07-04-12

LEGA NORD, LEGA LADRONA

Umberto Bossi (70 j.), oprichter van de Italiaanse separatistische partij Lega Nord, is opgestapt als secretaris van de Lega Nord. Andrea Vreede, Italië-correpondente van NOS.nl geeft tekst en uitleg.

 

Andrea Vreede: "Roma ladrona (het 'graaiende Rome' in de betekenis van de om zich heen graaiende politieke klasse in de hoofdstad) is jarenlang de favoriete kreet van de Lega Nord geweest. De politieke partij die in Noord-Italië als protestbeweging ontstond. Tegen regeringen die geen oog hadden voor de hardwerkende noorderlingen. Mensen die zich in het mythische land ‘Padania’, de streek rond de rivier de Po, in het zweet werken om vervolgens hun belastingen weg te zien vloeien naar het louche Rome en het maffiose zuiden. (‘Pandania’, met al een eigen Miss die in juni vorig jaar nog poseerde met Filip Dewinter, nvdr.) Maar sinds deze week krijgt Roma ladrona opeens concurrentie van Lega ladrona. 

 

De anti-Romeinse, o zo correcte partij blijkt zich bevuild te hebben met precies dezelfde zaken die men andere partijen altijd aanwrijft. (Wat meteen de nodige affiches en parodieën die dit hekelden (illustratie 1) uitlokten, nvdr.) De Lega schudt op zijn grondvesten. Justitie heeft een inval gedaan in het hoofdkantoor in Milaan. De penningmeester zou jarenlang gesjoemeld te hebben met de subsidies die de Lega, net als alle partijen, van de staat krijgt. Hij zou ermee hebben zitten speculeren in landen als Tanzanië en Cyprus. Hij zou zakenpartner zijn van een aan de maffia in Calabrië verbonden figuur. En, hij zou geld hebben vrijgemaakt voor de persoonlijke kosten van de familie en de naaste medewerkers van de onbetwiste leider van de Lega: Umberto Bossi.

 

Dat laatste bericht heeft tot een golf van verontwaardiging geleid onder de aanhang. De militanti, zoals ze worden genoemd, zijn razend. Zo zouden 200.000 euro uit de partijkas naar de zoons van Bossi zijn gegaan. Voor een mooie auto voor Renzo bijvoorbeeld. De wat sullige zoon van Bossi, door zijn vader gebrandmerkt met de bijnaam Trota (forel). Omdat hij nog niet het niveau van een echte delfino (dauphin) heeft, maar Umberto ter zijner tijd wel zou moeten opvolgen. De hamvraag is nu: wist Bossi hiervan? Of is de leider te oud en te ziek om het allemaal mee te krijgen? Nadat hij een paar jaar geleden door een beroerte werd getroffen, is Bossi nooit meer helemaal de oude geworden. Hij beweegt zich moeizaam en is door zijn verlamming zeer slecht te verstaan. Sinds zijn ziekte leunt hij sterk op een kring van naaste medewerkers en, juist, zijn familie. Een clan die veel prominente Lega-politici een doorn in het oog is.

 

Het is heel goed mogelijk dat dit schandaal het politieke einde van Bossi zal inluiden. Zijn voormalige rechterhand (en ex-minister van Binnenlandse zaken in de vorige regering-Berlusconi) Roberto ‘Bobo’ Maroni staat te trappelen in de coulissen om het stokje over te nemen. Want de Lega staat alleen op dit moment. Bossi heeft gebroken met Berlusconi, steunt de regering-Monti niet en doet zijn uiterste best om van regeringspartij weer een felle oppositiepartij te worden. Wat zou mooier zijn, hoor je Maroni denken, dan nu schoon schip maken en alle leghisti die zich in Rome hebben laten besmetten met het corruptievirus eruit gooien. De oude leider vriendelijk doch beslist ervan te overtuigen dat het tijd is om op te stappen. En in mei met een schone lei en vooral nieuwe leider de lokale verkiezingen ingaan.”

 

De Federale Raad van de Lega Nord heeft intussen een triumviraat aangesteld om Umberto Bossi tijdelijk te vervangen: de hierboven al genoemde Roberto Maroni, Roberto Calderoli en Manuela Del Lago (foto 2).

