het Vlaams Parlement zakken van 21 naar nog slechts 8. “Er wachten u nog wilde zeeën met stormen…”, waarschuwt ’t Pallieterke Bruno Valkeniers. Wordt de N-VA een Vlaams Belang in het groot? VB’er Bert Deckers haalt de voorpagina van P-magazine: een Vlaams-Koreaanse onthaalmoeder wil niet langer Deckers’ zoontje opvangen. Wordt Filip Dewinter een Dag Allemaal- of Story-reporter? De kieskoorts voor de gemeenteraadsverkiezingen neemt toe in Antwerpen. Het VB zou bij de gemeenteraadsverkiezingen – zoals in Grimbergen – uitpakken met 10 à 20 lijsten onder een andere naam. De BuurtObservatiePatrouille in Borgerhout wordt geleid door een Voorpost’er én Breivik-geadresseerde. “Niet het kapitalisme maar de Occupy-beweging is het probleem”, zegt het KVHV-Antwerpen. In Deurne, bij Antwerpen, ijvert het VB voor de goedkoopste Marokkaanse koekjes als relatiegeschenk van het districtsbestuur. In Bredene laat men liever de VB-gemeenteraadsbank leeg dan een VB’er intussen N-VA’er geworden de plaats te gunnen. In Gent wordt het NSV opnieuw erkend als studentenvereniging. De leegloop bij het VB stopt niet. De politie van Boom vindt bij een wegcontrole en huiszoeking wapens en drugs bij een sympathisant van extreemrechts.

00:14 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: 2011 |  Facebook | | |  Print

05-01-12

HET AFF/VERZET-JAAROVERZICHT: JULI 2011

Het zijn drukke zomermaanden. Aflevering 7 en 8  van ons jaaroverzicht.

Nu het rookverbod in café’s van kracht wordt, gaat Rob Verreycken meer op café gaan. Zeg niet dat we jou niet gewaarschuwd hebben. Koen Dillen, zoon van, is weg bij het VB. Tweeëntwintig jaar na de ondertekening van het cordon sanitaire is dat cordon sanitaire rond het VB nog steeds actueel. Geert Wilders gaat in Antwerpen winkelen. Johan Sanctorum, tekstschrijver van Bruno Valkeniers, blijkt onder het pseudoniem Annick Verbauwen in ’t Pallieterke te schrijven. Als Frank Vanhecke ermee dreigt op te stappen bij het VB klinkt gejuich bij het VB. De ‘Vlaamse Solidaire Vakbond’ (VSV) wordt voorgesteld. Rob Verreycken is blij met het rookverbod op café, de rest van het VB niet. Filip De Man slaagt er niet in zijn VB-volk in de gemeenteraad van Vilvoorde bijen te houden. Spijts alle mogelijke meningsverschillen staat men bij het VB allen achter de IJzerwake en spuwt men naar de IJzerbedevaart. Ook senator en hoofd van de juridische dienst bij het VB Jurgen Ceder is weg bij het VB. In Turnhout verspreiden de N-VA en het VB een gezamenlijke persmededeling naar aanleiding van een lezing van Kristien Hemmerechts. Er wordt gezaagd aan de poten van Bruno Valkeniers’ voorzittersstoel. Nog meer VB-personeelsleden stappen op. Ook Brussels VB-parlementslid Erik Arckens is weg. Sam van Rooy wordt geschorst als medewerker van Geert Wilders. De fameuze tweeling ‘Prussian Blue’, door hun moeder de richting van White Power-liedjes uitgestuurd, zijn blowende Amerikanen geworden. In Zoutleeuw (Vlaams-Brabant) pleit de VB-gemeenteraadsfracieleider voor het behoud van de plechtigheden rond de Belgische nationale feestdag op 21 juli. “Waar is de goede oude tijd…” vraagt een VB’ster zich af op Facebook na… een bericht over de slavernij. In Noorwegen pleegt Anders Behring Breivik (foto) een bomaanslag op een regeringsgebouw en gaat hij vervolgens jongeren van de Noorse socialistische partij neerschieten (1, 2). Sommigen ter extreemrechtse zijde van het politieke spectrum hebben begrip voor de actie van Breivik, anderen betreuren de actie vooral omdat ze contraproductief is. Men probeert Breivik af te schilderen als een gek, en niet als wat hij is: een politiek fanaticus. Bruno Valkeniers beseft dat hij tekort schiet om van het VB een fatsoenlijke partij te maken.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: 2011 |  Facebook | | |  Print