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: lega nord, italië, internationaal |  Facebook | | |  Print

NIEUW MAGAZINE: HOPE NOT HATE

Groot-Brittannië is een nieuw antifascistisch magazine rijker. Hope not hate heet de nieuweling (foto 1) die gerealiseerd wordt door voormalige medewerkers van Searchlight Magazine (foto 2). Searchlight Magazine blijft intussen verder verschijnen, zij het dat de pagina’s binnenin niet meer in kleur zijn.

 

Onenigheid tussen de eigenaars van Searchlight Magazine en het merendeel van de redacteurs maakte dat beide partijen hun eigen weg gingen. Wim Haelsterman, sinds 1998 de Belgische medewerker van Searchlight Magazine, sloot zich aan bij de nieuwe ploeg van Hope not hate geleid door voormalig Searchlight-redacteur Nick Lowles. Andere bekende naam aan boord is de onvermoeibare Graeme Atkinson die net als voorheen bij Searchlight de functie van European editor opneemt. Hope not hate is ook de naam van een antifascistische campagne die de voorbije jaren in Groot-Brittannië grote weerklank kreeg. Een campagne tegen racisme en racistisch geweld op Brits grondgebied. Hope not hate is dan ook geen onbekende naam in antifascistische en antiracistische kringen.  

 

Het eerste exemplaar van het nieuwe Hope not hate-magazine, 48 pagina’s dik,  bevat een dossier over hoe je extremisme kan aanpakken, wie de financiers zijn van Nick Griffins British National Party (BNP), een overzichtskaart van het geweld gepleegd door de English Defence League (EDL), een artikel over een islamitische extremistische groep uit Bangladesh, de kansen van de BNP bij de verkiezingen in mei in Londen… De internationale actualiteit wordt gevolgd met kleinere artikels (Nederland, Spanje, Oostenrijk, Zweden, België, de Verenigde Staten…) en grotere bijdragen (Frankrijk, Noorwegen, Duitsland).

 

Hope Not Hate verschijnt tweemaandelijks. Een jaarabonnement kost 36 euro. Om je te abonneren klik je hier.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: actie, engeland, internationaal |  Facebook | | |  Print

06-04-12

VB: VERLIEST TROUWE KIEZERS, WINT GEEN NIEUWE KIEZERS

Tom Van Grieken, de nieuwe voorzitter van de Vlaams Belang Jongeren (VBJ), zegt in een interview in Gazet van Antwerpen (foto 1) dat hij bij de Vlaamse en federale verkiezingen in 2014 bij elke VB-lijst een jongere in de top-2 van die lijst wil. “Het is mijn taak om geschikte jongeren naar voor te schuiven”, zegt de nieuwe kingmaker bij het VB. Het belooft een hard gevecht voor de verkiesbare plaatsen bij het VB te worden, want het VB – dat bekend stond om zijn trouwe kiezers – heeft alsmaar minder trouwe kiezers. En bij de nieuwe kiezers ligt het VB ook al slecht.

 

Gisteren geraakten de resultaten bekend van onderzoek naar de verschuivingen in het stemgedrag voor de Kamer van Volksvertegenwoordigers tussen 2007 en 2010. Onderzoek van Marc Swyngedouw, Koen Abts en Jaak Billiet, het betrouwbaarste wat op dit vlak te vinden is. Geen enkele partij heeft nog een hoog aantal trouwe kiezers, maar vooral bij het VB is het aantal trouwe kiezers achteruit gegaan. In 2007 had het VB nog 82 % trouwe kiezers (mensen die in 2003 VB stemden en in 2007 opnieuw VB stemden). Een gelijkaardig percentage als in 2003 (81 % mensen die in 1999 VB stemden en in 2003 opnieuw VB stemden). Bij de federale verkiezingen op 13 juni 2010 is het aantal trouwe VB-stemmers echter gedaald tot 54% (54 % mensen die in 2003 VB stemden en in 2010 opnieuw VB stemden).  Het VB is daarenboven amper nog van belang voor de nieuwe kiezers, mensen die voor het eerst gaan stemmen. In 2007 stemden 33 % van de nieuwe kiezers voor het VB, in 2010 nog slechts 4 %.

 

Het VB verloor in 2010 circa 247.500 stemmen aan de N-VA, 32 % van haar kiezers in 2007. Het VB verliest ook stemmen aan de linkerzijde. Er zijn een 9.000 mensen die in 2007 SP.a stemden en in 2010 voor het VB kozen, maar omgekeerd: een 17.000 mensen die eerder VB stemden en in 2010 voor de SP.a kozen (een nettoverlies van het VB aan de SP.a van 8 000 stemmen). Ook aan Groen! (toen nog met uitroepteken) verliest het VB: 8.500 Groen!-stemmers die naar het VB vertrokken, 12.500 die in de andere richting gingen, een nettoverlies van het VB aan Groen! van 4.000 stemmen. Was de antipolitieke blanco en ongeldige stemmer een belangrijke bron van stemmenwinst voor het VB, in 2010 waren er nog meer mensen die liever blanco of ongeldig stemden dan voor het VB te kiezen. Een nettoverlies van 10.000 stemmen voor het VB. “Ook Vlaams Belang deelt dus in de klappen van de malaise van de politiek en lijkt een ‘gewone’ partij geworden in de ogen van de antipolitieke kiezer”, besluiten de onderzoekers.

 

Hoeveel kiezers de N-VA aantrekt van de CD&V is moeilijk te becijferen omdat CD&V en N-VA in 2007 nog een kartel vormden. De grootste stembewegingen vanuit andere partijen komen in volgorde van het VB (247.500 stemmen verloren aan de N-VA, terwijl het VB maar 16.000 N-VA-stemmers in 2007 kon overhalen VB te stemmen); de andere, blanco en ongeldige stemmen (145.500 stemmen); de Open VLD (160.000 stemmen); SP.a (89.000 stemmen) en Groen! (20.000 stemmen). “Ik twijfel aan de wetenschappelijkheid van peilingen en van dergelijke studies. Maar dat we in 2010 verloren aan N-VA, dat wist ik zo ook wel”, zegt VB-voorzitter Bruno Valkeniers (foto 2). En waarom verloor zijn partij kiezers aan de N-VA en anderen? Bruno Valkeniers: “Door de interne vetes aan de top van onze partij. Maar de toekomst ziet er weer mooi uit: de interne ruzies zijn voorbij, de rangen zijn gesloten, we doen weer aan politiek.”

 

Interne ruzies doen partijen pijn en zorgen voor stemmenverlies. Maar Bruno Valkeniers lijkt het winning mood-effect te onderschatten. Mensen stemmen graag mee voor wie de winnaar van de verkiezingen lijkt te worden. Het VB mag dan ook vrezen dat, gezien de verkiezingsuitslag in 2010 en de peilingen nadien, nog meer stemmen richting Bart De Wever gaan vertrekken. En wat betekent het dat de interne ruzies voorbij zijn als tientallen VB-mandatarissen de partij de rug gekeerd hebben? Al dan niet intussen bij de grote concurrent zitten.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: van grieken, valkeniers, 13 juni |  Facebook | | |  Print

'BETERE TWITTERAAR' VALT STIL

Filip Dewinter, dezer dagen op verlof in Zeebrugge, volgt vanuit zijn vakantieverblijf natuurlijk nog altijd de politieke actualiteit. Het interview met Tom Van Grieken (zie hierboven), verschenen op de regionale bladzijden van Gazet van Antwerpen, kon op zijn goedkeuring rekenen. ‘Nieuwe spitsen naast Dewinter’ (...) Prima, het werd tijd!, twitterde Dewinter vanuit Zeebrugge.

 

Van Grieken is niet van plan om met de VBJ binnen het VB een rebelse koers te gaan varen, schreef Gazet van Antwerpen. Tom Van Grieken verduidelijkte: “Wij zijn geen aparte organisatie. Maar ik wil niet zomaar een conservator van de VBJ zijn, het is de bedoeling om actief bij te dragen aan de vernieuwing van de partij. Dat kan bijvoorbeeld door meer te doen met nieuwe media. We moeten onze stijl aanpassen aan die van de jeugd. Al is Filip Dewinter goed mee, ik vind hem een van de betere twitteraars.”