AUGUSTUS 2011

De media bellen dagelijks naar AFF/Verzet met de vraag of wij weten wie de Belg zou zijn die afwezig was op een door Breivik in Londen belegde vergadering. Kris Roman komt in beeld, maar waarschijnlijker is dat die vergadering en Belg verzinsels zijn van Breivik. In Mechelen worden de (achter)kleinkinderen van VNV-oorlogsburgemeester Camiel Baeck rondgeleid door – ô toeval – een VB-gemeenteraadslid. Na zich even gedeisd te houden na Noorwegen, duiken weer de wildste verhalen over criminaliteit door moslims op. Het televisieweekblad Primo interviewt AFF-woordvoerder Ed Steffens over de bomaanslag en de schietpartij in Noorwegen en de kans dat dit zich in België herhaalt. Gewezen VB-perswoordvoerder Tom Van Den Troost lucht zijn hart. In Zoutleeuw stappen de plaatselijke VB-voorzitster en de VB-propagandaverantwoordelijke op bij het VB. AFF/Verzet maakt bekend dat naast Tanguy Veys ook nog een tweede VB-parlementslid het Manifest van Breivik toegestuurd kreeg: Limburgs VB-parlementslid Chris Janssens. Ook neonazi’s staan op Breiviks verzendlijst. Tussen het N-SA en VB’er Rob Verreycken is er een pittige discussie over Rob Verreyckens zogenaamde vakbond. Waar haalt extreemrechts inspiratie voor haar affiches? In Duitsland foppen antifascisten neonazi’s bij de bedeling van gratis T-shirts.In Affligem (Vlaams-Brabant) is plaatselijk VB-voorzitter en gemeenteraadslid Johny Vermoesen weg bij het VB. In Wielsbeke (West-Vlaanderen) is de stichter van de plaatselijke VB-kern ook weg. Filip Dewinter is op vakantie in Namibië. Dewinter hoopt winst te boeken met een handgemeen in Antwerpen-Noord over drugsdealen, maar burgemeester Patrick Janssens neemt de zaak (en de media-aandacht) in handen. De Standaard schenkt aandacht aan de veranderende dresscode voor neonazi’s. Een nieuwe Vlaams-nationale debatclub wordt opgericht. Op de IJzerwake wordt een oude Belgische leuze bovengehaald: “Eendracht maakt macht”. De N-VA goochelt met cijfers om aan te tonen hoe Vlaanderen alweer achteruitgesteld wordt. “Het is moeilijk voor iedereen goed te doen”, zucht VB-voorzitter Bruno Valkeniers (cartoon van Bram de Baere).

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: 2011 |  Facebook | | |  Print

04-01-12

HET AFF/VERZET-JAAROVERZICHT: MEI 2011

Afgelast neonaziconcert.jpgDe 5de en 6de aflevering van ons jaaroverzicht.

Antwerpen ontdekt racisme bij het politiekorps, maar dat is niets nieuw. AFF/Verzet brengt verslag uit van de 1-meimanifestaties van het N-SA en het VB. Mag op het N-SA Rockfest wel wat bij Blood and Honour niet mag? Het concert met deels groepen uit het Blood and Honour-circuit is belangrijk om een nieuwe impuls te geven aan het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA). Francis Van den Eynde ontdekt nu pas dat de democratie bij het VB zoek is. Het VB is de rijkste Vlaamse politieke partij. In Frankrijk wordt een ‘varkensmars’ verboden. De Engelse skagroep The Selecter brengt met Big in the body, Small in the mind een antifascistische single uit. Primeur voor Vlaanderen: neonaziconcert wordt afgelast (foto). Een goed idee van het N-SA. Het VB steunt het niet-ondertekenen van een charter tegen discriminatie. In Dilsen-Stokkem (Limburg) verdwijnt de hele VB-afdeling. In het Vlaams Belang Magazine is al een half jaar lang geen rubriek ‘Politieke vrienden’ meer. Een VB-wetsvoorstel voor amnestie wordt bespreekbaar gestemd in de Senaat (1, 2, 3). De Commissie voor Verzoening en Tucht bij het VB vindt dat de Gentse Belfortploeg zichzelf moet opheffen. Marijke Dillen is enig zaakvoerster van de bvba Vlaams Blok. Voormalig VB-volksvertegenwoordiger Bruno Stevenheydens (Beveren) stapt over naar de N-VA. Vroeger verspreidde het VB inbraakalarmen als gadget, nu zakmesjes. AFF/Verzet interviewt Pauline Black (The Selecter).