 

Het is waar: Filip Dewinter is een van de betere twitteraars bij het VB. Gisteren twitterde hij behalve over het Gazet van Antwerpen-interview ook nog over de Vlaamse kust en over Iron Lady Margaret Tatcher. Maar over het onderzoek naar de stemverschuivingen tussen 2007 en 2010, en het stemmenverlies daarbij van het VB aan de N-VA maar ook aan progressieve partijen, en over het het ontslag van Lega Nord-leider Umberto Bossi nadat bekend geraakte dat 200.000 euro partijgeld aan de zoon van Bossi zou zijn gegeven en de Lega Nord-penningmeester banden zou hebben met de maffia… ô wat bleef de BlackBerry van Dewinter nu stil. (Foto: Filip Dewinter met een plaatselijke schone tijdens een Lega Nord-meeting, juni vorig jaar).

00:13 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: van grieken, dewinter, italië |  Facebook | | |  Print

05-04-12

HORROR VOOR VLAAMS BELANG’ERS

Waar zou een Vlaams Belang’er het meest van gruwelen: (1) een allochtoon, (2) een socialist of (3) een geëmancipeerde vrouw?

 

Moeilijk te zeggen, maar het ergst is allicht een combinatie van de drie. Zoals de vrouw links op de foto hiernaast. Tijdens een betoging ten gunste van de Franse presidentskandidaat Jean-Luc Mélenchon (Front de Gauche) zong ze De Internationale in het Arabisch. Tot verbazing van haar medebetogers, maar het plezier was er niet minder om. 

 

Hier kan je het zien en horen. Geniet/huiver mee.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: actie |  Facebook | | |  Print

04-04-12

NATAN RAMET OVERLEDEN

Deze middag is Natan Ramet (87 j.,foto) overleden. Hij was één van de laatste getuigen van de nazi-gruwelen.

 

Natan Ramet en zijn vader werden gedeporteerd. Natan was toen 17 jaar oud. Zijn moeder en zus konden onderduiken en bleven ongedeerd. Zijn vader kwam om nabij Auschwitz. Natan Ramet ging honderden keren spreken voor scholen en jongeren, en stichtte mee het Joods Museum van Deportatie en Verzet dat in de Mechelse Dossinkazerne is gevestigd. Natan Ramet verleende ook zijn medewerking aan de televisiedocumentaire en het boek De laatste getuigen. Lees hier de reactie van documentairemaker Luckas Vander Taelen en van anderen.  

17:17 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: in memoriam |  Facebook | | |  Print

EXCUSES? WIJ NIET

Je kon de zaak al eerder volgen via onze Facebook-pagina, maar gisteren schreef ook De Standaard er over: de Freiheitliche Partei Österreichs (FPÖ) pakte in Innsbruck uit met de slogan Vaderlandsliefde in plaats van Marokkaanse dieven (foto). In Innsbruck heeft de FPÖ zich intussen verontschuldigd voor die slogan, de nationale partijleiding deed dit niet. En, voegen wij er aan toe, wat denkt de nieuwe 'Vlaamse elite' er over?

 

De FPÖ flirt in alle peilingen met de status van grootste Oostenrijkse partij. Althans nationaal. Op lokaal niveau staat de partij niet overal zo sterk, en onder meer in Innsbruck wil ze dat veranderen op 15 april. Momenteel bezet de FPÖ daar maar 1 van de 40 gemeenteraadszetels. Vorige week hingen er daarom in Innsbruck opeens affiches van FPÖ-lijsttrekker August Penz, met in rode letters Vaderlandsliefde in plaats van Marokkaanse dieven. Een verwijzing naar het FPÖ-standpunt dat buitenlanders met een strafblad het land moeten worden uitgewezen. Nu zijn de Oostenrijkers wel wat gewend, maar dit was toch weer een stapje verder dan vroegere omstreden boodschappen zoals Asielbedrog? Vlucht naar huis!.

De Marokkaanse koning Mohammed VI was in zijn wiek geschoten en ontbood de Oostenrijkse ambassadeur in Rabat voor een bolwassing. Marokko diende ook een klacht in bij het parket in Innsbruck wegens opruiing. Penz reageerde geen klein beetje geschrokken van de negatieve publiciteit. Penz, eigenaar van een naar hem genoemde hotelketen en verzamelaar van Porsches, is geen hardliner binnen zijn partij. Zondag ging Penz helemaal door het stof. Hij zei op een persconferentie dat zijn boodschap vooral een oproep was tot patriottisch koopgedrag: koop Oostenrijkse producten om de crisis te bezweren. Voorts was het de bedoeling er op te wijzen dat een deel van de Marokkanen dieven zijn, zonder te willen suggereren dat álle Marokkanen dieven zijn. De 33 posters in Innsbruck zouden meteen overplakt worden.