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: 2011 |  Facebook | | |  Print

JUNI 2011

“Leuk begin van de dag!” twittert Filip Dewinter als een verkoold lijk van een Oost-Europese koperdief wordt gevonden. Auteur Günter Walraff kraakt het Duits economisch model af dat door Bart De Wever zo opgehemeld wordt. Filip Dewinter maakt een slechte beurt door een Israëlische vice-minister op sleeptouw te nemen. De British National Party (BNP) verliest haar pluimen. Moskeeprotest in Lier leidt tot… bekering tot de islam. Grappig: Bart De Wever in 2009 over Bart De Wever in 2011. Filip Dewinter amuseert zich. Een VB-gebedsgroep zorgt voor controverse. Jommeke in Antwerpen; de Daltons in Brussel. De Belfortploeg (foto) wordt uit het VB gesmeten, maar de steun voor de VB-partijleiding is minder groot dan gedacht (1, 2, 3, 4). De Strangers laten een verzamelcd met ‘stoute liekes’ verkopen door het VB. Om gemekker binnen het VB te verminderen organiseert de VB-leiding terug actie. VB-persverantwoordelijke Tom Van den Troost en nog anderen stappen op bij het VB. Spijts een klacht over racisme mag het VB haar overheidssubsidiëring behouden. Voormalig VB-personeelslid Bart Debie stuurt een advocaat af op de Belfortploeg. Van Gent tot Genk: miserie bij het VB. Anke ‘Blonde Bambi’ Van dermeersch wil wel VB-voorzitter worden in de plaats van Bruno Valkeniers. Sharia4Belgium predikt in Borgerhout (1, 2).

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: 2011 |  Facebook | | |  Print

03-01-12

HET AFF/VERZET-JAAROVERZICHT: MAART 2011

Blood and Honour-concert Bellegem.jpgDeel 3 en 4 van ons jaaroverzicht.

Bij het NSV zijn ze blij dat één van haar oud-leden het tot jongerenvoorzitster bij de N-VA heeft geschopt. Kim Van Cauteren zelf wil liever niet herinnerd worden aan haar verleden. Je kan hier een nieuwe NSV-affiche downloaden. Het VB kleurt haar affiche bij voor een congres over immigratie. Anke Van dermeersch twittert naar aanleiding van het Vlaams Nationaal Zangfeest dat de jeugd niet warmloopt voor “dat gezaag…oeps, gezang”. In Limburg woedt de klassenstrijd. Eén keer raden aan welke kant het VB staat? Koppen filmt enthousiaste jongeren bij dat Vlaams Nationaal Zangfeest. In de lokalen van het VB-Gent is er een huiszoeking na een controverse over het ware adres van VB-parlementslid Greet Van Linter. Het hof van beroep in Antwerpen geeft het ACV gelijk voor het uitsluiten als vakbondslid van een VB’ster. Twee Blood and Honour-organisatoren worden tot drie maanden voorwaardelijke celstraf veroordeeld voor de organisatie van twee Blood and Honour-concerten (foto). Voor een derde Blood and Honour’er is de drie maanden celstraf effectief omdat hij wegens een recente andere veroordeling geen voorwaardelijke straf meer kon krijgen. Het NSV ontwaart een “revolutionair klimaat in Vlaamse steden”. De opkomst voor haar jaarlijkse betoging valt anders wel tegen. Het VNJ viert 50 jaar “jeugdbeweging met Vlaamse inslag”. Het wereldje van VB’ers, N-VA’ers en louche figuren is klein. Ook in Maldegem (Oost-Vlaanderen) stappen VB-gemeenteraadsleden het af. Filip Dewinter weet het (niet meer). Nostalgie troef bij de viering van 50 jaar VNJ. Frank Vanhecke promoot de N-VA; Jurgen Verstrepen ziet geen heil in deelname van de LDD aan de volgende gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen. AFF/Verzet schets de vriendenkring van Tanguy Veys (1, 2). Filip Dewinter is op kosten van bpost te gast bij de voetbalwedstrijd van Anderlecht - AA Gent. Een historicus zegt dat de Duitse Flamenpolitikaan de basis ligt van het Vlaams-nationalisme. Na SP.A-Rood, nu in Gent VB-Bruin? Filip Dewinter positioneert zich tegenover Bart De Wever voor de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen in 2012. Het is nu definitief: neonaziconcerten inrichten is strafbaar. Bij het Franse Front national (FN) houdt één van de kaders er een dubbel leven op na. Filip Dewinter twittert Marine Le Pen felicitaties voor haar goede verkiezingsuitslagen. Eén probleem: Marine Le Pen volgt zelf geen twitterberichten. ’t Pallieterke is humeurig.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: 2011 |  Facebook | | |  Print

APRIL 2011

Francis Wouters, VB-gemeenteraadslid in Kalmthout en jarenlang VB-personeelslid, verlaat het VB met slaande deuren. In het Limburgse Houthalen-Helchteren zullen ze bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen geen VB-lijst meer vinden op de kiesbrief. Een Italiaanse spreker bij het KVHV-Gent weet het: “Het fascisme biedt alle antwoorden.” Raar verkeer in Tongeren. Antwerps VB-organisatieverantwoordelijke Albrecht Cleymans wil de problemen bij het VB te lijf gaan door… gewoon voort te doen (1, 2). Bij een duik in de Noordzee wordt een blote bast met een getatoeëerde Hitler-kop opgemerkt. Het VB heeft een toekomst, maar welke? Het AFF heeft een nieuwe Facebook-groep. Tanguy Veys (foto) moet kiezen tussen twee liefdes (1, 2). Aan wie moet de Vlaamse jeugd een voorbeeld nemen: August Borms of Nelson Mandela?  groep rond Francis Van den Eynde en Kristina Colen noemt zich de Belfortgroep en dreigt uitgesloten te worden bij het VB. Een Commissie voor Verzoening en Tucht moet een advies uitbrengen (1, 2). De leegloop bij het VB in Limburg gaat verder. In de Verenigde Staten moet de voorzitter van het VB-Tienen overnachten in een politiecel. Frank Vanhecke adverteert in een Schotens reclameblaadje zonder een VB-logo te gebruiken. Het VB blaast warm en koud over Joods ritueel slachten. Ex-VB’ers vinden jobkes. Het VB kondigt opnieuw een 1-meioptocht aan. Het VB promoot BuurtObservatiePatrouilles (BOP). Tom Lanoye fileert Bart De Wever. Het VB kent enkel ‘links fascisme’. Bij ’t Pallieterke circuleert een ‘wisselbeker AFF’.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: 2011 |  Facebook | | |  Print

02-01-12

HET AFF/VERZET-JAAROVERZICHT: JANUARI 2011

Traditiegetrouw (2010, 2009, 2008…) presenteren wij de eerste week van het nieuwe jaar een terugblik op vorig jaar. Vanaf vandaag tot en met zaterdag: elke dag twee maanden van het voorbije jaar. Vandaag dus: aflevering 1 en 2.

Het jaar begint weinig bemoedigend als in Gent een milieuactiviste veroordeeld wordt omdat ze de gebrekkige beveiliging van de kerncentrale van Doel aantoonde. In Katwijk-aan-Zee is het schrikken als ook Tim Mudde (Brigade M, Radio Rapaille…) deelneemt aan de jaarlijkse Nieuwjaarsduik. Frank Vanhecke en de zwaar zieke Marie-Rose Morel huwen in alle stilte. Reactie van Jurgen Verstrepen: “Ik dacht dat ze bij het Blok tégen schijnhuwelijken waren?” Filip Dewinter en Bruno Valkeniers bevestigen een AFF-bericht: Roeland Raes mag VB-lid blijven spijts zijn veroordeling tot in hoger beroep voor negationisme. Deze blog begint met een nieuwe tag: ‘Leegloop’. Hiermee worden de berichten gebundeld over VB’ers die hun partijlidmaatschap voor bekeken houden. Het eerste bericht hierover komt uit Sint-Lievens-Houtem (Oost-Vlaanderen). Het ABVV houdt het sociaal-economisch programma van de N-VA tegen het licht: blauwer dan blauw. Marine Le Pen (foto) volgt haar vader op aan het hoofd van het Front national (FN). In het 2 500ste artikel op deze blog wikt de AFF/Verzet-redactie de toekomstkansen van Marine Le Pen. In Houthulst (West-Vlaanderen) houdt het enige VB-gemeenteraadslid het voor bekeken. In een nieuwe campagne viseert het VB nogmaals de moslims. Blijf van ons land!Nostalgie troef bij de nieuwjaarsreceptie van het VB-Antwerpen. In Gent toont de tentoonstelling Gekleurd verleden zowel de oorlogsomstandigheden, als de collaboratie met en het verzet tegen de nazi’s. Frank Vanhecke volgt Marie-Rose Morel naar Schoten. In Gent blijft er een tweespalt tussen enerzijds een groep VB’ers rond Francis Van den Eynde en Kristina Colen, en anderzijds de nieuwe plaatselijke VB-leiding van Johan Deckmyn en Tanguy Veys. Een extreemrechtse skinhead uit Tienen houdt zich niet aan de hem opgelegde voorwaarden en moet terug de cel in. De leegloop in de lagere regionen van het VB gaat verder. In De allerslimste mens van de wereld moeten de kandidaten in een fotoronde terroristische organisaties herkennen: Blood and Honour Vlaanderen wordt niet herkend. Bij het VB werkt men aan een media-actieplan.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: 2011 |  Facebook | | |  Print