 

Krabbelde Penz terug omdat hij inzag dat zijn zakelijke belangen geschaad werden? Handelde hij op bevel van het nationale partijbestuur dat niet op nieuwe beschuldigingen van racisme zit te wachten? Nobody knows. Maandag reageerde Gerald Hauser, de voorzitter van de FPÖ-afdeling Tirol. Hij vond dat de afdeling Innsbruck moest doen wat ze niet laten kon, maar begreep niet waarom die affiches weg moesten en waarom er excuses nodig waren. Ook bij RechtsActueel, de hobbyclub van Voorpost’ers en aanverwante Vlaams Belang’ers, begrijpt men niet wat er verkeerd zou zijn aan de slogan. Rob Verreycken publiceerde zondag een artikel over de FPÖ-affiche bij RechtsActueel waarin hij verwees naar twee (jawel, twee!) publicaties waarin er sprake is van Marokkaanse criminelen: een artikel van december 2009 (2009), en een artikel van “zelfs al in maart 2009”.

 

Diezelfde zondag als Verreycken zijn artikel bij RechtsActueel postte, verscheen rond de middag in alle Oostenrijkse online kranten het bericht dat de FPÖ van Innsbruck zich excuseerde voor de verkeerde gevolgtrekking die men kon maken uit haar affiches. Bij RechtsActueel vonden ze het niet nodig om dit te vermelden. Omdat ze het zelf niet nodig vinden zich te excuseren voor die affiches? De nationale partijleiding van de FPÖ heeft niet officieel gereageerd op wat ze een 'lokale kwestie' noemt. De FPÖ protesteerde wel tegen de 1-aprilgrap dat Anonymous Austria digitale documenten en criminele banden van de FPÖ openbaar zou maken.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: oostenrijk, fpö, verreycken |  Facebook | | |  Print

03-04-12

VB-ENQUÊTES: PRETTIG IS ANDERS

Je kan tegenwoordig geen partijblad meer in je brievenbus vinden of er steekt een enquête in om de mening van de kiezers te vernemen in het vooruitzicht van de verkiezingen op 14 oktober 2012. Van bij de PVDA tot bij de N-VA en het VB (foto 1), ze vragen je allemaal het hemd van het lijf.

 

Nadeel van die enquêtes is dat ze soms sterk beïnvloed zijn door wat de aanbieder graag wil horen. Neem nu de enquête van het VB-Gent. Op Gentblogt.be reageerde iemand vorige week met: “Probleem van zo’n enquête is niet alleen dat ze voornamelijk door VB-liefhebbers worden ingevuld, maar ook dat de vragen zeer tendentieus zijn. Neem nu het hoofdstuk veiligheid. Als fietser voel ik mij zeer onveilig op straat en ik vind dat de politie veel te weinig doet om mijn veiligheid te verbeteren. Maar dat kan ik nergens invullen. Ik kan niet invullen dat ik mij onveilig voel tijdens de spitsuren, wel `s avonds.

 

Als ik invul dat ik mij onveilig voel op straat interpreteert het VB dat als een onveiligheidsgevoel veroorzaakt door straatbendes (al staan die niet expliciet in de enquête). Verkeer: ik kan aangeven dat ik last heb van files (ik heb daar last van, ze staan in mijn weg) maar het VB gaat het dan interpreteren alsof ik meer autodoorstroming wil. (…) Ik ga dan ook de VB-enquête zeker niet invullen: wat je ook invult wordt toch verwrongen tot het in hun kraam past en hoe minder deelnemers ze hebben hoe minder ze ermee kunnen zwaaien.”

 

Anderen vullen de vragenlijst van het VB-Gent wel in, al was het maar om het VB te laten opdraaien voor de portkosten. “Ik heb ze (de enquête, nvdr.) ingevuld en ik heb duidelijk laten blijken dat ik erg content ben met het huidige beleid. De portkosten zijn voor hen en ik zal tenminste een klein beetje een tegengewicht vormen tegen alle negatief ingevulde vragenlijsten. Sommige vragen zijn erg suggestief: ‘Ondervind je soms hinder van verkeerswerken?’ Ja, hallo?”

 

Iemand anders, die de vragenlijst eveneens heeft ingevuld, ziet ook problemen. "Een vraag als ‘Voelt u zich altijd veilig op straat?’ is gewoon nutteloos. Wordt er gevraagd naar het gevoel dat ik heb als fietser op drukke kasseibanen in het centrum? Of wordt er gezocht naar onveiligheid in de zin van bang zijn om overvallen te worden? Het is een beetje zoals een vraag stellen in de zin van ‘Bent u er de afgelopen maand mee opgehouden uw kinderen te misbruiken ja/nee?’”

 

Bij het VB kan je de enquête soms (ook) elektronisch invullen. Bij het VB-Temse houden ze het nog op papieren enquêteformulieren. Maar de briefomslagen met enquêteformulieren openen is niet altijd prettig. Regionaal VB-partijmedewerker Björn Roose (illustratie 2) meldde gisteren op Facebook: “Eén van de tientallen antwoorden op onze enquête in Temse bevatte een brief met daarop strontstrepen en de originele tekst: ‘Hierbij stront’.” Van “een of andere extreem-linkse bietekwiet” kreeg Roose ook een enquêteformulier teruggestuurd met daarop Heil Hitler geschreven, “een volkomen fout getekende swastika” en “de afdelingsvoorzitter voorzien van een mislukte Hitler-bles en dito snor”.  

 

VB-enquêtes invullen is niet prettig, ze verwerken evenmin. Voor alle duidelijkheid: we roepen niet op om te reageren zoals die eerste man of vrouw in Temse. Die Hitler is trouwens ook niet onze stijl. Ook al heeft Björn Roose, intussen gepromoveerd tot hoofdredacteur van het Voorpost-blad Revolte, bijna spijt geen kind van ‘zwarten’ te zijn.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: gent, temse, 14 oktober, voorpost |  Facebook | | |  Print

02-04-12

FLOP, FLOPPER, FLOPST

1 april viel dit jaar vroeg. Vrijdag 30 maart kwam het Vlaams Belang al ongewild grappig uit de hoek. Zaterdag 31 maart was het de beurt aan extreemrechtsen in Nederland, Duitsland en Denemarken.

 

Naar de betoging in Denemarken werd het meest uitgekeken. Initiatiefnemer was de English Defence League (EDL, foto 1) die samen met hun Deense broer ook nog volk verwachtte uit Spanje, Polen, Finland, Noorwegen en Zweden. Plaats van de afspraak was Aarhus, de tweede grootste Deense stad. Al bij al daagden maar 200 à 300 extreemrechtsen op, terwijl een veelvoud van die paar honderden betogers was aangekondigd. De tegenbetoging, ‘Aarhus voor diversiteit’, kreeg daarentegen meer volk dan verwacht op de been. De politie telde 4.000 à 5.000 betogers, terwijl er ‘maar’ 2.000 à 3.000 verwacht werden. Alles verliep rustig, op een poging na om tot bij de extreemrechtsen te geraken waarbij stenen en flessen in de lucht vlogen en een tachtigtal mensen opgepakt werden. In het Duitse Lübeck daagden 2.500 tegenbetogers op voor een manifestatie van 120 neonazi’s die een bombardement op de stad in 1942 wilden herdenken. Ook in Brandenburg an der Havel en in Dortmund waren er antifascistische acties.

 

In De Steeg, in de Nederlandse provincie Gelderland, een dorp met een 1.200 inwoners, zou de Nederlandse Volks-Unie (NVU) neerstrijken “op verzoek van buurtbewoners” die het logeren van Poolse arbeiders beu zouden zijn. Die buurtbewoners waren echter niet te zien tijdens de NVU-betoging. De Steeg was voor de gelegenheid een spookstad: met lege straten, auto’s elders geparkeerd, huizen waarin geen kat te zien was. Alleen de malloten van de NVU, met witte petjes op (foto 2), op straat. Het antifascistisch samenwerkingsverband Laat ze niet lopen had gezorgd voor de nodige slogans die achter ramen en aan huizen waren opgehangen (foto 3). NVU-voorman Constant Kusters mocht 25 (vijfentwintig) betogers begroeten. De Nederlandse en Duitse neonaziscene, die gewoonlijk deelneemt aan NVU-manifestaties, bleef deze keer thuis. Eén van de groepen uit die scene, de Nationaal Socialistisch Actie (NSA), was donderdagavond nog naar Antwerpen getrokken.