FEBRUARI 2011

Begrafenis Marie-Rose Morel.JPGUit Wikileaks-documenten blijkt dat de Amerikaanse ambassade in Brussel vanuit het VB gevoed wordt met intern partijnieuws. Bij de tweespalt tussen Gentse VB’ers springt Frank Vanhecke in de bres voor Francis Van den Eynde. Het Vlaams-nationalistisch verenigingsleven vergrijst, een uitzondering niet te na gesproken. In Waregem zijn ze niet te spreken over de prestaties van de VB-gemeenteraadsleden. Antwerps VB-gemeenteraadslid Staf Wouters vindt acteur Jan Decleir niet meer maar ook niet minder dan “’ne vuile linkse klootzak”. Marie-Rose Morel overlijdt aan de gevolgen van de baarmoederkanker (1, 2). Marie-Rose Morel deed altijd nogal lacherig over onze bezorgdheid over Blood and Honour, maar uitgerekend daags na haar overlijden start in Veurne een proces tegen drie Blood and Honour-organisatoren (1, 2). Het Anti-Fascistisch Front (AFF) geeft GAL-affiches weg naar aanleiding van een tentoonstelling over het werk van GAL. Bruno Valkeniers, Filip Dewinter en Gerolf Annemans zijn niet welkom op de begrafenis van Marie-Rose Morel. De begrafenis verloopt onder massale belangstelling (foto). De Vlaming Sam van Rooy wordt adviseur van de Nederlandse halfgod Geert Wilders. Een origineel voorstel naar aanleiding van de aanslepende regeringsonderhandelingen: laat de politieke partijen opdraaien voor de financiële schade door het uitblijven van een heuse regering. In Ingelmunster vraagt het VB een portret van een VNV-oorlogsburgemeester in de gemeenteraadszaal op te hangen. Gaan we met de N-VA dezelfde weg op als met het VB? Studentenvereniging NSV haalt haar mosterd bij het Vlaams Blok en de VMO. Jos Geysels herhaalt: “Er zijn goede redenen voor het cordon sanitaire rond het VB.” Het VB wordt veroordeeld voor haar Suske & Wiske-parodie waarbij de Gentse burgemeester Daniël Termont wordt voorgesteld als een wilde weldoener voor vreemdelingen. Van alle politieke partijen verliezen LDD en VB het meest leden. De opvolgster van Frank Vanhecke als gemeenteraadslid in Brugge gaat meteen als onafhankelijke zetelen. Tanguy Veys danst zij-aan-zij met Michaël Freilich (Joods Actueel) op het podium bij een Israël-avond in Antwerpen. Het ontlokt commotie van Borgerhout tot in Spanje.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: 2011 |  Facebook | | |  Print

01-01-12

NIEUWJAAR

Het Anti-Fascistisch Front (AFF) en de redactie van AFF/Verzet wensen de lezers van deze blog een goede gezondheid toe, veel liefde en geluk, en een solidaire strijd tegen wie de zwaarste lasten op de zwakste schouders wil leggen.

Was 2011 op politiek vlak een rampjaar (de aanslepende regeringsonderhandelingen, de eerste regeringsmaatregelen, de aanpak van de financiële crisis in Griekenland en elders…), op het vlak van de strijd tegen extreemrechts was het een schitterend jaar met de uittocht van nogal wat VB-verkozenen, -personeelsleden en gewone leden, de veroordeling van drie Blood and Honour-organisatoren, het afgelasten van een neonaziconcert… Vanaf morgen vind je hier ons jaaroverzicht van 2011. Geniet nog van de nieuwjaarsdag, vanaf morgen dompelen we jou onder in een poel van ellende maar ook van hoop. “Dit is maar een begin, wij gaan voort met de strijd.”

00:12 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: wensen |  Facebook | | |  Print