 

En toch kunnen de Nederlandse Volks-Unie (NVU) en de English Defence League (EDL) tevreden zijn. NVU-voorzitter Constant Kusters kreeg naar aanleiding van zijn betoging een interview van een uur lang op een regionale radiozender; EDL-leider Stephen Lennon kreeg een vliegtuigticket betaald door de BBC, kwestie op tijd terug in Engeland te zijn voor de talkshow The Big Questions gisterenmorgen.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: denemarken, duitsland, nederland, edl, actie |  Facebook | | |  Print

01-04-12

1 APRIL

1 april, de dag van de grappenmakers. Geen grap is echter zo sterk als het leven zelf. De grappigste quote op wat een Afrikaan aan Dewinter zou vragen toen die laatst opgemerkt werd, was wat die Afrikaan echt vroeg aan Dewinter. En neem nu het protest van vrijdag.

 

Meer dan drie uur lang stonden VB-militanten in Gent te wachten op premier Elio Di Rupo om hem duidelijk te maken dat de Waalse socialist en Eerste Minister van België niet welkom is in Vlaanderen. Door een verandering in het programma van het bezoek aan Gent stonden de VB-militanten er langer dan ook maar iemand gedacht had. Zijzelf in de eerste plaats. En dan nog kregen ze Di Rupo niet te zien. De VB’ers waren er niet in geslaagd om een plaatsje te veroveren langs de weg waar Di Rupo wél voorbijkwam. Meer dan drie uren wachten en het koude weer deden hun werk. Volgens een VB-bron zakte het aantal VB’ers tijdens het wachten van “meer dan 100” naar “nog 60-tal”. Andere bronnen spreken van minder VB’ers, maar het zieligste van al vinden we dat ook de man rechts op foto 1 nodig was om aan enige getalsterkte te geraken. Inderdaad, Reddy De Mey (67 j.). Gewezen VRT-journalist, in 2004 sollicitant voor een plaatsje bij het VB. Als Filip Dewinter van Antwerpen naar Gent rijdt, dan wil Reddy De Mey ook wel van Oostende naar Gent rijden. Zoals in zijn VRT-dagen had hij zich strategisch goed opgesteld om in beeld te komen: vlak naast Filip Dewinter. In zijn rechterhand een verbodsbord voor Di Rupo, in zijn linkerhand een Vlaamse-Leeuwvlag van het VB,  en aan zijn nek hangt ook nog een rood fluitje. Reddy De Mey had ‘zijn handen vol’ aan het protest tegen Di Rupo. Gelukkig zit de kans erin dat Tanguy Veys Gent verlaat en naar Blankenberge verhuist, zodat Reddy De Mey niet meer op zijn eentje het VB aan de kust moet vertegenwoordigen.

 

Rond de middag werd ook in Antwerpen geprotesteerd. Deze keer tegen Sharia4Belgium. Volgens Filip Dewinter was het een spontane actie” naar aanleiding van het verschijnen van Fouad Belkacem in het Antwerpse Justitiepaleis. Het bordje op foto 2 ziet er inderdaad uit alsof het uit spontane volkswoede is geschreven, maar wie is de man die – de benen wijd gespreid – het bordje omhoog houdt? Inderdaad, Albrecht Cleymans. VB-personeelslid, organisatieverantwoordelijke van het VB-Antwerpen en voorzitter van het VB-Berchem. Echtgenoot ook van de VB-lijsttrekster bij de districtsraadsverkiezingen in oktober in Berchem. Het blijft allemaal in de familie. Albrecht Cleymans die het ook al eens aan de stok heeft met fietsers in Antwerpen, mensen die een ‘Straat zonder Haat’-bordje aan hun raam hangen en de Brusselse politie (foto: Albrecht Cleymans in wit jasje die zich verzet tegen de ordehandhaving bij een verboden anti-islambetoging). Een “spontane actie”? Dan toch maar net zo spontaan als dat bij VB-personeelsleden maandelijks hun loon gestort wordt.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: antwerpen, gent, dewinter, de mey, veys, cleymans |  Facebook | | |  Print